Як дізнатися, що телефон прослуховується – інструкція

epa08658379 The German emergency information apps NINA and KATWARN displayed on a smartphone in Dortmund, Germany, 10 September 2020. Warning apps and sirens sounded, broadcasters interrupted their programs and test warnings appeared on digital billboards throughout Germany during the first nationwide warning day since reunification. The signal for this year's warning began at 11:00 and the all-clear at 11:20 local time. Federal, state and local governments use all available communication channels, including the internet, to warn the population. EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поради допоможуть припинити або уникнути прослуховування.

В умовах війни важливо завжди залишатися на зв’язку та тримати цифровий фронт. Адже витік інформації може мати незворотні наслідки. Про те, як уберегти себе від прослуховування, розповів експерт із кібербезпеки Віталій Якушев, повідомляють Факти ICTV.

За його словами, прослуховування через обладнання операторів зв’язку можуть вести їх співробітники, правоохоронці та злочинці, які зламали систему та отримали доступ. Визначити прослуховування в поточній ситуації важко, тому що немає сторонніх звуків та перешкод під час розмови. Від зайвих вух можна уберегтися за допомогою месенджерів Signal та Threema.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вдаються в сучасному світі і до встановлення програмних чи апаратних закладок (жучків). Вони сканують не лише дзвінки та смс, а й іншу інформацію телефону.

“Встановити такі закладки можна лише за фізичного доступу до смартфону. Бувають випадки, коли жучки встановлюють недобросовісні виробники при складанні пристрою. Не виключено встановлення програм-шпигунів віддалено через вразливість програмного забезпечення або операційної системи смартфонів”, – запевняє Якушев.

Закладки виявляються за декількома ознаками, серед яких: швидке розряджання акумулятора, зменшення вільного місця в сховищі смартфона, підвищене використання трафіку з інтернету, перегрів та глюки при роботі. Для безпеки не слід давати доступ до свого пристрою, на нього потрібно встановити 6-значний пароль. Також не потрібно встановлювати програми зі сторонніх джерел, оновлення встановлених програм та ОС не варто ігнорувати. Крайній захід при підозрах – скидання до заводських налаштувань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.