Статті

Чи може ноутбук бути ігровим

Share

Серед геймерів існує думка, що не буває повноцінно ігрових ноутбуків. Мовляв, все одно системний блок набагато кращий, ніж компактний комп’ютер. Давайте розвіємо усталені міфи — технології, навіть за останні 5 років, просунулися дуже сильно. На сьогоднішній день повноцінний ігровий ноутбук не є якоюсь дивиною, більше того, багатьом геймерам простіше вибрати саме ноутбук, ніж возитися і збирати комп’ютер.

Що головне в ігровому ноутбуці?

На першому місці, звичайно, процесор. Чим він потужніший, тим простіше комп’ютеру впоратися з величезною кількістю математичних обчислень для ігрового процесу.

На другому місці – відеокарта. Вона займається відображенням графіки. Ці завдання анітрохи не простіше, ніж робота центрального процесора.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На третьому місці – оперативна пам’ять. Чим більше пам’яті, тим простіше комп’ютеру робити всі ці необхідні обчислення.

Всі інші параметри вже є вторинними. Пройдемося по кожному.

Процесор

Це серце ігрового ноутбука. Через процесор проходять абсолютно всі дії всередині комп’ютера як під час гри, так і під час роботи операційної системи та програм. Особливу увагу хочеться приділити процесорам AMD Ryzen 5000 серії – Ryzen 7 і 9. Вибір ігрового ноутбука саме на цьому процесорі буде дуже добрим варіантом – дана серія CPU відмінно справляється з потужними і сучасними іграми. Та чого приховувати – такі чіпи чудово впораються абсолютно з будь-якими ресурсами.

Всі процесори Ryzen 7 і 9 мають 8 ядер і працюють на 16 потоках. Тактова частота – від 2,8 до 4,8 ГГц з 20 Мб кеш пам’яті. TDP процесорів досить низький, щоб компактна система охолодження справлялася від 35 до 45 Вт. У той же час, це не 15 Вт варіанти, як наслідок, вони сильно продуктивніше. Всі чіпи побудовані за технологією AMD Zen 3 на 7-нм технічному процесі.

Моделі з індексом U (енергозбереження) можна використовувати для невибагливих ігор, але особливо я б рекомендував моделі з більшою потужністю, наприклад лінійки Ryzen 7 — Ryzen 7 5800H і Ryzen 7 5800HS. Перша модель працює на частоті від 3,2 ГГц до 4,2 ГГц і має TDP 45 Вт. А друга має можливість розгону частоти з 2.8 ГГц до 4,4 ГГц та TDP у 35 Вт.

Також є лінійка Ryzen 9, там вибір більший. Ці процесори відносяться до топових в ігровому сегменті Ryzen 9 5900HS, Ryzen 9 5900HX, Ryzen 9 5980HS, Ryzen 9 5980HX. Останній – найпотужніший. Працює на частоті від 3,3 ГГц до 4,8 і має найвищий TDP 45 Вт.

Відеокарта

Ігровий ноутбук повинен мати гарну відеокарту. У процесорах Ryzen 5000 серій є вбудований графічний процесор, на ньому можна грати в прості ігри, для сучасного геймінгу краще вибирати моделі ноутбуків з дискретною відеокартою. Адже в іграх важлива графіка, а для її малювання потрібна ще одна додаткова потужність. На сьогоднішній день є такі моделі, як RX 6600M, RX 6800M або RTX 3060, RTX 3070. Тут варто розуміти, що чим крутішим буде процесор в ігровому лептопі, тим краще буде відеокарта.

Пам’ять

Тут усе дуже просто — що більше, то краще. 8 гігабайт для ігрової системи дуже мало, 16 нормально, а 32 – якраз. Поки більшість моделей базується на пам’яті DDR4, але вже з’являються лептопи з найсучаснішою пам’яттю DDR5. Але, до речі, і DDR4 дає чудові результати за швидкістю.

Інші параметри, як писав вище, — вторинні. Хороший ігровий ноутбук матиме міцний міцний корпус, останні версії Wi-Fi, Bluetooth та й всі інші характеристики будуть підтягнуті по максимуму. Звичайно ж, накопичувач має бути SSD — це вже давно є аксіомою навіть для бюджетних лептопів.

А ось пара цікавих моделей із процесором Ryzen

MSI MS-158L Alpha 15 B5EEK-053RU – бюджетна ігрова модель. Базується на Ryzen 7 5800H, має 16 гігабайт оперативної пам’яті та SSD накопичувач на 512 гігабайт. У ролі відеоадаптера виступає RX 6600M. Діагональ 15.6”.

Acer Aspire 7 A715-42G-R3FW – ноутбук початкового ігрового рівня з процесором AMD Ryzen 5 5500U, RTX 3050 Ti, 16 Гб оперативної пам’яті та SSD накопичувачем на 512 Гб.

ASUS ROG STRIX SCAR 17 G713QM-HX093T – радує 300 герцовий екран з діагоналлю 15,6 дюймів, 16 гігабайтами пам’яті та накопичувачем на 512 Гб. Відеокарта – класична RTX 3060, а процесор топовий Ryzen 9 5900HX.

Який висновок?

Ігрові ноутбуки показують результати не гірше, ніж стаціонарні комп’ютери. Особливо якщо базуються такі пристрої на сучасних процесорах AMD Ryzen 5000 серії. Безумовно, на такому пристрої підуть усі сучасні ігри без будь-яких проблем чи гальм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024

    Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

    Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани…

    18.05.2024