Чи варто купувати Xiaomi. П’ять головних помилок про смартфони бренду

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За останні роки через мої руки пройшли десятки моделей, починаючи з Asus ROG Phone, останніх iPhone, Pixel та закінчуючи недорогими смартфонами Itel, Realme, Infinix тощо.

Специфіка роботи зобов’язує використовувати кілька смартфонів одночасно (зазвичай два) і всі ці роки, компанію перерахованим раніше гаджетам незмінно становив один зі смартфонів Xiaomi.

Я не пропускав жодної знакової моделі починаючи з Redmi 4X і в цій статті перерахую і спробую спростувати п’ять головних помилок про смартфони Xiaomi. Сподіваюся це дозволить уникнути помилок при виборі та купівлі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Брак та погана якість

Один із найчастіших приводів відмовитися від покупки Xiaomi не має нічого спільного з реальністю. За роки роботи в сервісному центрі з ремонту гаджетів я можу сказати, що ці смартфони ламаються трохи частіше, ніж смартфони конкуруючих компаній.

Але давайте не забуватимемо, що кількість браку потрібно порівнювати з кількістю проданих моделей.

Наприклад, якщо умовних Galaxy S22 було продано 1000 штук, з яких 50 виявилися бракованими, а Xiaomi 12 купили 2000 разів, і повернули за гарантією 90 смартфонів, то моделі Xiaomi будуть надійнішими.

Насправді, враховуючи кількість випущених і проданих смартфонів, у компанії Xiaomi вкрай рідко трапляються масштабні, доведені факти поганої якості комплектуючих.

MIUI – суцільні баги

Про нестабільність і велику кількість помилок у фірмовій оболонці Xiaomi ходять легенди. Але я впевнений, що у коментарях ви знайдете підтвердження наступним словам:

  • У 90% випадків винуватцем поганої роботи MIUI є користувач смартфона.

Різноманітність налаштувань підштовхує допитливі уми до вдосконалення та доопрацювання, яке (без належного розуміння процесів) нерідко призводить до зворотного ефекту.

Тут якнайкраще підходить порівняння з тюнінгом автомобілів, в якому, як і в налаштуванні смартфонів, головне вчасно зупинитися.

Багато реклами

Не переконуватиму наводячи десятки прикладів, скажу лише, що вся реклама в смартфонах Xiaomi відключається за 5 хвилин, без будь-яких проблем.

На каналі є пара статтею про те, як зробити це декількома способами. На честь Xiaomi зауважу, що вони вже багато років не змінюють способи відключення і будь-який користувач при покупці смартфона (якщо він не перший) знає де і що потрібно натиснути.

Невелика кількість оновлень

Тут треба обмовитися. Якщо йдеться про флагманські моделі, то змушений погодитися, тому що вважаю (з огляду на вартість), що Xiaomi могли б більш старанно працювати над виправленням помилок у нових версіях MIUI.

Але якщо подивитися на недорогі смартфони, починаючи з серії Redmi Note 8, то часто користувачі отримують більше, ніж очікували. Ось “карта оновлень” Redmi Note 8T, який випускався лише для глобального ринку:

  • MIUI 10 (Android 9) -> MIUI 11 (Android 9) -> MIUI 12 (Android 10) -> MIUI 12 (Android 11) -> MIUI 12.5 (Android 11)

У результаті маємо три версії Android та чотири версії MIUI, у смартфоні вартістю близько 150 доларів.

Так, подібну підтримку розробників не можна приймати за правило, але в порівнянні з бюджетними моделями від інших компанії (які найчастіше отримують одне велике оновлення), це заслуговує на повагу.

Ще одним важливим плюсом смартфонів Xiaomi є найбільша база кастомних збірок і велика кількість докладних інструкцій, завдяки яким можна встановити одну з десятків прошивок на базі найновіших версій Android.

Користуватися Xiaomi без налаштування не можна

Такої кількості порад, інструкцій та гайдів щодо налаштування смартфонів немає в жодного іншого бренду. Цьому присвячені цілі форуми, сайти та канал вашого покірного слуги.

Але давайте будемо відвертими, після виходу версії “12.5” MIUI стала набагато кращою, а тим хто так не вважає, я рекомендую хоча б кілька днів користуватися смартфоном з MIUI 10 або 11 (мене вистачило на 5 годин). У порівнянні з тим, що пропонує нова MIUI 13 видно велику різницю і користуватися смартфоном “з коробки” цілком прийнятно.

Тому відповідь на запитання: “Чи варто купувати Xiaomi?” однозначно буде ствердним, за умови, що ви готові витратити кілька хвилин на налаштування смартфона.

Радий бачити думки інших користувачів, адже впевнений, що досвід більшості значущий досвіду будь-якого автора, головне бути об’єктивними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.