Топ-5 хороших смартфонів для батьків, які прямо зараз можна купити в Україні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що саме має вміти робити смартфон для батьків? Питання, точної відповіді на який дати, швидше за все, не вийде: спеціальних пристроїв для цієї категорії користувачів (неважливо, мова про батьків нинішніх школярів або людей похилого віку) виробники не виробляють. Втім, цього і не потрібно: у компаній і так вистачає придатних девайсів з хорошим співвідношенням ціни та якості, які навряд чи утворюють дірку в сімейному бюджеті під час їхньої купівлі. Нижче коротко розповідаємо про плюси та мінуси моделей, що підходять під подібні критерії.

Усі смартфони з цієї статті ми протестували самі — жодних фатальних помилок, які зупиняють від їхнього вибору, не знайдено. Загальний принцип, на який орієнтувалися при підборі апаратів для цього матеріалу, такий: це повинні бути пристрої середнього цінового діапазону, що покривають більшість запитів і пропонують стабільний досвід користувача. Простіше кажучи, орієнтувалися на апарати «середньої руки» (крім однієї моделі від Apple), які встигли зарекомендувати себе: з численними листуваннями в батьківських чатах і фотографуванням нащадків на шкільних (і не тільки) заходах вони явно впораються.

Крім того, всі телефони підтримують функцію батьківського контролю – режим, при якому дорослі можуть впливати на сценарії використання смартфона дитиною (залежно від віку дитини список таких сценаріїв може розширюватися, так і обмежуватися). 

Samsung Galaxy A53

Продовжувач іменитої «п’ятдесятої» серії смартфонів Galaxy A цього сезону, що зовні практично не відрізняється від прямого попередника минулого року. Смартфон зроблений із пластику, але при цьому забезпечений технологією захисту від води та пилу за стандартом IP67 (занурення до півгодини у прісну воду на глибину до півтора метра).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це головна риса моделі. Більшість конкурентів від інших компаній (включаючи Android-гаджети, про які нижче) повноцінним захистом від води похвалитися просто не можуть. Ще один не найочевидніший плюс телефону – тривала підтримка від виробника. Представники Samsung обіцяють, що на А53 продовжать приходити оновлення ПЗ як мінімум протягом чотирьох років (а патчі системи безпеки ще довше).

В іншому все стандартно. До екрану на 6,5 дюйми з матрицею AMOLED претензій немає, камера (головний фотомодуль – на 64 Мп) може перемикатися з “ширика” на основний датчик під час запису відео і назад (очевидно – це вміють не всі гаджети). З нейтрального – процесор Exynos 1280 замість Snapdragon, що застосовується у минулому поколінні. З дрібниць, які можуть якогось засмутити, – відмова від звичного 3,5-мм роз’єму для навушників. А ще сканер відбитків пальців, суб’єктивно, варто впровадити в клавішу живлення, а не під дисплей.

Головні плюси Samsung Galaxy A53

  • Захист від води та пилу IP67.
  • Тривала підтримка в оновленні програмного забезпечення виробником.
  • Гарний час автономної роботи.
  • Основна камера з головним модулем 64 Мп робить пристойні знімки як вдень, так і ввечері.

Головні мінуси Samsung Galaxy A53

  • Ціна трохи вища порівняно з аналогами від китайських компаній.
  • У комплект поставки не додали адаптер живлення, відсутність 3,5 мм роз’єму для навушників.
  • Процесор Exynos 1280 слабший у порівнянні зі Snapdragon 778G (використовується в Galaxy A73).

Xiaomi Poco X4 GT

Смартфонів Xiaomi у порівнянні з девайсами від інших компаній виходить дуже багато – компанія намагається заполонити гаджетами власних брендів (оновлені моделі з’являються чи не щомісяця) практично всі цінові категорії. У топі з продажу в Каталозі модифікації від Redmi (на зразок  Redmi Note 11 або навіть  Redmi Note 10 Pro, незважаючи на солідний вік останнього).

Але рекомендувати хочеться останній Poco X4 GT. При відносно прийнятній ціні девайс показує відмінну (схожу з пристроями вдвічі більшу вартість, під 800 тисяч балів в AnTuTu) продуктивність і, що важливіше, стабільність. SoC Dimensity 8100 від MediaTek відрізняється хорошими показниками тротлінгу (чіп скидає частоти не так агресивно, як аналоги), а отже, не перегріває телефон. Загалом можна з комфортом грати в ААА-проекти без помітних просідань у кількості кадрів.

Зі спірних моментів — використання 6,6-дюймової IPS-панелі, а не сучасної OLED. Все-таки в X4 GT під нахилом чорний колір перетворюється швидше на сірий, стає помітне загальне підсвічування. В іншому критичних недоліків не виявлено. Можливо, комусь не вистачить слота під карти пам’яті або бездротової зарядки, але це розумні компроміси.

Головні плюси Xiaomi Poco X4 GT

  • Відмінна продуктивність і стабільність системи.
  • Підтримує частоту 144 Гц екран.
  • Можливість прискореної підзарядки від 67-ватного блока живлення (є в комплекті постачання).

Головні мінуси Xiaomi Poco X4 GT

  • IPS-матриця замість OLED-панелі.
  • Повністю пластиковий корпус без номінального захисту від бризок.

realme 9 Pro+

Альтернативою виступають пристрої ще однієї китайської компанії realme. Модель 9 Pro+, можливо, не відрізняється якоюсь виключною фішкою (на зразок захисту IP67), але виглядає конкурентоспроможною.

В активі смартфона екран на 6,4 дюйми з матрицею AMOLED і частотою в 90 Гц, досить продуктивний процесор Dimensity 920 від MediaTek (близько 450 тисяч балів в AnTuTu – нормально, нехай і не рекордно), а також можливість підзарядки від 60-ватних блоків харчування. І такий, на відміну від апарата Samsung, також постачається у коробці з телефоном. День роботи від повного заряду 9 Pro+ витримує (у цьому допомагає батарея на 4500 мАг).

Головні плюси realme 9 Pro+

  • Якісний екран із AMOLED-матрицею.
  • Хороший баланс між продуктивністю та автономною роботою.
  • Підтримка досить швидкої зарядки (швидше, ніж у Samsung, приблизно така сама, що й у Xiaomi).

Головні мінуси realme 9 Pro+

  • Немає захисту від води (навіть бризок).
  • Розширити сховище картами пам’яті не вийде: microSD не підтримуються.
  • Основна камера робить швидше прийнятні ніж якісні знімки.

Honor 50

Нещодавно компанія почала продавати в Білорусі флагман Honor 70, але його ціна поки не дозволяє включити девайс до цієї добірки. Втім, торішній Honor 50 навіть із виходом «сімдесятого» не виглядає застарілим апаратом. Суб’єктивно, його можна розглядати до покупки.

Судіть самі: девайс базується на досить продуктивному чіпі від Qualcomm – Snapdragon 778G. У бенчмарку AnTuTu пристрій набирає близько 500 тисяч балів. Якщо спростити, то навіть через рік телефон виявляється приблизно на одному рівні потужності з моделями 2022 року випуску. І ще: сервіси Google у Honor 50 є. Час, коли власникам телефонів бренду доводилося обмежуватися сторонніми додатками, минув.

Акумулятор на 4300 мАг, незважаючи на невелике відставання за обсягом від попередніх смартфонів із цього матеріалу, забезпечує день роботи. І так, 66-ватний блок живлення в комплект поставки включили.

Головні плюси Honor 50

  • Тонкий та легкий корпус.
  • Досить спритний екранний сканер відбитків пальців (поки що це швидше рідкість).
  • Все ще потужна «начинка» та нормальна автономність, підтримка Google-сервісів.

Головні мінуси Honor 50

  • У пристрої відмовилися від стереодинаміків та слота під карти пам’яті.
  • Технології захисту від води та пилу (навіть бризок) немає.
  • Бездротова зарядка не передбачена. У порівнянні з іншими розглянутими апаратами це не особливий недолік, але з урахуванням флагманського статусу елемент могли б додати.

iPhone 12

Смартфони від Apple під визначення “щодо доступні” навряд чи підходять. Проте базова модифікація iPhone 12 при нинішній ціні здається непоганим стартовим варіантом для входження в екосистему компанії. Пристрої з Купертіно загалом підтримуються довше порівняно з більшістю телефонів на платформі Android. А iPhone 12, незважаючи на вихід у 2020 році, досі офіційно представлений в інтернет-каталозі Apple.

Модель виконана в тому ж дизайн-коді, що й наступні апарати виробника, оснащується більш ніж актуальною «начинкою», здвоєною основною камерою з підтримкою нічного режиму зйомки, а також усіма особливостями платіжної системи, що працює в Білорусі, розблокуванням по обличчю (Face ID) та захистом від води та пилу (за стандартом IP68). Екран на 6,1 дюйма з OLED-матрицею досить яскравий і добре відкалібрований. Щоправда, підвищеної частоти оновлення тут немає, доводиться задовольнятися стандартними 60 Гц. І сховища в базовій версії обмаль — 64 ГБ за сучасними мірками може не вистачити.

Головні плюси iPhone 12

  • Як для девайса Apple відносно доступна ціна базової модифікації сховища.
  • Більш ніж актуальний набір заліза, що працює у зв’язці з ПЗ, що постійно оновлюється.
  • Досі конкурентоспроможна основна камера, а також наявність фішок на кшталт Apple Pay, Face ID та інших фірмових технологій виробника.

Головні мінуси iPhone 12

  • Автономність – не більше одного дня. До вечора, після роботи або навчання, девайс, напевно, доведеться підключати до розетки.
  • Лише 64 ГБ пам’яті у стартовій конфігурації.
  • Зарядного адаптера в комплекті постачання немає його доведеться докуповувати окремо.
  • Екран працює за стандартних 60 Гц. Якщо хочете “айфон” зі збільшеною частотою оновлення, потрібно розщедрюватися на “прошку”. Причому щонайменше 2021 року випуску.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.