Як дізнатися, що час міняти клавіатуру і мишу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Клавіатура і миша — периферійні пристрої, що найчастіше виходять з ладу. Причина, звичайно, проста — механічна дія від використання. Клавіші погано натискаються, мишка вже не так точно пересуває курсор… А скільки взагалі має служити клавіатура та миша?

Все залежить від умов експлуатації та навіть від чистоти рук. Особисто я змінюю клавіатуру та мишку раз на пару років, у деяких користувачів периферія працює роками. До речі, років 10-15 тому периферія була набагато якісніша, ніж зараз — досі у шафі лежить знаменита клавіатура Genius, мабуть, 2005 року випуску. Якби не висока посадка клавіш, то використав її і до цього дня, але звик до «клав» з коротким ходом кнопок.

Коли час міняти клавіатуру?

1. Клавіші втратили свій хід: відбувається западання кнопок, або вам потрібно докласти зусиль, щоб кнопка спрацювала. Так, можна почистити, але не слід забувати, що силіконова пружинна мембрана, за рахунок якої кнопка повертається на місце, теж не вічна.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Клавіші відображаються під час набору тексту. Таке часто буває, якщо чистити клавіатуру, не маючи ніякої навички. Особливо це стосується клавіш, які мають металеву вставку: пропуск, Shift, Enter.

3. Назв клавіш стерлося і не читається. Особисто я в цьому випадку змінюю клавіатуру, хоч і можу набирати текст наосліп. Справа, скажімо, власного комфорту.

4. Змінилася геометрія клавіш: якісь клавіші просіли, якісь навпаки – стали вищими. Це говорить про те, що невдовзі кнопки можуть вийти з ладу. Краще заздалегідь підстрахуватися та замінити клавіатуру.

5. Ви ніколи не чистили клавіатуру і використовували її як кухонний стіл. Тут без коментарів — усередині буде стільки різних бактерій, що краще купити нову.

6. Є пошкодження дроту, наприклад, він надломився. Або ж клавіатура часто “вимикається”, і комп’ютер перестає її визначати.

7. Вам хочеться чогось нового, наприклад, короткого і тихого ходу клавіш або різних функцій. Наразі є клавіатури на будь-який смак!

Як зрозуміти, що час міняти мишку?

Якщо комп’ютерна мишка стала погано реагувати на курсор, достатньо продути отвір датчика потужним потоком повітря. Підійде звичайний пилосос. Але з роками вицвітає пластикове «скло», а через сміття, що потрапило, відбувається його дряпання — чисти-не чисти — толку не буде ніякого.

Змінювати мишку потрібно, якщо погано тиснуться кнопки – практика показує, що після кількох падінь на підлогу, кнопки можуть вийти з ладу. З колесом та сама проблема, що й з отвором датчика — усередину потрапляє бруд, і воно погано крутитиметься. Можна акуратно розібрати маніпулятор та почистити за допомогою ватних паличок.

Дуже часто у миші надламується провід у корпусу – якщо немає відповідної навички, щоб розібрати маніпулятор, трохи вкоротити провід і припаяти, краще змінити пристрій на новий.

Чим акуратніше ви користуєтесь клавіатурою та мишкою, тим довше вони прослужать. Прості правила:

  • Не допускати падіння периферії зі столу;
  • Користуватися лише чистими руками;
  • Забути про їжу та пиття за комп’ютером;
  • Не застосовуйте зусилля при натисканні на кнопки: якщо клавіша не спрацьовує, то, швидше за все, проблема в комп’ютері.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.