Названо можливості Wi-Fi-роутера, про які ви не знали

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мало хто запарюється із вивченням можливостей свого Wi-Fi-роутера. Є інтернет, і добре. Насправді хороший Wi-Fi-роутер вміє багато чого крутого. І щоб використовувати всі можливості, не потрібно мати спеціальні знання, завантажувати альтернативні прошивки та вивчати сотні сторінок на форумах. Як це працює – покажемо на прикладі роутера Keenetic Lite KN-1311, який можна купити за 1300 грн.

1. Підключіть мережу до сусіднього Wi-Fi. Або будь-якого іншого

Допустимо, до вас добиває сигнал розташованої поряд кафешки. Або сусід по душевній доброті дав вам пароль від свого Wi-Fi. Замість підключення до мережі зі смартфона, планшета або комп’ютера, підключіться до неї через роутер, а вже з роутера користуйтеся безкоштовним інтернетом. Ця функція називається «бездротовий провайдер» (WISP), і має кілька плюсів:

  1. Кращий сигнал . Якщо на смартфоні бездротова сітка показує одну-дві смужки і працює абияк, то з роутера та ж сітка дасть свою повну швидкість, а з’єднання буде набагато стабільнішим.
  2. Безпечно . Ви ніколи не знаєте, як справи з безпекою в незнайомій Wi-Fi-мережі. Підключаючись до чужого Wi-Fi через роутер, ви прикриваєтеся вбудованими в нього засобами захисту та не світите свої пристрої та їх вміст у чужій мережі.
  3. Резервний інтернет, який підключається автоматично . Якщо у вашого основного провайдера раптом щось зламається, роутер автоматично перейде на резервний канал, а ви з великою ймовірністю навіть не помітите цього і зможете продовжувати користуватися інтернетом.
  4. Резервний інтернет зі смартфона . Часто при проблемах з інтернетом ми використовуємо смартфон як точку доступу. Сигнал від нього слабенький і б’є недалеко. Створіть точку доступу на смартфоні, підключіть до роутера як «бездротовий провайдер», і ви отримаєте хороший стабільний зв’язок на всіх своїх пристроях.

2. Використовуйте кілька провайдерів на одному роутері

Ця функція називається Multi WAN. Вона дозволяє підключити стільки провайдерів, скільки портів у роутера, а додатково ще й додати USB-модем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Допустимо, у вас проведений інтернет відразу від двох провайдерів. Один – основний, другий – резервний з найдешевшим тарифом. Це хороша практика, що дозволяє залишатися в Мережі, навіть якщо в основного провайдера щось трапилося.

Щоб щоразу не міняти місцями кабелі, не переналаштовувати роутер або комп’ютер і не робити інші речі, що забирають час і сили, просто підключіть обидва кабелі в роутер. Основний – у стандартний порт (він зазвичай іншого кольору), а резервний – у будь-який інший. Один раз налаштуйте роутер за інструкцією, і надалі все працюватиме і перемикатиметься автоматично.

3. Роздавайте інтернет від USB-модему через роутер

Це можливо, якщо у роутера є USB-порт, а у вас USB-модем від стільникового оператора, з яким можна виходити в Мережу з ноутбука звідки завгодно.

Підключіть модем до USB-порту роутера та виконайте швидке налаштування за інструкцією. Тепер у вас є резервний мобільний інтернет, який буде включатись автоматично при виникненні проблем у основного провайдера.

Цей лайфхак дозволить користуватися Wi-Fi-мережею не лише на дачі, де немає стаціонарного інтернету, а й у поїздці. В інтернеті можна знайти адаптер-перехідник, щоб запитати роутер від прикурювача в автомобілі. Підключіть до роутера USB-модем, і всі ваші пасажири зможуть користуватися інтернетом у подорожі, якщо, звичайно, буде сигнал мережі.

Качайте та дивіться торренти через роутер без комп’ютера

Якщо ви маєте зовнішній жорсткий диск, підключіть його до роутера через USB.

Завантаження та роздача торентів через роутер відбувається без участі комп’ютера. За замовчуванням швидкість завантаження та роздачі встановлена ​​так, щоб не забивати весь канал. Змінити швидкість можна у налаштуваннях. Від бюджетного Keenetic Omni більше 5 Мбайт/с ви не досягнете, зате інтернет не гальмуватиме при завантаженні.

Роутер вміє не тільки качати, а й транслювати відео на телевізор DLNA, причому в налаштуваннях торрента можна вибрати послідовне завантаження торрента, щоб почати перегляд фільму до закінчення скачування.

5. Заходьте на роутер та домашні пристрої звідки завгодно

Для всіх «кінетиків» доступний безкоштовний фірмовий сервіс KeenDNS, який замінює будь-які інші DDNS-служби (такі як No-IP та DynDNS) у ситуації, коли у вас є біла, але динамічна IP-адреса.

А що робити, якщо адреса сіра, як, наприклад, майже у всіх стільникових операторів для описаного вище підключення через USB-модем або резервного?

KeenDNS вирішує цю проблему:

  • Надає захищений Https-доступ до роутера навіть за сірою адресою за зручним ім’ям типу home.keenetic.link без мороку з отриманням та прописуванням SSL-сертифіката;
  • Відкриває доступ за сірою адресою не тільки до роутера, а й до веб-інтерфейсу підключених до нього пристроїв (наприклад, системи керування опалювальним котлом або вже згаданої торрент-качалки) зручним ім’ям типу device.home.keenetic.link.
  • Забезпечує повний захищений доступ до домашньої мережі за всепроникним тунелем SSTP, який легко налаштувати у Windows або через програму для Android.

6. Створюйте бекапи Time Machine

Apple припинила виробництво своїх роутерів, а ось необхідність бекапити MacBook нікуди не поділася.

Увімкніть резервне копіювання Time Machine у ​​налаштуваннях роутера за інструкцією. Вам знову знадобиться зовнішній жорсткий диск – тепер він стане ще й сховищем бекапів. Причому не обов’язково його форматувати в яблучну файлову систему HFS+, тому що роутер вміє робити бекапи і на NTFS-диску.

Якщо потрібна висока швидкість резервного копіювання, Keenetic Omni може не впоратися. Дивіться у бік топових роутерів Keenetic Giga або Ultra.

7. Керуйте флешкою зі смартфона без кабелю OTG

Ця функція дозволить записати або переглянути файли, якщо комп’ютера під рукою немає, а смартфон не підтримує OTG або кабель OTG кудись подівся.

Підключіть флешку до роутера за вказівкою та запустіть на смартфоні файловий менеджер на кшталт «ES Провідника» з підтримкою доступу по мережі. У вас буде повний доступ до вмісту флешки незалежно від файлової системи.

8. Перетворіть свій роутер на телефонну станцію. Або ще у що-небудь

У USB-порт роутера можна встромити не тільки модем чи диск, а й фірмову DECT-приставку Keenetic Plus DECT. З нею ваш роутер буде працювати як бездротова телефонна станція з підтримкою до 6 трубок. Все необхідне для цього можна налаштувати без спеціальних знань.

Підтримка сторонніх програмних пакетів (OPKG) в офіційній прошивці перетворює роутер на справжній швейцарський ніж з купою примочок. Можна поставити в роутер торрент-клієнт rTorrent, телефонну станцію IP-АТС Asterisk, інший DLNA-сервер та багато іншого. У роутерах Keenetic основна прошивка не змінюється, і ви не втрачаєте гарантію.

9. Заощаджуйте на VPN

За допомогою роутера можна пристойно заощадити, купивши лише одну ліцензію на один пристрій у якогось хорошого VPN-провайдера, але користуватися послугою відразу на всіх своїх пристроях.

Для цього достатньо включити VPN не на одному пристрої, а прямо на роутері. Тепер будь-який смартфон, планшет або комп’ютер, підключений до маршрутизатора, автоматично виходитиме в інтернет через VPN. Якщо вам це не підходить, зайдіть в налаштування роутера і вкажіть, які гаджети повинні працювати через VPN, а які ні.

Якщо ви хочете використовувати VPN тільки для підвищення безпеки в інтернеті, вам не потрібні закордонні VPN-сервери, а отже, не потрібно платити за них. За наявності білого IP ви зможете безпечно виходити в інтернет через свій власний VPN, перебуваючи поза межами дому. Як бонус ви отримаєте доступ до своєї домашньої мережі та її вмісту з будь-якої точки світу.

10. Зробіть Wi-Fi швидше і стабільніше

Більшість роутерів працює у діапазоні 2,4 ГГц. Коли кілька роутерів розташовані поруч – наприклад, у багатоквартирному будинку, вони заважають один одному. Уявіть ринок: купа людей, все кричать, нічого не зрозуміло. З роутерами те саме, тільки падає якість і швидкість інтернету.

Діапазон поділяється на кілька каналів. Наприклад, роутер сусіда Васі працює на 6-му каналі, а Петі – на 11-му. Роутер вміє моніторити поточну завантаженість каналів і навіть автоматично переходити на найменш заселені, але така ж функція може бути у сусідських роутерів. Що робити?

Створіть стільки мереж, скільки дозволяє ваш роутер. Дайте мережам несхожі імена, щоб ваш хитрий план не розкусили сусіди (і поставити паролі не забудьте). Усі створені вами мережі будуть на одному каналі. Для будь-якого Wi-Fi-аналізатора канал здаватиметься перевантаженим, тому створювати у ньому сітку він вважатиме недоцільним. Це означає, що канал залишиться повністю у вашому розпорядженні.

Чому мій роутер так не вміє?

Багато залежить від розробника програмної начинки роутера. Одні пристрої отримують оновлення та всі нові фішки, а інші так і залишаються на старій версії. Користувачам других доводиться викручуватись і ставити на свій страх і ризик кастомні прошивки, позбавляючись при цьому гарантії на пристрій.

Неважливо, чи ви користуєтеся топовим Keenetic Giga або бюджетним Keenetic Lite — у вас завжди буде найсвіжіша версія операційної системи з усіма новими функціями.

Звичайно, апаратні обмеження відіграють свою роль. Не можна за допомогою програмного оновлення відростити роутер USB-порт. Пристрій, створений лише для 2,4 ГГц, ніколи не навчиться працювати в діапазоні 5 ГГц. Але якщо начинка пристрою відповідає вимогам для роботи нової функції, ви отримаєте її незалежно від моделі вашого Keenetic.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.