За що я не люблю сканер відбитка пальців на смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні смартфони зберігають величезну кількість конфіденційної інформації про власника, а тому виробники мобільної техніки пропонують кілька способів блокування екрану , щоб ніхто зі сторонніх не зміг отримати доступ до ваших даних. Серед методів захисту найбільшою популярністю користується сканер відбитка . Він вважається максимально зручним та безпечним, тому що дозволяє власнику розблокувати смартфон, просто приклавши палець до спеціального сенсора. Однак у технології сканера відбитка пальця є ряд недоліків, що роблять її чи не найгіршим варіантом захисту смартфона.

Пароль блокування екрану

У чому полягає одна з головних переваг сканера відбитків? Швидше за все, відповідаючи на це питання, ви назвете неможливість розблокувати смартфон чужими руками, проте неправі. Хоча на тлі інших методів захисту на кшталт PIN-коду, графічного ключа або пароля відбиток виглядає безпечнішим, на практиці вам все одно доведеться вибрати альтернативний спосіб розблокування .

Отже, коли ви реєструєте відбиток, смартфон пропонує створити графічний ключ або, наприклад, PIN-код. Таким чином, якщо пристрій потрапить до рук зловмисника, йому навіть не доведеться силоміць примушувати вас прикладати палець до сенсора. Він просто може підібрати пароль або графічний ключ, що зведе на «ні» всю рекламовану безпеку сканера.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не працює сканер відбитків

Чесно кажучи, ситуації, коли сканер відбитків несправний, трапляються дуже рідко. Але це не означає, що при використанні цього способу блокування екрану ви відчуватимете максимальний рівень комфорту. Навпаки, сканер може завдати безліч незручностей.

Варто пальцю трохи спітніти, як сенсор відмовиться вас розпізнавати. Особливо це трапляється зі сканерами в кнопці живлення , які відрізняються скромною площею. Крім того, за наявності будь-якого забруднення як на руках, так і на самому сенсорі, розпізнавання стає практично неможливим у зв’язку з чим вам доводиться згадувати, який пароль або графічний ключ ви призначили як альтернативний спосіб блокування екрану.

Також зі сканером не вдасться розблокувати смартфон взимку навіть якщо ви купили рукавички для сенсорного екрану. Датчику відбитка потрібен візерунок вашого пальця, а не тепло, що походить від нього. Щодо цього набагато зручнішим способом розблокування виглядає розпізнавання по обличчю. Може, краще скуштувати його?

Телефон постійно вмикається

Можна подумати, що чисті руки та тепла погода – стовідсоткова запорука високого рівня комфорту при використанні датчика відбитка . Але і тут ви, якщо раптом вирішите виправдати цей спосіб розблокування смартфона , помилитеся. Особливо, якщо користуєтеся гаджетом зі сканером у кнопці живлення та носіть мобільний пристрій в одній із кишень.

Виробники смартфонів мають у своєму розпорядженні елементи управління на корпусі таким чином, щоб ваші пальці ідеально лягали на всі кнопки, включаючи клавішу живлення. Коли ви блокуєте смартфон, натискаючи на неї пальцем, а потім кладете пристрій у кишеню або сумку, датчик може розпізнати повторне натискання. На дисплеї з’явиться інтерфейс робочого столу, а через пару секунд буде здійснено дзвінок одному з контактів, або виконано будь-яку іншу дію, оскільки екран виявиться розблокованим.

В принципі, проблема досить легко вирішується призначенням як спосіб розблокування не дотик до сканера, а повноцінне натискання на кнопку. Але якщо датчик знаходиться в іншому місці (наприклад, ззаду), випадкових торкань уникнути не вдасться. Що ж, звикайте тримати пальці подалі від сканера, коли прибираєте телефон.

Пароль після перезавантаження

Припустимо, вас не особливо турбує безпека технології сканера відбитків , у ваших краях цілий рік тепло, руки у вас завжди сухі та чисті, а проблема випадкових натискань ніколи не давалася взнаки. У такому разі ви зіткнетеся з іншою проблемою датчика – необхідністю введення пароля після перезавантаження смартфона .

Тобто ви, обравши розблокування екрана по відбитку як найзручніший варіант, будете змушені щоразу згадувати пароль або графічний ключ після виконання перезавантаження. Звичайно, ви навряд чи часто вмикаєте та вимикаєте телефон, але пристрій може це робити і без вашої допомоги. Наприклад, мій смартфон довільно перезавантажується майже кожен день. А тому, вирішивши дістати пристрій із кишені, мені доводиться заново вводити пароль. Можливо, з чимось схожим стикалися і ви.

Безпека Android

Зрештою, важливо докладніше зупинитися на безпеці дактилоскопа . Раніше я вже говорив, що її ступінь не може бути високим, якщо як альтернативний засіб розблокування ви зареєструєте простий графічний ключ або PIN-код . Але навіть якщо всі паролі складні, у зловмисника залишається можливість обдурити сканер відбитків.

Йому достатньо прикласти ваш палець до датчика або зняти зліпок. Причому для виконання другої дії шахраю навіть не потрібно з вами контактувати.

Інформація про малюнок пальця зберігається як у самій системі, так і додатках, де для здійснення входу потрібно доторкнутися до сканера. А тепер уявіть, що в якийсь момент у мережу буде злита база даних , яка за збігом обставин опиниться в руках зловмисника, який отримав доступ до телефону. Ви все одно продовжите думати, що відбиток пальця – найзручніший і найбезпечніший спосіб розблокування пристрою?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.