Як перевірити продуктивність смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скільки б ми не розпорошувалися на тему того, що всі смартфони зовні однакові, внутрішньо вони мають безліч відмінностей. Зокрема, пристрої відрізняються за рівнем продуктивності — здатністю виконувати ту чи іншу кількість операцій за одиницю часу. І хоча вам здається, що якщо людина користується тільки месенджерами і дивиться відео на YouTube, то потужність для нього не відіграє ніякої ролі, на практиці це не так. Чим вище продуктивність телефону, тим зручніше ним скористатися прямо зараз, а також у майбутньому.

Рівень потужності залежить від кількох параметрів, про які ви, напевно, чули:

  • процесор (кількість ядер, їх частота);
  • графічний прискорювач (процесор обробки графіки);
  • ОЗП (тип та кількість оперативної пам’яті);
  • ПЗП (швидкість внутрішнього накопичувача).

При цьому смартфони із абсолютно ідентичними характеристиками можуть працювати по-різному. Багато залежить не стільки від самого заліза, скільки від його реалізації. Тому, щоб перевірити продуктивність телефону, потрібно звернутися за допомогою спеціальних додатків (бенчмарків), що дозволяють оцінити той чи інший аспект роботи пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

AnTuTu Benchmark

AnTuTu – це універсальний бенчмарк , якому був присвячений окремий матеріал на нашому сайті. Він дозволяє виконати комплексний аналіз продуктивності , тестуючи можливості процесора, графічного прискорювача та пам’яті. У результаті АнТуТу дає пристрою оцінку в балах, і цей показник можна використовувати для порівняння смартфонів .

Моделі, що набирають у AnTuTu менше 150 тисяч балів, купувати у 2022 році не варто. 150-300 тисяч — добрий результат для бюджетного сегменту, а справжній флагман має отримати оцінку понад 700 тисяч, щоби підтвердити своє реноме.

Почати тестування можна, запустивши програму AnTuTu Benchmark та натиснувши кнопку «Тестувати». Далі вам доведеться почекати 5-15 хвилин в залежності від продуктивності смартфона . Після закінчення тестування рекомендую відкрити вкладку «Рейтинг», де представлено список моделей, відсортованих за рівнем потужності.

GeekBench 5 – тест продуктивності

Недоліком AnTuTu Benchmark є те, що програма недоступна в Google Play. Якщо ви звикли встановлювати софт виключно через офіційний магазин, то скористайтесь Geek Bench – програмою, яка оцінює рівень продуктивності процесора .

На відміну від AnTuTu, GeekBench не використовує графічний прискорювач, що не дозволяє оцінити, чи підходить смартфон для ігор . Однак показник потужності CPU також має важливе значення, а ще тестування в GeekBench 5 займає не так багато часу (від 3 до 10 хвилин).

CPU Trottling Test – тротлінг процесора

Продуктивність смартфона може падати під навантаженнями, оскільки робота процесора підвищує його температуру, що змушує систему примусово обмежувати потужність. Через це трапляються ситуації, коли пристрій на умовному Snapdragon 8 Gen 1 набирає майже мільйон балів в АнТуТу , але в іграх поводиться не краще за середньобюджетник на Snapdragon 778G з результатом 550 тисяч.

Причина подібної ситуації тротлінг. Оцінити його виразність допомагає додаток CPU Trottling Test . Щоправда, щоб отримати більш-менш релевантні цифри потрібно запустити тест на 30 хвилин. Якщо графік піде в “жовту” і вже тим більше “червону” зону – значить, смартфон піддається троттлінгу , а вся його міць на практиці є марною.

3D Mark — тест графіки

Як випливає з назви попереднього додатку, він призначений для аналізу тротлінгу CPU (центрального процесора). Але CPU та GPU (графічний процесор) можуть поводитися по-різному, тому для повноти картини рекомендую скористатися 3D Mark. Він є цілим набором тестів, серед яких зверніть увагу на Wild Life Stress Test .

Це багаторазовий прогін стандартного тесту Wild Life з оцінкою продуктивності та дозволяє оцінити стабільність графічного чіпа. В результаті ви отримаєте відомості про пікову потужність та стійкість. Якщо другий показник становить понад 90%, то ваш смартфон чудово підходить для довгих ігрових сесій. Зрозуміло, за умови, що він набере не менше 2 тисяч очок. Пристрої з скромнішими показниками підходять для ігор лише номінально.

AndroBench – швидкість пам’яті

Wild Life Stress Test — показовий, але дуже довгий тест. Набагато менше часу знадобиться для аналізу швидкості вбудованої пам’яті. І це також дуже важливо. Чим вище швидкість, тим швидше смартфон встановлює та відкриває програми.

Ви зможете запустити тестування, натиснувши кнопку Run All Benchmarks, і вже через пару хвилин отримаєте результат. Він буде виражений у швидкості послідовного, а також випадкового запису файлів. Що вище, то краще, що абсолютно логічно. Якщо говорити про конкретні результати, то високий рівень комфорту ви можете отримати від взаємодії з гаджетом, швидкість випадкового запису якого не опускається нижче 100 МБ/с.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.