Статті

Як перевірити, чи не зламаний ваш телефон

Share
Час читання: 3 хв.

Ми регулярно чуємо про те, що IT-компанії, які виробляють той чи інший софт, покращують системи безпеки, як і виробники смартфонів. Але через якийсь час з’ясовується, що стався черговий витік даних користувачів у лапи шахраїв. Передбачити, чи зловмисники дістануться до ваших даних, неможливо — це може статися будь-якої миті. З цієї причини, напевно, марно. Проте цілком реально простими способами перевірити, чи не зламаний смартфон, щоб хоч якось зупинити крадіжку даних тут і зараз. Розповідаємо, що треба знати про це.

Чому смартфон швидко розряджається

Перше, через що варто почати турбуватися – швидка розрядка смартфона . Це нормальне явище, коли акумулятор сильно зношений або ви щойно оновили прошивку. Зазвичай після апдейту системі потрібен деякий час, щоб оптимізуватися: в більшості випадків жор акумулятора проходить через 1-2 дні, але якщо це триває тиждень і більше – це привід задуматися.

Зверніть увагу на те, як смартфон витрачає заряд

Вас має подвійно збентежити те, якщо на смартфон з моменту активації ви не встановлювали додатків — отже, якась вже існуюча програма працює у фоновому режимі. Деякі користувачі не звертають уваги на швидку розрядку, звинувачуючи у всьому версію Android, але переконатися в цьому легко: просто зайдіть в Налаштування акумулятора та виберіть “Використання батареї”.

У цьому меню міститься графік використання акумулятора та список програм, які використовують заряд. За графіком легко визначити, що з акумулятором щось не так: заряд повинен знижуватися плавно, поки смартфон не використовується, а програми не повинні «їсти» значну частину батареї.

Витрата трафіку на телефоні

Майже всі користувачі у 2022 році мають безлімітні тарифні плани, тому рідкісні випадки коли хтось перевіряє використання трафіку. А дарма: підвищена витрата інтернет-трафіку може бути наслідком того, що смартфон зламано.

Бажано перевіряти не тільки стільникові дані, але й обсяг даних, використаних по Wi-Fi хоча б раз на тиждень, щоб мати уявлення про те, як ви витрачаєте гігабайти. Втім, швидкість інтернету і повідомлення від оператора, що впала, повідомляє про те, що трафіку більше немає — найкраще нагадування.

  • Зайдіть в Налаштування, виберіть «Мережа та Інтернет».
  • Виберіть бажану сім-карту.
  • Перейдіть донизу та натисніть «Використання даних програми».

Як правило, YouTube, Spotify та інші стрімінгові сервіси із соцмережами використовують найбільше трафіку, але якщо інша програма раптово стала підвантажувати незвично багато даних, це привід задуматися і видалити його.

Надходять незрозумілі повідомлення на телефон

Спливаючі повідомлення – одночасно і добре, і не дуже, так як у більшості випадків це всього лише реклама чогось. Найчастіше розсилка приходить під виглядом будь-яких сервісів, а посилання в повідомленні зовсім схоже на справжню назву сайту. 

Як ви знаєте, останнім часом безліч додатків зникли з App Store та Google Play, тому в магазинах додатків стали оперативно з’являтися клони. Деякі користувачі виявилися настільки пильними, що навіть з недовірою поставилися до їхнього повернення, точніше, копій з іншою назвою. Особливо з огляду на те, що самі банки якось неохоче повідомляли підтверджували оригінальність додатків.

Що робити, якщо телефон зламаний

Насправді телефон може вести себе дивно тривалий час, а ви могли на це не звертати уваги. Однак це може говорити про те, що в нього збилися налаштування, а злому й не було. Наприклад, він може вібрувати без повідомлень видавати дивні звуки, схожі на клацання.

Ймовірно, було просто змінено налаштування вхідних повідомлень. Можуть навіть з’являтися папки з незрозумілою назвою в пам’яті телефону, але, можливо, це лише директорія однієї з програм, яку не варто видаляти. Але якщо вас все ж таки мучать сумніви, спробуйте наступне.

Встановіть антивірус та проведіть повне сканування. Найкраще ті, що ви використовуєте на комп’ютері: наприклад, Avast. Він працює досить швидко та непомітно. Не забудьте про інсталяцію оновлення або зробіть повне скидання налаштувань, щоб обнулити свій телефон.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Керівник OpenAI: штучний інтелект покращить життя кожного

    Генеральний директор OpenAI, компанії, що відома створенням чат-бота ChatGPT, Сем Альтман поділився своїм баченням майбутнього…

    24.09.2024

    Nothing Ear (Open) офіційно дебютували: стильний дизайн і до 30 годин автономності

    Компанія Nothing офіційно презентувала нові бездротові навушники Ear (open). Як видно з назви, це модель…

    24.09.2024

    Власники iPhone 16 знайшли унікальний спосіб як його покращити

    Користувачі нових айфонів в мережі діляться цікавим лайфхаком — вони використовують звичайні шкарпетки для своїх…

    24.09.2024

    Samsung Galaxy S25 Ultra протестували у Geekbench

    Нещодавно були проведені перші тести нового смартфона Samsung Galaxy S25 Ultra, результати яких виявилися несподіваними.…

    24.09.2024

    Новий Motorola Razr 50s офіційно представлений

    Компанія Motorola у червні цього року представила моделі Razr 50 та Razr 50 Ultra. Тепер…

    24.09.2024

    Вибух навушників Samsung призвів до втрати слуху у дівчини

    На одному з форумів південнокорейської компанії Samsung з’явився незвичний пост зі скаргою. 24-річний чоловік розповів,…

    24.09.2024