Що краще: Huawei чи Honor

Порівняємо Honor і Huawei , щоб з'ясувати, смартфони якого з виробників більш привабливі для покупців з точки зору якості продукції та цінової політики.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Той, хто стежить за ситуацією на ринку смартфонів, розбирається в моделях мобільних пристроїв і в курсі всіх новинок , знає, що Honor – це колишній суббренд компанії Huawei , який 2020 року став незалежним і веде зараз власне існування.

Порівняємо Honor та Huawei, щоб з’ясувати, який із виробників більш привабливий для покупців з точки зору якості продукції та цінової політики.

ЛІНІЙКИ

Обидві компанії за весь час свого існування створили значну кількість смартфонів, розділених на серії. Частина вже не розробляються брендами, тому правильніше розглядатиме лише ті лінійки, які продовжують розвиватися і поповнюватися новими моделями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

HUAWEI

Смартфони китайської корпорації представлені кількома серіями:

  • “P” – це основна лінійка бренду, в яку входять моделі середнього рівня та флагмани компанії.
  • “Mate” – ключові особливості смартфонів цієї серії: великі безрамкові екрани високої якості та оригінальний дизайн.
  •  “nova” – це лінійка пристроїв середнього класу з непоганими камерами, продуктивним залізом, гарною автономністю та стильним дизайном.
  • «Y» — до цієї серії входять так звані «народні» смартфони ― бюджетні моделі початкового рівня з невибагливим дизайном, базовими характеристиками та невисокою ціною.
  • Enjoy – це лінійка пристроїв, призначених виключно для китайського ринку. До неї входять як смартфони початкового рівня, так і міцні середнячки. Якогось чіткого акценту на дизайні, камерах чи інших аспектах у моделей цієї лінійки немає.

HONOR

Бренд активно випускає щороку безліч моделей. За кількістю лінійок він обійшов материнську компанію, але після набуття самостійності від Huawei дещо знизив оберти. Отже, що пропонує користувачам Honor:

  • Флагманська серія без назви та маркування. До неї входять преміальні моделі з топовими характеристиками та досить високою ціною, такі як Honor 50, Honor 70, Honor 70 Pro+:
  • «Magic» — флагманська лінійка з топовими параметрами: найкращими чіпсетами, камерами, чудовими екранами та нетривіальним дизайном.
  •  “X” – ця лінійка представлена ​​”середнячками” з цікавим зовнішнім виглядом і нестандартними рішеннями, такими, наприклад, як камера-перископ.
  • “A” – сюди входять пристрої середньобюджетного рівня з приємним дизайном, непоганими екранами і гарною продуктивністю .
  • “C” – ще одна серія недорогих смартфонів з упором на камери та процесор.
  • «S» – це серія відверто бюджетних смартфонів, головними перевагами яких є гарне співвідношення базових характеристик та невисокої ціни.
  • “Lite” – лінійка поєднує полегшені версії флагманських моделей. Вона орієнтована на користувачів, які бажають отримати смартфон із найкращими параметрами, але без дорогих флагманських фішок.
  • “Play” – умовно ігрова серія смартфонів із середніми характеристиками. На роль серйозних пристроїв для мобільного геймінгу вони не зовсім підходять через недостатньо потужну начинку, але цікаві великим обсягом пам’яті, гарною продуктивністю і великими екранами.

Висновок: обидва бренди пропонують широкий вибір пристроїв різної цінової категорії, але Honor обходить Huawei за кількістю лінійок смартфонів. Крім того, у колишнього суббренду є ігрова серія, ніж Huawei не може похвалитися.

ЦІНОВА ПОЛІТИКА

До моменту відділення Honor від материнської компанії суббренд пропонував смартфони за значно нижчою ціною, ніж Huawei. Зараз Honor, як то кажуть, «встав на ноги», але так і не підняв вартість своїх смартфонів до рівня моделей Huawei.

Для наочності візьмемо вартість моделей кількох лінійок брендів (преміум-сегмент, середній рівень та бюджетні пристрої), щоб порахувати середню вартість смартфонів. Уточнимо, що ціни взяті з офіційних сайтів компаній.

HUAWEI

Порахуємо середню вартість смартфонів бренду:

  • Флагманські моделі лінійки “P” і “Mate”: 40 000 – 60 000 гривень
  • Пристрої середнього рівня серії “nova”: 20 000 гривень
  • Бюджетна лінійка Y: до 10 000 грн

HONOR

Зробимо те саме з моделями Honor:

  • Флагмани: 20 000 гривень
  • Середнячки лінійки “X” та ігрової серії “Play”: 15 000 гривень
  • Бюджетники серії “A”: біля 5 000 гривень

Висновок: смартфони Honor дешевші моделей від Huawei у всіх лінійках: від флагманських серій до бюджетних.

ДИЗАЙН

Зовнішній вигляд смартфона відіграє важливу роль у виборі. Це суб’єктивний параметр, але можна виділити загальні тенденції дизайну моделей різних лінійок кожного виробника. У випадку Huawei і Honor все ускладнюється тим, що довгий час смартфони брендів створювалися, по суті, однією компанією. В результаті вони мають багато спільного у дизайні. Це видно на прикладі моделей Honor 50 і Huawei nova 9 — вони немов близнюки.

Обидві компанії застосовують пластик у бюджетних моделях та дорожчі матеріали (скло, метал та кераміку) у пристроях середнього рівня та преміальних апаратах. Лідера тут неможливо виділити: Huawei і Honor не цураються використовувати як дешевий пластик, так і преміальні матеріали.

Що стосується безпосередньо зовнішнього вигляду, то в обох компаній немає строго усталеного дизайну всередині кожної лінійки. Можна виділити лише деякі особливості моделей кожної серії.

HUAWEI

Флагманські моделі останніх кількох років виділяються корпусами із загартованого скла, величезними OLED-екранами з сильно загнутими краями та максимально вузькими рамками, великими круглими блоками тильної камери, що помітно виступають над задньою панеллю, а також елегантними кольорами з додаванням яскравих акцентів.

Серія nova ділиться на пристрої майже преміального рівня та більш бюджетні моделі. Перші красуються загнутими з боків великого розміру екранами, скляними корпусами та яскравими кольорами. У других більш пересічний дизайн, який розбавляють цікаво оформлені блоки тильних камер, практично безрамкові дисплеї та безліч кольорів: від класичних чорного та синього до яскравих градієнтних та ніжних пастельних відтінків.

Моделі початкового рівня нічим особливим щодо дизайну не виділяються. Як матеріал корпусу використовується пластик, у дисплеїв широкі рамки у верхній та нижній частині, сканер відбитків пальців розташований на задній панелі або відсутній. Скромний зовнішній вигляд іноді компенсується яскравими кольорами, але досить рідко.

HONOR

Флагмани бренду в плані дизайну дуже схожі на топові смартфони Huawei – тут можна бачити величезні екрани майже планшетного розміру із закругленими краями, скляні корпуси, великі круглі модулі камер. Використовуються вишукані забарвлення, найчастіше ніжних відтінків.

Моделі середнього рівня хизуються тонкими корпусами зі скла або якісного пластику. Екрани можуть бути із закругленими краями або плоскими, а великі модулі камер або круглої форми, як у преміальних апаратів, або квадратні, що помітно виступають над задньою панеллю. У цій ціновій категорії більша різноманітність яскравих забарвлень, але також багато моделей і в спокійних колірних рішеннях.

Серія X виділяється великими безрамковими екранами, тонкими корпусами із пластику та із задньою панеллю, що імітує скло, стриманою елегантною кольоровою гамою та легкою вагою.

Середньобюджетні моделі та смартфони початкового рівня Honor не сильно відрізняються від бюджетників Huawei. У них непримітний дизайн, який іноді розбавляє лише оформлення задньої панелі, коли одна її частина є глянсовою, а інша — матовою, як у Honor 8A, Honor 8S Prime. Задня панель може бути градієнтною або прикрашена ледь помітним візерунком. З матеріалів використовується виключно пластик, що нерідко імітує скляну задню панель. Кольори – яскраві, часто градієнтні.

Висновок: у плані зовнішнього вигляду, на жаль, останнім часом у Huawei не з’являється скільки-небудь дійсно яскравих та цікавих моделей. Виняток становить хіба що шалено дорогий складаний Huawei P50 Pocket, що отримав задню панель з рифленого скла, дуже вузький екран і додатковий круглий дисплей. Сюди можна віднести і Huawei Mate Xs 2 з екраном, що складається назовні.

Що стосується бренду Honor, після відокремлення від Huawei він не випустив якихось цікавих у плані дизайну моделей. По суті більшість смартфонів компаній зовні настільки схожі, що розрізнити їх можна тільки по логотипу.

ЕКРАНИ

Дисплей – один із головних критеріїв вибору смартфона. Huawei та Honor використовують у своїх девайсах два варіанти матриць: AMOLED (OLED/Super AMOLED) та IPS (LTPS). Як і у випадку з дизайном, складно сказати, який тип матриці кращий, оскільки все дуже суб’єктивно. Комусь до душі соковиті AMOLED-екрани з глибоким чорним кольором, а хтось вважає їх надто яскравими і віддає перевагу більш «спокійним» у плані передачі кольору з матрицею IPS.

HUAWEI

Компанія використовує більш дорогі AMOLED-матриці в топових моделях і деяких смартфонах середнього рівня серій «P», «Mate» і «nova». До речі, в лінійці «Mate» застосовуються виключно AMOLED та OLED дисплеї. Більш доступні девайси та бюджетні моделі задовольняються матрицями IPS.

HONOR

OLED-матриці отримують преміальні смартфони і зрідка моделі передфлагманського рівня. Решта оснащуються IPS-экранами.

Висновок: за якістю екранів у брендів паритет. Вони одностайно застосовують AMOLED-матриці у дорогих моделях та IPS-екрани – у більш доступних смартфонах.

ПРОДУКТИВНІСТЬ

Від апаратної частини залежить швидкість роботи смартфона, багатозадачність, якість графіки, плавність картинки, обробка знімків, автономність та багато іншого. Словом, те, що вміє апарат, залежить від процесора. Тому він один із найважливіших критеріїв при виборі смартфона.

HUAWEI

У своїх преміальних пристроях Huawei використовує кращі рішення від Qualcomm, або фірмові процесори HiSilicon Kirin. В апаратах середньої цінової категорії найчастіше стоять чіпи Kirin, а бюджетні моделі одержують скромні за можливостями процесори MediaTek.

ЧЕСТЬ

Аж до 2021 року бренд використовував у преміальних моделях та смартфонах середнього рівня виключно фірмові процесори HiSilicon Kirin, а у бюджетних пристроях – рішення від MediaTek. Після відокремлення від Huawei копання перейшла на чіпи Qualcomm та MediaTek у всіх лінійках.

Пристрої з процесорами Qualcomm краще вибирати тим, хто активно використовує смартфон для ігор. У них застосовуються прискорювачі Adreno, які мають більш високу продуктивність і енергоефективність порівняно з прискорювачами Mali, встановленими в чіпах Kirin і MediaTek. В інших сценаріях використання помітних відмінностей між процесорами Qualcomm, HiSilicon Kirin та MediaTek немає.

Висновок: Huawei і Honor активно використовують у своїх моделях чіпи різних виробників, тому явного фаворита тут немає.

КАМЕРИ

Для багатьох смартфонів давно замінили громіздкі фотоапарати, тому до якості камер при виборі нового пристрою є певні вимоги. Незалежна агенція з оцінки камер DxOMark допоможе розібратися, смартфони якого бренду роблять якісніші фото.

Виходячи з результатів досліджень DxOMark, у преміум-сегменті лідирує Huawei. Дві моделі посідають друге та шосте місце в рейтингу камер. Флагманський Honor Magic4 Ultimate займає перший рядок рейтингу, але більше жодна з моделей бренду не потрапила до нього.

А ось у середньому ціновому сегменті краще камери, на думку фахівців DxOMark, у смартфонів Honor.

Якщо звернутися до рейтингу селфі-камер, то тут перші місця в преміум-сегменті і серед смартфонів середнього рівня займають пристрої Huawei.

Що стосується бюджетних та середньобюджетних моделей, то тут між брендами скоріше паритет.

Висновок: преміальні смартфони та пристрої передфлагманського рівня Huawei фотографують краще. У середньому ціновому сегменті краще вибирати моделі Honor, якщо якість камери має вирішальне значення. У смартфонах початкового та середньобюджетного рівня явного лідера немає.

ІНТЕРФЕЙС ТА ОБОЛОНКА

Як і дизайн, оцінювати оболонки складно, оскільки це суб’єктивний параметр. Тут можна говорити лише про зручність використання.

Смартфони Huawei працюють на базі фірмової Harmony OS, а в пристроях Honor використовується Magic UI на базі ОС Android.

У Huawei стверджують, що смартфони на Harmony OS працюють на 10% швидше за моделі під керуванням Android. Це підтверджують і користувачі, котрі перейшли на Harmony OS. Мінус оболонки від Huawei – відсутність підтримки сервісів Google.

Magic UI не викликає особливих нарікань по швидкості та зручності роботи, але її недоліком є ​​велика кількість встановлених програм. Благо, що їх можна без особливих труднощів видалити.

Щодо такого важливого моменту в роботі операційної системи, як частота оновлень, то з цим у брендів паритет. І Huawei, і Honor оперативно випускають оновлення та патчі безпеки.

Висновок: візуально оцінювати оболонки сенсу немає, оскільки це надто суб’єктивний параметр. По швидкості роботи оболонка Huawei показує себе краще, але недоліком Harmony OS є відсутність сервісів Google. Magic UI працює стабільно та швидко, але може дратувати великою кількістю попередньо встановленого софту.

АВТОНОМНІСТЬ

Час роботи – ще один із важливих критеріїв вибору смартфона. Але оцінювати мобільні пристрої за цим показником складно, оскільки на автономність впливає дуже багато факторів: ємність акумулятора, тип і роздільна здатність матриці, процесор, оболонка.

HUAWEI

У смартфонів компанії взагалі немає довгограючих моделей з ємними батареями. Навіть флагманські пристрої оснащуються акумуляторами з максимальною ємністю 5100 мАг. Певною мірою це компенсується підтримкою функції надшвидкої зарядки. Потужність до 100 Вт. Смартфони середнього цінового сегмента зазвичай мають батарею ємністю 4000 – 4100 мАч і також оснащені функцією швидкого заряджання. У апарати початкового рівня Huawei ставить акумулятори ємністю трохи більше 3020 мАг.

ЧЕСТЬ

У Honor більше пристроїв із батареями на 5000 мАг. Крім того, смартфони преміум-сегменту та передфлагманські моделі теж підтримують технологію швидкої зарядки потужністю, як і Huawei, до 100 Вт.

Що стосується пристроїв середнього рівня, за наявності потужніших акумуляторів швидкість швидкої зарядки у них значно менше. У Huawei моделі середнього рівня підтримують швидкісну зарядку до 66 Вт, тоді як у смартфонів-середнячків Honor швидкість швидкої зарядки зазвичай не перевищує 22,5 Вт.

Висновок: лідера з автономності серед брендів, що розглядаються, немає. І Huawei, і Honor демонструють у середньому однакові показники часу роботи у кожному ціновому сегменті.

ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛЕЙ

Якихось унікальних фішок у моделей Honor і Huawei немає, але остання використовує власну операційну систему Harmony OS. Крім того, китайський гігант має топові смартфони з гнучким екраном, такі як P50 Pocket.

ВИСНОВОК

Huawei та Honor випускають чудові смартфони, затребувані користувачами. У колишнього суббренду більше лінійок і нижче за ціну, а у Huawei широкий вибір флагманських моделей і фірмова операційна система.

У плані дизайну та начинки у смартфонів компаній практично рівні можливості, тому вибір залишається за вами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.