Статті

Розумна приставка до телевізора. Чи потрібна і як її вибрати

Share
Час читання: 3 хв.

Якщо в будинку чи квартирі є швидкісний доступ до інтернету, будь-який телевізор можна перетворити на інтернет центр. І дивитися відео з Youtube або IP-телебачення, користуватися онлайн-кінотеатрами та навіть завантажувати фільми з торентів.

До того ж абсолютно будь-який TV можна перетворити на «розумний» — потрібно лише купити спеціальний пристрій, який називається «TV приставка» або «приставка Smart TV». Приставка може бути підключена навіть до «пузатого» кінескопного телеприймача через перехідник на «тюльпани». Також є пристрої, які мають виходи RCA вже в комплекті.

За своєю конструкцією приставка є невеликим комп’ютером, у якому є центральний процесор, постійна та оперативна пам’ять. А найголовніше – доступ в інтернет: через кабель чи Wi-Fi.

У яких випадках вам потрібна приставка до ТБ?

1. Допустимо, у вас вже є телевізор, який підключений до Інтернету. Практика показує, що не завжди користувач влаштовує прошивку телевізора. Наприклад, у моєму телевізорі дуже гальмує браузер, а в недорогій телеприставці у сусіда він просто літає. Навіщо потрібний браузер у ТБ? Та мало, потрібно вам щось «загуглити», так це можна зробити не встаючи з дивана.

Справа в тому, що ТБ ми купуємо на 5-10 років – сам телевізор навряд чи сильно застаріє за ці роки, а ось вбудовані смарт функції досить швидко старіють. На 5-річному телевізорі, який важить на кухні, додаток онлайн кінотеатру став просто вилітати при спробах подивитися фільм.

Міняти ТБ витратно, набагато дешевше придбати невелику приставку, яка буде потужнішою, ніж апаратне забезпечення, що вже вбудоване в телевізор. А найголовніше – сучасніше, адже софт старіє дуже швидко.

Також такий пристрій допоможе розширити функціонал смарт-функцій вашого телеприймача. Наприклад, купивши приставку на Android, вам будуть доступні програми прямо з екрана телевізора. Зручно? Скажу з власного досвіду — дуже.

2. Ваше ТБ не має можливості підключення до мережі. Приставка перетворить його на домашній медіа-центр — дивіться, що хочете, без прив’язки до антени. Пристрій комплектується пультом дистанційного керування, яким можна керувати як телевізором, і приставкою. Деякі моделі можуть керуватися за допомогою смартфона ще зручніше, пульт навіть і не потрібен буде.

Чим крутіше приставка, тим більше функцій ви отримуєте. Мій приятель дуже любить свій плазмовий телевізор (таких вже давно не випускають) за картинку та глибину кольору. У роки, коли плазмові панелі були популярні про якесь розумне ТБ і мови не було, але приставка перетворила його ТБ на медіа-центр.

Як вибрати ТВ приставку?

Існує кілька критеріїв вибору такого девайсу. Обговоримо коротко найважливіші.

1. Тип підключення

Практичний кожен девайс має роз’єм HDMI. Існують моделі з RSA портами для підключення до старих ТБ. Просунуті моделі можуть підключатися до телевізора через Ethernet. Якщо ваше ТБ не має гарну акустику, то можна вибрати приставку з окремим аудіовиходом. Меломани віддають перевагу оптичному виходу — через нього можна підключити дуже круту акустику.

2. Роздільна здатність

Тут все просто — вона має відповідати роздільній здатності телевізора, щоб усе було гарно. Чи підтримує ваш екран 4K? Беріть саме таку приставку. А ось з 6K і 8K можуть виникнути питання – не завжди можна знайти фільм під таку якість, а приставка буде пристойно коштувати з такими функціями.

3. Операційна система

Найкраще вибирати приставку на Android або Android TV – вона більш універсальна і підтримує встановлення програм. А якщо ви придбаєте пристрій з Windows, то отримаєте невеликий персональний комп’ютер на екрані телевізора. Але краще вибрати Android TV.

4. Вбудована пам’ять

Чим більше тим краще. Якщо збираєтеся завантажувати торенти, то пам’яті має бути багато. Якщо ви хочете просто дивитися Youtube або онлайн кінотеатри, то можна брати з найменшим обсягом.

5. Бездротові технології

Існує кілька бездротових технологій. Miracast – працює через Wi-Fi Direct, через цей стандарт можна передавати відео зі смартфона на приставку та далі на екран ТБ. Приблизно працює і Chromecast. Звичайно ж краще, щоб приставка була з Wi-Fi модулем і бажано стандарту не нижче Wi-Fi 6, щоб не тягнути зайві дроти.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    Керівник OpenAI: штучний інтелект покращить життя кожного

    Генеральний директор OpenAI, компанії, що відома створенням чат-бота ChatGPT, Сем Альтман поділився своїм баченням майбутнього…

    24.09.2024

    Nothing Ear (Open) офіційно дебютували: стильний дизайн і до 30 годин автономності

    Компанія Nothing офіційно презентувала нові бездротові навушники Ear (open). Як видно з назви, це модель…

    24.09.2024

    Власники iPhone 16 знайшли унікальний спосіб як його покращити

    Користувачі нових айфонів в мережі діляться цікавим лайфхаком — вони використовують звичайні шкарпетки для своїх…

    24.09.2024

    Samsung Galaxy S25 Ultra протестували у Geekbench

    Нещодавно були проведені перші тести нового смартфона Samsung Galaxy S25 Ultra, результати яких виявилися несподіваними.…

    24.09.2024

    Новий Motorola Razr 50s офіційно представлений

    Компанія Motorola у червні цього року представила моделі Razr 50 та Razr 50 Ultra. Тепер…

    24.09.2024

    Вибух навушників Samsung призвів до втрати слуху у дівчини

    На одному з форумів південнокорейської компанії Samsung з’явився незвичний пост зі скаргою. 24-річний чоловік розповів,…

    24.09.2024