Чим хороші SSD і чому вам треба поставити його в Mac

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багатьом так і залишилося класичним поняття ”жорсткий диск”. Мовляв, якщо кудись зберігається, то це саме жорсткий диск, але насправді зараз більш актуальним типом накопичувачів є SSD. Це набагато краще, швидше і за мірками останнього часу не дуже дорого. Зараз розглянемо всі переваги та недоліки SSD або, як їх ще називають, твердотільних накопичувачів. Подивимося, куди їх можна встановити і чи можна так прискорити старий Mac. Спойлер: можна. Ось тільки зробити це буде складно, але ми розберемо це питання.

Що таке SSD

Почнемо із того, що таке взагалі SSD. Якщо коротко, це розшифровується, як Solid-State Drive. в Україні часто зустрічається поняття ”твердотільний накопичувач”. Це насправді плата, яка як флешка зберігає на собі інформацію . Але, на відміну від звичайної флешки, ці накопичувачі в рази швидше записують і передають дані, а заразом мають значно більший обсяг. Хоча останнє, звісно, ​​залежить від моделі.

Що краще, SSD або HDD

Якщо порівнювати із звичайним жорстким диском, то в ньому є рухомі елементи. Так у ньому крутиться фізичний носій, а по ньому, як голка у вініловому програвачі, бігає зчитуючий елемент. Він і забирає дані із різних частин диска. Це складна конструкція, яка крутиться в середньому зі швидкістю 7200 оборотів за хвилину . У тому числі через це вона видає шум і має ризик пошкодження під час падіння комп’ютера або просто при його різкому переміщенні під час роботи. Та й просто надійність такого накопичувача навіть у стані спокою не така висока.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

SSD є просто електронною платою. А значить, вона безшумна , у неї немає елементів, що рухаються, які можна пошкодити, і вона більш надійна. Але є і ще один показник, який нас цікавить значно більше. Навіть у бюджетних SSD швидкість роботи приблизно в 10 разів вища, ніж у HDD (жорсткого диска). А саме це нам і потрібне.

Чи важлива швидкість роботи накопичувача

Не варто думати, що швидкість роботи – це тільки те, що фільм у вас скопіюється не за 10 хвилин, а за 1-2. В цьому випадку найчастіше можна і зачекати. Набагато важливіше те, що система працюватиме на швидшому накопичувачі. Тобто тимчасові та постійні файли будуть створюватися в рази швидше, а отже, загальна швидкість роботи буде набагато вищою.

Тому на SSD насамперед рекомендується ставити систему та вимогливі до швидкості роботи програми (графічні редактори, програми для монтажу та інші). Навіть Apple до того, як оснастила всі свої комп’ютери SSD, експериментувала з накопичувачами Fusion Drive. Це коли до звичайного HDD додається невеликий шматочок SSD для встановлення системи. Але це була проміжна ланка, як гібридні автомобілі між бензиновими та електричними.

Як прискорити роботу комп’ютера

Тобто встановивши в комп’ютер SSD, вже тільки за рахунок цього можна досягти пристойного приросту продуктивності. Він навіть завантажуватиметься швидше. Раніше це мало сенс тільки в окремих випадках, оскільки SSD коштували дорого, їх було мало, і якщо вони спочатку не були в складі комп’ютера, то купувати їх окремо сенсу не було ніякого. Та й тоді вони мали обсяг на 256 або максимум 512 ГБ, а зараз навіть 1 ТБ можна купити вже від 3000 гривень, що можна порівняти за вартістю зі звичайним HDD. І це я говорю про хороші моделі від іменитих виробників. ”Noname” на AliExpress буде ще дешевше, але купувати їх я не радив би.

Залишається питання, як встановити SSD на комп’ютер. Якщо у вас стаціонарний корпус, можна просто відкрити його та замінити на новий. У цьому випадку можна залишити навіть старий HDD для даних. Наприклад, зберігати на нього фотографії, фільми та інші файли для тривалого зберігання. Але з Mac все трохи складніше.

Чи можна встановити SSD у Mac з жорстким диском

Я сам встановлював у свій iMac 4K новий SSD як заміну Fusion Drive. Різниця у продуктивності була дуже приємною. Встановити його самостійно було практично неможливо, тому що треба було відклеювати екран, а потім приклеювати його заново.

Раніше моделі розбираються трохи простіше, але ризикувати і робити роботу без навичок теж не варто. Розбитий екран (буває і таке) коштує набагато дорожче, ніж довірити роботу професіоналам .

Ще одними комп’ютерами, для яких є сенс замінити накопичувач, є макбуки, випущені до 2012 року. Вони ще чудово справляються зі своїми завданнями, але вже швидкість їх роботи іноді пригнічує. Заміна HDD на SSD вдихне у них нове життя. Щоправда, можливо, у вас уже встановлено саме його.

Вбудовані SSD мають зовсім небагато різновидів. Знайти, яка саме встановлена ​​у вас, ви можете у характеристиках чи оглядах. А також можете порадитися з майстрами. Вони підкажуть вам, який SSD купити, якщо ви хочете вибрати щось особливе. А ще в них нещодавно була приємна зміна цін. З ними ви зможете прискорити свій комп’ютер просто, швидко та недорого. А ще вам і почистять його зсередини, адже за кілька років використання всередині накопичується багато бруду, який заважає охолодженню. У результаті комп’ютер сильно дзижчить вентилятором і гріється, а цього ніхто не хоче.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.