Статті

Чому смартфон на Android починає гальмувати вже через рік після покупки

Share

Головний мінус практично будь-якого смартфона на Android – через рік після покупки пристрій починає працювати відчутно повільніше. Чому практично будь-кого? Більшість девайсів, що продаються на Android, це бюджетні апарати, а у топового пристрою ті ж проблеми починаються трохи пізніше – «запас міцності» трохи вище.

Що відбувається? Чому радянська праска досі працює так, як потрібно, а Android-смартфон згодом гальмує?

На те є кілька причин – пройдемося з кожної.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оновлення операційної системи

Кожне нове оновлення операційної системи Android це новий програмний код і, можливо, новий функціонал. Розробники постійно щось додають та виправляють. Більшість оновлень пов’язана з безпекою пристрою і зовні результат не видно користувачеві. Але це не означає, що нічого не сталося – всі процеси йдуть усередині. Якщо міркувати логічно, кожне нове оновлення операційної системи уповільнюватиме будь-який гаджет.

Пристрої на Android дуже багато і розробники фізично не можуть протестувати апдейти на кожному гаджеті – трапляються і програмні накладки, коли один смартфон працює спритно, а інший повільно.

Можна не оновлювати ОС, але тоді є ризик, що смартфон може бути вразливим для зловмисників. Простими словами — девайс на морально застарілій операційній системі зламати простіше, ніж на останній оновленій.

Додатки

Тут ситуація така сама, як і з операційною системою — додатки з кожним оновленням стають «важчими» як за обсягом, так і за споживаними ресурсами. Ви купили смартфон рік тому, а за цей час улюблена програма отримала 10 апдейтів. Процесор вже стає важче проводити обчислювальні розрахунки і пристрій починає гальмувати.

Чи не можна оновлювати програми? Можна, але до певного часу. Настане момент, і програма не запуститься, а запропонує отримати нові апдейти. У розробників будь-якого софту є негласне правило – користувачі по максимуму повинні використовувати лише останні версії додатків. Підлаштовуватися під слабкий смартфон ніхто не буде – такий технічний прогрес, який не можна зупинити.

На жаль, технічний прогрес ставить в патове становище користувача і підштовхує його до купівлі нового, найпотужнішого пристрою.

Вищезазначені два пункти ведуть до того, що процесору стає складніше справлятися з навантаженням. Також оновлення ведуть до того, що відбувається нестача оперативної пам’яті. Саме ці пункти є основною причиною того, що старий пристрій починає гальмувати приблизно через рік після покупки.

Є пара другорядних причин:

Занадто багато встановлених додатків та віджетів. Іноді, навіть якщо ви вивантажили програму (змахнули), то програма може все одно продовжити свою роботу у фоновому режимі, витрачаючи коштовні ресурси;

Деградація пам’яті. Як оперативної, і постійної. Пам’ять має обмежений ресурс перезапису і якщо пристрій активно використовується, то пам’яті виникають фізично неробочі сектори. Контролеру складніше працювати з такою пам’яттю, і, як наслідок, девайс починає гальмувати. Як правило, це стосується бюджетних смартфонів.

Що робити? Від прогресу не втекти. Програмний та апаратний ринок влаштований так, що змушує користувача приблизно раз на рік-два міняти девайс. Топові апарати без відчутних проблем працюють і 3 роки, але й коштують великі гроші.

А що з iPhone?

Тут все набагато краще. Apple не має бюджетних смартфонів — все залізо в нових айфонах буде топовим. Також айфони більш оптимізовані програмно – щорічно виходять всього кілька гаджетів, під них набагато простіше розробляти операційну систему та додатки.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Аффтирь цієї реклами iPhone сам гальмо .

  • прям все? моему уже больше 2-х и никаких тормозов

  • Купив Huawei P Smart Z, майже в той же час друг купив уже не пам'ятаю який(здається Note 8) Redmi, мій телефон служить мені уже 3 роки, не тупить, досі обновляється і загалом нічого, що відбулося з телефоном друга, єдине, що батарея трохи погіршала. А у друга... Після ~6 місяцвв користування почались не запускатись деякі програми які раніше запускались, екран був весь у білих "випинах" від води і телефон сильно тупив.

    TL;DR
    Шукайте собі телефон, а не сліпо купляйте те, що в тренді, вам ж з ним роками ходити!

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024

    Названо критичні помилки під час використання бездротової зарядки

    Зараз бездротова зарядка стає все популярнішою серед користувачів різних гаджетів. Однак важливо цією функцією правильно…

    20.05.2024

    Новий ChatGPT-4o “вражає” своїми можливостями

    Літера «o» означає Omni, що говорить про можливості роботи ШІ не тільки з текстом, але…

    20.05.2024

    Штучний інтелект може обманювати, блефувати та прикидатися людьми

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили безліч випадків, коли системи штучного інтелекту обманювали людей. Відповідне…

    20.05.2024

    Стало відомо коли Apple випустить нову смарт-мітку AirTag 

    Трекер предметів AirTag наступного покоління від Apple може бути випущений у середині 2025 року. Про…

    20.05.2024

    Відомий інсайдер розповів про функції штучного інтелекту в iOS 18

    В останньому випуску свого розсилки Марк Гурман детальніше розповів про те, чого варто очікувати від…

    20.05.2024