Що насправді вміє SIM-картка у твоєму смартфоні

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Смартфон використовується для вирішення різних завдань, але головне з них – здійснення дзвінків. З цією метою кожен з нас купує SIM-карту, коли підключає послуги того чи іншого оператора мобільного зв’язку. Але чи замислювалися ви, на що здатний цей зовні непоказний шматок пластику? Його призначення — не лише надання доступу до послуг зв’язку. Тому пропоную розібратися, як працює SIM-карта і які маніпуляції з нею можна виконати для підвищення комфорту при взаємодії зі смартфоном.

Реклама

Що таке SIM-картка

SIM-картка – це не просто модуль абонента, а повноцінний процесор на пластиковій підкладці, необхідний для обробки інформації. Щоправда, він працює на дуже низькій частоті (не більше 10 МГц). На практиці цього достатньо, щоб СІМка змогла не тільки знайти найближчу вежу для підключення до мережі, але й зберегти номер телефону в записнику або текст СМС-повідомлення.

Можливо, ви здивуєтеся, але SIM-картка має власну операційну систему з програмами. І цей ідентифікатор абонента — це лише одна з програм вбудованої ОС, яку запускає СІМка для визначення користувача. Ну а видимою частиною операційної системи є те саме меню SIM-карти, яке ви можете відкрити, ввівши відповідний USSD-запит свого оператора. Крім того, подібний інтерфейс доступний через однойменну програму, встановлену у внутрішній пам’яті телефону.

Види SIM-карт

Існує 4 види (точніше формату) SIM-карт. Вони відрізняються розміром пластини, на яку нанесений мікрочіп:

  • SIM. Класичний формат 1992 року, що є чимось нагадує банківську карту. Щоб оцінити розмір такої СІМки, достатньо поглянути на пластикову підкладку, разом з якою поставляється модуль абонента.
  • Міні-SIM. Мабуть, найпоширеніший формат в епоху кнопкових телефонів та перших смартфонів, що з’явився ще 1996 року. Така SIM-карта набагато менша за свій прототип і вставляється у відповідний роз’єм мобільного пристрою.
  • Micro-SIM. Цей стандарт з’явився в 2003 році, але не набув такого широкого поширення, як його попередник. Картка стала ще меншою, проте її розміри все одно більші, ніж у сучасних аналогів.
  • Nano-SIM. Актуальний формат СІМок, чия поява датована 2012 роком. Розмір Nano-SIM відповідає мікрочіпу, розміщеному на підкладці. І сьогодні такі SIM-картки використовують на всіх сучасних смартфонах.

Зараз, якщо ви вирішите купити SIM-карту, то отримаєте універсальну картку, яка підійде до пристрою з будь-яким зі згаданих вище форматів. Разом з тим варто зауважити, що ми говоримо про фізичні сім’ї, які вставляються в телефон. Але є і вбудовані аналоги eSIM , докладніше про які ви можете дізнатися в окремому матеріалі .

Пам’ять SIM-картки

Оскільки SIM-карта є маленьким процесором, вона має як оперативну, так і постійну пам’ять. Як правило, обсяг вбудованого сховища сучасної СІМки складає 128-256 Кб. Проте є винятки. Так, у 2019 році китайський оператор China Unicom представив так звану 5G Super SIM, чия пам’ять розрахована на 32, 64 або 128 ГБ. Це свого роду гібрид SIM-карти та карти пам’яті. Але аксесуар настільки рідкісний та нерентабельний, що сьогодні ви нічого подібного у магазині не зустрінете.

Щодо звичайних СІМ-карток, то 256 Кб — це не так мало, як може здатися на перший погляд, оскільки раніше обсяг взагалі змінювався в межах 8-32 Кб. Наявне сховище ділиться на 3 розділи, представлені приблизно наступному співвідношенні:

  • 60% – зашифровані дані оператора, включаючи номер телефону;
  • 20% – файли Java-додатків, що є меню SIM-карти;
  • 20% – дані користувача (журнал викликів, контакти, повідомлення).

Оскільки навіть з такого скромного обсягу потреби користувача виділяється всього 20% від ємності накопичувача, нерідко виникають ситуації, коли пам’ять SIM переповнена . Для вирішення проблеми потрібно видалити зайві повідомлення або перемістити контакт із СІМ на телефон.

PIN-код SIM-картки

Якщо СІМка є свого роду сховищем інформації, її потрібно захистити. Для цього передбачено PIN-код. За замовчуванням він не працює. Але, якщо ви не хочете, щоб персональні дані потрапили до рук зловмисника, подивіться, як поставити ПІН-код на картку :

  1. Вставте телефон у телефон.
  2. Відкрийте налаштування пристрою.
  3. Перейдіть до розділу “Паролі та безпека”, а потім – “Конфіденційність”.
  4. Виберіть потрібну SIM-картку.
  5. Активуйте «Блокування SIM-картки» та введіть PIN-код.

Дізнатися ПІН можна на пластиковій підкладці, яка постачається разом із СІМкою. 

Як часто потрібно міняти SIM-картку

Сім-карта – далеко не найдовговічніша штука, яку періодично потрібно міняти. При постійній перестановці мікрочіп зношується, і навіть усередині одного смартфона він так чи інакше може окислитися. Крім того, регулярно оновлюються покоління зв’язку, тому стара СІМка стає причиною, чому не працює 4G на телефоні .

Обмінювати SIM-карту можна безкоштовно у салоні зв’язку вашого оператора. У деяких випадках допускається віддалене замовлення картки через офіційний сайт. Намагайтеся змінювати Сімку раз на 3-4 роки, щоб не зіткнутися з проблемами при її роботі, або купіть смартфон з eSIM .

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ