Як зрозуміти, що ваш обліковий запис Google зламаний

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Якщо ви не перший рік користуєтеся екосистемою Android, то знаєте, що для повноцінної роботи смартфона необхідно створити обліковий запис Google. Про те, як зареєструвати обліковий запис, ми вже розповідали, але свого часу не приділили належної уваги безпеці. Оскільки обліковий запис Google є системотворчим елементом операційної системи, що дозволяє взаємодіяти з мобільним пристроєм, його злом може призвести до непоправних наслідків.

Реклама

Зловмисник, який отримав доступ до профілю, бачитиме ваші фотографії та номери, збережені в телефонній книзі. І це лише мала частина бід, які здатні принести втрату облікового запису. Щоб мінімізувати ризики та вчасно вжити заходів щодо захисту профілю, необхідно знати ознаки злому облікового запису Google.

До вашого облікового запису намагалися увійти

Увійти в обліковий запис Google можна з будь-якого пристрою, вказавши логін та пароль. Разом з тим обліковий запис має просунуту систему захисту, яка навіть без додаткових налаштувань дозволяє визначити, чи був вхід у профіль правомірним. Так, якщо хтось спробує увійти до облікового запису Google , ви побачите на своєму смартфоні відповідне повідомлення.

Воно виникає навіть у тому випадку, якщо авторизацію виконує сам власник. Якщо ви не входили до облікового запису, обов’язково натисніть кнопку «Заборонити вхід». Ця дія закриє доступ до профілю зловмисника. Зауважте, що такі повідомлення можуть надходити як листи на адресу електронної пошти, яка прив’язана до облікового запису.

У будь-якому випадку сповіщення про спробу входу – явне свідчення того, що хтось дізнався логін та пароль від вашого облікового запису Google і, отже, зламав його. Опинившись у такій ситуації, потрібно не лише заборонити авторизацію, але й вжити додаткових дій щодо захисту облікового запису , про що я розповім далі.

Ваші пристрої Google

Навіть якщо ви не звертали увагу на повідомлення про спробу входу, є спосіб, що дозволяє перевірити, чи зламано обліковий запис Google. Для цього потрібно зробити таке:

  1. Відкрийте установки телефону.
  2. Перейдіть до розділу Google.
  3. Натисніть кнопку «Керування обліковим записом».
  4. Перейдіть на вкладку «Безпека».
  5. Натисніть кнопку «Управління всіма пристроями», розташовану поруч із пунктом «Ваші пристрої».
  6. Перевірте, чи немає списку зайвих пристроїв, якими ви не володієте.
  7. Якщо такий пристрій буде знайдено, топніть по ньому та натисніть кнопку «Вийти».

Виконавши останній крок, ви примусово відключите потенційного зловмисника від облікового запису. У той же час цих дій буде недостатньо для повноцінного захисту смартфона та облікового запису Google, так що не полінуйтеся дочитати текст до кінця для ознайомлення з додатковими засобами безпеки.

Хтось змінив пароль

Google надсилає повідомлення не тільки у випадку, коли хтось намагається увійти в обліковий запис, але й у момент, коли стороння людина змінює налаштування безпеки. Це може бути пароль, резервний номер телефону та e-mail, ім’я користувача або таємне запитання. У всіх випадках ви отримаєте оповіщення через вікно якого зможете заблокувати дію.

Щоб не пропустити важливе повідомлення від системи безпеки Google заблокуйте спам-повідомлення. Так вам буде простіше розібратися в незліченних пушах і своєчасно відреагувати на попередження.

Неможливо увійти в акаунт Google

Нарешті, найбільш явна ознака злому облікового запису Google – неможливість входу в обліковий запис. Найчастіше це відбувається через зміну пароля. Тому, якщо ви неправильно введете його, система безпеки підкаже, коли він був змінений.

Якщо є стовідсоткова впевненість, що пароль змінювали не ви — скористайтеся способами відновлення облікового запису Google. У разі вдалої авторизації не полінуйтеся вжити заходів щодо захисту облікового запису.

Що робити, якщо зламали обліковий запис Google

Зіткнувшись з підозрілою активністю, пов’язаною з обліковим записом Google, в першу чергу їх необхідно запобігти. Тобто, якщо ви помітили повідомлення про спробу входу з іншого пристрою, заблокуйте авторизацію, пославшись на те, що дію виконує інша людина.

Також не забудьте видалити всі зайві пристрої в налаштуваннях облікового запису Google . Головне — змініть пароль Google , діючи за інструкцією:

  1. Відкрийте установки облікового запису.
  2. У вкладці «Безпека» перейдіть до розділу «Пароль».
  3. Вкажіть старий пароль, а потім придумайте новий.
  4. Якщо старий пароль не підходить, натисніть кнопку “Забули пароль?” та дотримуйтесь подальших інструкцій.

Намагайтеся вигадати складний пароль, який буде складно підібрати за допомогою автоматизованих засобів злому. А ще краще – увімкніть двофакторну автентифікацію, яка зведе на «ні» будь-які спроби зловмисника отримати доступ до облікового запису.

Як увімкнути двофакторну аутентифікацію

Двоетапна автентифікація Google – це просунутий інструмент захисту, що вимагає не тільки вказати пароль при вході в обліковий запис, але й підтвердити авторизацію через одноразовий код, що надходить на смартфон, зараз поговоримо про те, як включити опцію:

  1. Відкрийте параметри облікового запису Google.
  2. У вкладці «Безпека» відкрийте вкладку «Двоетапна автентифікація».
  3. Увійдіть до облікового запису.
  4. Вкажіть номер телефону та виберіть спосіб підтвердження входу (через SMS або дзвінок).
  5. Збережіть зміни.

Для покращення захисту та мінімізації наслідків злому постарайтеся вказати всі відомості, які запитують у розділі «Безпека»: придумайте секретне питання та введіть резервну адресу електронної пошти. У налаштуваннях облікового запису ви побачите рекомендації щодо захисту облікового запису. Скористайтеся ними, щоб жоден зловмисник не зміг зламати обліковий запис Google .

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ