Процесори для ноутбуків 2022 – вибираємо під свої завдання

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

При виборі ноутбука потрібно відштовхуватися від центрального процесора. Причина тут дуже проста – якщо в ноутбуці встановлений хороший продуктивний процесор, всі інші технічні характеристики будуть підігнані виробником саме під CPU. Навряд чи ви купите ноутбук із 32 гігабайтами оперативної пам’яті та не дуже потужним процесором – таких моделей просто немає.

Реклама

Але як вибрати цей процесор? Багато людей не розуміються на технічних характеристиках CPU і відверто «плавають» у десятках параметрів. Давайте спростимо завдання – розповім про характеристики, за якими варто обирати процесор. Насправді їх небагато — заплутатися буде складно.

  • Технологічний процес. Вимірюється у нанометрах. Чим менша цифра, тим сучасніша CPU. На сьогоднішній день актуальний 7-ми або 6-ти нанометровий техпроцес. Такі процесори будуть найсучаснішими;
  • Ядра та потоки. Ядра це як поршні в автомобільному двигуні. Чим їх більше, тим потужніший процесор. Потоки – програмна реалізація обчислень для ядра. Хороший результат дає CPU, який має не менше 6 ядер і 12 потоків;
  • Частота – швидкість роботи мікросхеми. Що вище, то краще. У сукупності з великою кількістю ядер і потоків висока частота дає велику обчислювальну потужність. На сьогоднішній день хороші частоти процесора від 2-х до 5 ГГц;
  • Кеш пам’ять. Особлива оперативна пам’ять, вбудована в процесор. Що кеш, то більше даних може обробити CPU одночасно;
  • TDP – цей показник вимірюється у ВАТ і показує, скільки тепла виділяє процесор. Що нижче TDP головної мікросхеми, то довше пропрацює ноутбук від одного заряду. Ну і, звичайно, дуже низький TDP дорівнює не дуже високої потужності.

Під усі вищезазначені параметри відмінно підходять ноутбучні процесори AMD Ryzen 5000 серії. Подивимося на них із кількох сторін. Існує кілька лінійок процесорів – AMD Ryzen 3, 5, 7 і 9. Чим вище цифра в лінійці, чим потужніша буде головна мікросхема, тим краще за всіма параметрами буде ноутбук.

Почну розповідати про зростання.

Ryzen 5

Процесори Ryzen 5 мають 6 фізичних ядер та 12 робочих потоків. Працюють на частотах від 2,1 до 4,2 ГГц, є вбудований 7 ядерний графічний прискорювач. Кеш пам’ять 19 мб, окрім наймолодшого каменю, має 11. У цій серії є дві моделі з літерою U (Ryzen 5 5500U, Ryzen 5 5600U), які позначають, що дані моделі енергоефективні. Можуть працювати на низьких частотах, тим самим збільшуючи автономність роботи ноутбука. TDP цих двох моделей – всього 15 Вт.

Дві інші моделі Ryzen 5 5600HS Ryzen 5 5600H – практично не відрізняються одна від одної, хіба що останній має TDP 45 Вт, замість 35 Вт у першого.

Лінійка Ryzen 5 чудово підходить для офісних завдань, роботи з контентом. Такий ноутбук точно потягне всі основні завдання користувача. За рахунок вбудованої графіки можна пограти в ігри, звісно, ​​на мінімальних налаштуваннях графіки. Перегляд відео, серфінг у браузері – все літатиме навіть з великою кількістю відкритих вікон.

Наприклад, можна придивитися до модел іAcer Aspire 5 A515-45 – непоганий ноутбук для повсякденних завдань, які не потребують високої потужності. Процесор AMD Ryzen 5 5500U, 8 Гб оперативної пам’яті та SSD на 512 Гб. За рахунок високої енергоефективності працює довго від одного заряду батареї. Діагональ 15.6”.

Ryzen 7

У цій лінійці процесори вже потужніші. Ноутбук на Ryzen 7 ідеально підходить для ресурсомістких завдань – монтаж відео, робота з графікою. Також непогано тягнуть сучасні ігри. Тут уже 8 фізичних ядер та 16 потоків відповідно. Робочі частоти – 1,8 – 4,4 ГГц. Дві моделі з індексом U (Ryzen 7 5700U та Ryzen 7 5800U) мають TDP 15 Вт, що робить їх ідеальними для тривалої роботи ноутбука від одного циклу заряду. А якщо потрібно, то процесор розганяється на всю свою потужність 4,3 та 4,4 ГГц відповідно. L кеш 20 мб, крім наймолодшої моделі Ryzen 7 5700U – 12 мб.

Моделі Ryzen 7 5800HS та Ryzen 7 5800Р мають високий TDP (35 і 45 Вт відповідно), і підходять для ресурсомістких завдань. Також кожен CPU лінійки має 8 графічних ядер.

Один із прикладів таких лептів – HP Victus 16-e0085ur – потужний ноутбук для ігор та завдань, які пов’язані з обробкою «важкого» контенту. Процесор Ryzen 7 5800H, 16 гігабайт ОЗУ та 512ГБ SSD накопичувач. Відеокарта — RTX 3050. А дисплей більший, 16.1”.

Ryzen 9

Топова лінійка. Містить чотири моделі: Ryzen 9 5900HS, Ryzen 9 5900HX, Ryzen 9 5980HS, Ryzen 9 5980HX. Лише потужні моделі з TDP від ​​35 до 45 Вт. Робочі частоти від 3 до 4,8 ГГц. Ті самі 8 ядер на 16 потоках. Камінь містить 20 Мб кешу.

Ноутбук на процесорі AMD Ryzen 9 потягне майже все. На такому ноутбуці всі завдання виконуватимуться з максимальною швидкістю. Щоб він завис або почав працювати повільно, треба добре постаратися. Говорю це виходячи зі свого досвіду, бо сам працював на такому лептопі.

Пристрої на Ryzen 9 створені для людей, які не хочуть чогось чекати, а навіть невелике зволікання призводить до втрати часу та грошей. Десятки запущених вікон, сотні вкладок у браузері та одночасна обробка ресурсомісткого контенту навряд чи змусять ноутбук на Ryzen 9 задуматися – всі процеси йдуть дуже швидко.

ASUS Zenbook Pro 15 OLED UM535QE-KY192W – топовий лептоп на процесорі Ryzen 9 5900HX. 16 гігабайт оперативної пам’яті та 1 Тб SSD диск. Діагональ екрану – 15.6”. Відеокарта RTX 3050Ti. Підходить для всіх завдань, які можна лише дати ноутбуку: від створення контенту до сучасних ігор. Пристрій для тих, хто не любить чогось чекати: просто «літає» навіть на ресурсомістких програмах.

Висновок

При виборі ноутбука рекомендую придивитися до процесорів AMD Ryzen 5000-ої серії. Це каміння зарекомендувало себе з дуже гарного боку. Як правило, ноутбуки на процесорі AMD Ryzen 5000 серії мають добре продумане охолодження, а це означає, що користувач практично не помітить шум кулерів при високому навантаженні. Якщо в ноутбуці є дискретна відеокарта, то сучасні ігри такого ПК не перешкода.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ