Головні недоліки бездротової зарядки смартфонів

Бездротові технології відрізняються підвищеною зручністю, однак мають свої істотні мінуси. Розкажемо про головні недоліки бездротової зарядки смартфонів.

Перегрів бездротової зарядки

Під час заряджання телефону бездротовим способом власник ризикує пошкодити акумулятор свого смартфона. Це відбувається через надмірно високу температуру зарядної станції — такий недолік схильні до всіх бездротових ЗП. Причина у тому, що ККД бездротової зарядки становить лише 60-75%. В результаті відбувається втрата значної частини енергії, яка вивільняється у вигляді тепла та нагріває зарядний пристрій. Оскільки смартфон знаходиться прямо на ньому, то і мобільний пристрій починає сильніше нагріватися, а найбільшу шкоду отримує акумулятор. Для порівняння: коефіцієнт корисної дії провідної зарядки становить 97%.

Підвищена температура акумулятора веде до його деградації, а отже, і до зменшення ємності. Постійне використання бездротового ЗУ призведе до того, що батарея почне гірше тримати заряд раніше попереднього терміну. В результаті раніше знадобиться заміна акумулятора. Звичайно, така проблема не має особливої ​​ваги, якщо користувач оновлює смартфон кожні 1-2 роки. Але при більш тривалому використанні бездротова зарядка може завдати шкоди пристрою, регулярно нагріваючи його вище за норму.

Використання телефону під час заряджання

Хоча встановити телефон на бездротову станцію простіше, ніж використовувати дроти, на час заряджання його доведеться не чіпати. Перша причина для цього полягає в банальній незручності – смартфон не можна знімати зі станції, а значить взяти його в руки, щоб легше друкувати або використовувати програми, не вийде. Поки телефон заряджається, він повинен перебувати на станції або горизонтальній або вертикальній. Використовувати його можна тільки в такому положенні, а відповідати на дзвінки доведеться або через гучний зв’язок, або через бездротові навушники. В іншому випадку смартфон знадобиться зняти із зарядки.

Інша причина серйозніша, і витікає вона із проблеми перегріву. Так як під час зарядки смартфон у будь-якому випадку буде нагріватися, то підвищувати його температуру ще сильніше не рекомендується. А використання телефону під час заряджання загрожує саме цим: і без того підвищений нагрів на бездротовій станції стане ще сильнішим, якщо власник почне використовувати гаджет під час заряджання.

Багато користувачів скаржаться на те, що при використанні смартфона на бездротовій зарядці їх гаджет досягав максимально допустимої температури, через що з’являлося відповідне повідомлення – після нього смартфоном не можна було користуватися доти, доки той не охолоне.

Вартість бездротової зарядки

У більшості пристроїв, які підтримують бездротовий спосіб заряджання, станція для неї не йде в комплекті, а отже, купувати її потрібно окремо. При цьому вартість бездротової зарядки найчастіше значно вища, ніж у проводового варіанта. Середня ціна бездротових зарядок варіюється в межах кількох тисяч карбованців.

Повільна зарядка

Низький, у порівнянні з провідною зарядкою, ККД також впливає і на швидкість, з якою телефон досягне 100% заряду. І хоча сучасніші станції мають досить непогані показники за швидкістю, час їх зарядки все одно більше, ніж у провідних аналогів.

Підтримуються не всі смартфони

Найчастіше підтримкою бездротової зарядки оснащуються більш дорогі моделі. Бюджетні смартфони цієї функції позбавлені, крім рідкісних винятків. Тому щоб випробувати бездротовий спосіб заряджання, знадобиться не лише розщедритися на станцію, яка не йде в комплекті, а й переплатити за смартфон із можливістю підтримки бездротового ЗУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.