Яка швидкість інтернету вважається нормальною

Як і в будь-якому іншому питанні нормальність – річ суб’єктивна. Вона залежить від різних факторів і дивиться на цю “нормальність”. З інтернетом все те саме.

Щоб зрозуміти яка швидкість “ок”, а яка ні, варто подивитися на категорії, за якими можна рознести різну швидкість. Тобто, наприклад, в одному випадку 20 Мбіт/с буде вважатися відмінною швидкістю, а в іншому середньою або навіть низькою. Ближче до справи.

Для спілкування

Якщо ваші завдання в інтернеті – спілкування з різних месенджерів та чатів, то достатня швидкість для цього 3-5 Мбіт/с. Тобто вистачить навіть звичайного ADSL-з’єднання, яке досі використовується по всій планеті поза містами.

Для перегляду фільмів

Якщо ж ви любитель подивитися фільми на різних сайтах та стрімінгових платформах, то тут також є кілька категорій.

Найголовніше – у якому дозволі ви хочете дивитися. Якщо класичні 1080p, то буде достатньо 5-10 Мбіт/с, якщо ж 4К, то вже знадобиться більш потужне з’єднання – від 20 до 30 Мбіт/с.

Для ігор

Тут все набагато складніше. Якщо ваша гра досить проста в плані інформації (обсяг, який передається серверу), наприклад Dota або CS, тоді достатнім з’єднанням можна вважати швидкість в районі 10 Мбіт/с і стабільне підключення. Якщо ж це велика гра з відкритим світом, руйнівністю та іншим, то краще потурбуватися про швидкість до 50 Мбіт/с.

Ну а якщо ви взагалі захотіли пограти в хмарних сервісах на своєму старенькому ноутбуці, то ваша швидкість не повинна бути меншою за 50 Мбіт/с, а бажано всі 100.

Тому однозначно сказати, яка швидкість нормальна не можна. Я ж раджу в принципі мати стабільний інтернет з мінімум 20-30 Мбіт/с, тоді ви практично за жодної діяльності не відчуватимете браку швидкості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.