Статті

Як підготувати iPhone або iPad до продажу: зберегти свої дані, правильно зробити скидання та інше

Share
Час читання: 4 хв.

З урахуванням поточних обставин у Росії та світі, вторинний ринок електроніки став популярнішим. Покупці прагнуть заощадити і знайти потрібну їм модель смартфона, планшета або комп’ютера в хорошому стані дешевше, ніж у магазині, а продавці хочуть повернути собі частину грошей, які свого часу сплачили за новий пристрій.

А якщо ви продавець, то з цієї статті ви дізнаєтесь, як зберегти свої дані з iPhone або iPad, а потім правильно очистити його та підготувати до продажу. До речі, ці поради актуальні навіть у тому випадку, якщо ви просто хочете подарувати девайс.

1. Зберігаємо інформацію

Apple передбачила два способи зберегти свої особисті дані з пристрою – за допомогою iCloud або комп’ютера. В обох випадках згодом ви зможете відновити все як було на новому девайсі.

iCloud

Цей метод найпростіший і вимагає особливих знань чи умінь. Більше того, для нього навіть не потрібний комп’ютер. Вам просто потрібно включити синхронізацію всіх своїх даних із хмарним сховищем iCloud, а також створити резервну копію. Ось як це зробити:

  • Відкрийте «Параметри» та натисніть на своє ім’я
  • Виберіть рядок iCloud
  • У блоці «Програми, що використовують iCloud», увімкніть тумблери «Фото», «Паролі та зв’язування ключів», «Нотатки», «Повідомлення», «Контакти», «Календарі», «Нагадування», Safari, «Дім».

Тепер створіть резервну копію в iCloud:

  • Відкрийте «Параметри» та натисніть на своє ім’я
  • Виберіть рядок iCloud 
  • Натисніть “Резервна копія в iCloud”
  • Увімкніть «Резервне копіювання iPhone».

Цей спосіб має кілька недоліків.

  • По-перше, за замовчуванням Apple надає всього 5 Гб хмарного сховища, а значить вам швидше за все потрібно придбати платну передплату і отримати щонайменше 50 Гб доступного простору в хмарі.
  • По-друге, копіювання в iCloud займе деякий час, особливо якщо у вас багато фотографій та відео, та не дуже швидкий інтернет. У випадку з мобільним інтернетом буде потрібний ще й безлімітний тариф.
  • По-третє, таким чином зберігаються не всі ваші дані — дещо можна втратити, наприклад, акаунти email або деякі файли всередині окремих додатків.

Особисто я б рекомендував скористатися резервним копіюванням на комп’ютер.

Локальна копія

Цей метод передбачає створення повної резервної копії на комп’ютер чи ноутбук. Система створить зліпок вашого пристрою, який згодом відновиться на новий девайс так, ніби нічого не змінилося. Зберігаються абсолютно всі ваші облікові записи, файли та дані, навіть ті, що знаходяться всередині сторонніх програм.

Щоб створити локальну копію:

  • Підключіть iPhone/iPad до комп’ютера за допомогою кабелю
  • Запустіть програму iTunes та оновіть її до останньої версії
  • Якщо у вас Mac, то відкрийте Finder і виберіть пристрій у панелі зліва
  • Виберіть «Створити повну резервну копію на цьому комп’ютері»
  • Знайдіть рядок “Зашифрувати резервну копію” і поставте галочку; придумайте пароль до копії та запишіть його, щоб не забути
  • Натисніть кнопку «Створити копію зараз» і дочекайтеся, поки процес завершиться.

Готово! Всі дані були збережені і тепер можна спокійно почистити пристрій для передачі його новому власнику.

Увага! Обов’язково збережіть на комп’ютері програми, які видалені з App Store. Це можуть бути програми російських онлайн-банків або просто старі утиліти, які Apple видалила через відсутність оновлень. 

2. Скидаємо дані

Перед тим, як продати iPhone або iPad або подарувати його комусь із друзів чи рідних, необхідно стерти всі ваші особисті дані. Хтось чистить інформацію вибірково: поштучно видаляє фото та відео, діалоги у «Повідомленнях», контакти, історію браузера та видаляє частину програм. Але так не варто робити.

Справа в тому, що вручну вичистити з пристрою дані, пов’язані з вами просто неможливо. Навіть якщо ви видалите файли та листування, в системі залишиться кеш камери, галереї та програм, можуть зберегтися cookie-файли з вашими обліковими записами або банківська інформація. Навіть якщо ви віддаєте айфон або айпад родичу, найкращий варіант повністю його очистити. Залишивши встановлені програми для нового власника, ви збережете для нього свої «хвости», які можуть скомпрометувати вас самих, і завдати незручностей одержувачу.

Щоб зробити повне скидання:

  • Відкрийте «Параметри» → «Загальні»
  • Виберіть «Перенесення або скидання iPhone»
  • Натисніть «Перенести дані чи скинути iPhone».

У процесі скидання девайс попросить вас ввести всі паролі: код-пароль блокування екрану, пароль Apple ID і таке інше. Після введення вони видаляться з пам’яті, тобто немає потреби відв’язувати пристрій перед повним очищенням.

Зачекайте кілька хвилин, поки айфон або айпад завершать очищення та перезавантажаться. Ви побачите стартовий екран із привітанням; це означає, що пристрій можна віддавати новому власнику – він налаштує його з власним акаунтом, а ваших даних та паролів там уже немає.

3. Підготовка до продажу

Крім програмного очищення смартфона або планшета, що продається, непогано б привести пристрій в порядок і зовні. Наприклад, можна:

  • Протерти його спиртовою серветкою або антисептиком, витерти насухо чистою тканиною або серветкою
  • Акуратно почистити забруднення та пил з отворів динаміків (слухового та мультимедійного), видалити накопичення пилу з роз’єму для зарядки
  • Якщо разом з девайсом ви віддаєте аксесуари, їх бажано теж протерти: кабель можна обернути вологою серветкою і кілька разів «прогнати» по всій довжині, а блок живлення iPad або MacBook — розібрати на дві частини і теж витерти вологою серветкою. 
Комплект здорової людини

Покупцеві буде набагато приємніше приїхати за чистим та охайним пристроєм, а вам не доведеться червоніти за залишки вашої життєдіяльності на його корпусі. Крім того, чистий і красивий смартфон продасться набагато швидше і вигідніше, ніж залапаний і покритий плямами, оскільки зовнішній вигляд пристрою часто дає зрозуміти, наскільки акуратно поводилися з ним.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    OpenAI o1 стала лідером серед ШІ-моделей, залишивши позаду Google та Anthropic

    Незважаючи на численні суперечності, остання модель штучного інтелекту від OpenAI, OpenAI o1, вже перевершила всі…

    25.09.2024

    Samsung Galaxy S25 Ultra на чіпі Snapdragon 8 Gen 4 обійшов Apple A18 Pro

    Інсайдер під ніком @tarunvats33 знайшов у базі Geekbench результати тестування Samsung Galaxy S25 Ultra на…

    25.09.2024

    Керівник OpenAI: штучний інтелект покращить життя кожного

    Генеральний директор OpenAI, компанії, що відома створенням чат-бота ChatGPT, Сем Альтман поділився своїм баченням майбутнього…

    24.09.2024

    Nothing Ear (Open) офіційно дебютували: стильний дизайн і до 30 годин автономності

    Компанія Nothing офіційно презентувала нові бездротові навушники Ear (open). Як видно з назви, це модель…

    24.09.2024

    Власники iPhone 16 знайшли унікальний спосіб як його покращити

    Користувачі нових айфонів в мережі діляться цікавим лайфхаком — вони використовують звичайні шкарпетки для своїх…

    24.09.2024

    Samsung Galaxy S25 Ultra протестували у Geekbench

    Нещодавно були проведені перші тести нового смартфона Samsung Galaxy S25 Ultra, результати яких виявилися несподіваними.…

    24.09.2024