Статті

Як розвиватимуться смартфони у найближчі 10 років

Share

Мабуть, смартфони є лідерами розвитку у світі — не пригадаю гаджета, який би так стрімко розвивався. Причина тут проста – смартфон потрібен кожному. Адже ми живемо у вік інтернету та цифрових технологій. Був здивований, коли 75-річна сусідка з’явилася в WhatsApp’і в домовому чаті — люди різного віку використовують «розумні» телефони.

Давайте трохи пофантазуємо на тему, як розвиватимуться смартфони в найближчі 10 років — вступних даних у нас багато: цього року були різні презентації смартфонів від різних компаній із новими функціями. Не томитиму вступом — перейдемо одразу до головного. Потім, років через 10, перечитаємо та подивимося, чи збудуться мої «пророкування».

Екран

Якість екрана у смартфонів покращуватиметься, це факт. Межа — та частота і перенесення кольорів, яку тільки може бачити людське око. Частота оновлення дисплея зростає з кожним роком, а це плавні лінії та більш звична зміна картинки. Лінії стануть все чіткішими, кути огляду будуть близькі до ідеальних. А далі вже навіть і вигадати не можна, що можна вдосконалити в екранах.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Від рамок, швидше за все, повністю відмовляться в майбутньому, також, можливо, деякі вендори випускатимуть пристрої з двома екранами — правда незрозуміло, що з місцем під камери. Хоча вже зараз існують підекранні камери, правда якість у них сумнівна.

Корпус

Все тонше і тонше. Але є грань — надто тонким смартфоном користуватиметься дуже незручно. Швидше за все, на корпусі не буде взагалі жодних роз’ємів – зарядка залишиться лише бездротова, передача даних Wi-Fi та Bluetooth. Слот для сімкарти вже зник у американській версії iPhone цього року.

Також буде відмова від фізичних клавіш. Навіщо вони потрібні, коли всю роботу роблять сенсори та датчики?

Залізо

Пам’ять, особливо постійна, теж зростатиме. Адже людина накопичує дуже багато контенту, також важче стають і додатки. По процесору — думаю, навряд чи станеться якийсь прорив: топові смартфони тепер видають саму максималку, а далі сенс? Можливо, буде програмна оптимізація ОС та додатків, аніж ухил на впровадження потужних процесорів.

Оперативної пам’яті, гадаю, буде до 64 гігабайт – вище вже й уявити неможливо, навіщо вона потрібна на мобільному пристрої.

Камери

Будуть покращуватися, правда ми вже досягли стелі в поліпшенні. Не секрет, що топові смартфони використовуються навіть режисерами касових фільмів – на них зручно підняти якісь моменти, куди професійна камера просто не пролізе. Зараз у камерах йде ухил на те, щоб отримувати хорошу якість за слабкого освітлення — гадаю, у цьому плані камери будуть схожі на характеристики людського ока на своєму піку розвитку.

На жаль, професійну фототехніку камера в смартфоні ніколи не замінить з простої причини – не всі функції можна реалізувати без різних об’єктивів, якими користуються профі.

Зв’язок

Також розвивається і розвиватиметься. 5G ще не вийшов, а вчені вже говорять про 6G. Швидкості зростатимуть, якість теж. Не розвиватися зв’язок не може — все більше абонентів з’являється.

Можливо, опція супутникового екстреного зв’язку в майбутньому буде в кожному смартфоні – якщо пристрій поза радіусом дії оператора, то можна надіслати SMS через супутник.

А ось 100% використовувати голосовий зв’язок із супутника у смартфоні неможливо – надто маленькі швидкості та якість сигналу залежить від атмосфери, топосфери, стратосфери та інших сфер.

Акумулятор

Пам’ятаю, кілька років тому стався прорив – з’явилися акумулятори на 5000 мАг, що дозволяє вже 2 дні не заряджати смартфон. Так, батареї будуть розвиватися, а разом з ними буде програмна оптимізація споживання енергії.

Можливо, зарядка буде здійснюватись через 5G/6G — у Японії цього року таку функцію успішно протестували. Тоді ємна батарея буде просто не потрібна, якщо людина проводить час у місті.

Також, швидше за все, з’являтимуться нові функції на основі датчиків усередині девайсу. Смартфон вже навчили визначати, чи потрапив власник у ДТП, щоб пристрій самостійно викликав екстрені служби.

Швидше за все в майбутньому може з’явитися опція, завдяки якій не потрібно навіть натискати на сенсорний екран – камера зчитуватиме зіницю і можна буде керувати девайсом без тапів по дисплею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024

    Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

    Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани…

    18.05.2024

    iPhone Plus повторить долю iPhone mini цієї осені

    Журналіст The Information Уейн Ма поділився інформацією про те, що Apple планує відмовитися від подальшого…

    18.05.2024

    Смартфон не заряджається: що варто зробити

    Ви підключили до мобільного телефону зарядний пристрій, а акумулятор не заряджається? Не панікуйте! Цілком можливо,…

    18.05.2024