Що справді впливає на автономність смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Автономність – головний критерій вибору смартфона для тих, хто хоче отримати пристрій, здатний довго виконувати поставлені завдання без заряджання. Однак час роботи гаджета залежить далеко не тільки від ємності акумулятора . Звичайно, вона теж відіграє важливу роль, показуючи, скільки енергії може бути доступне для пристрою. Але навіть смартфони з великою батареєю нерідко схильні до швидкої розрядки. І виною тому не брехня виробника щодо реальної ємності, а безліч інших факторів, що впливають на час роботи телефону .

Екран смартфона – який краще

Ось уже кілька років не вщухають суперечки про те, який екран краще: IPS або AMOLED. У кожного типу матриці є свої переваги та недоліки, а в контексті поточної розмови важливо уточнити, що AMOLED-дисплеї за інших рівних споживають менше енергії.

Вся справа в способі підсвічування екрану. Умовно кажучи, IPS-екрани використовують спеціальну підкладку, що світиться, яка не тільки робить смартфон товщі, але і вимагає більше енергії для своєї роботи. На AMOLED-екранах такої підкладки немає і кожен піксель підсвічується окремо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У той же час не варто забувати, що на автономність, крім типу матриці, впливає роздільна здатність і частота оновлення екрана. Чим ці показники вищі, тим менше пропрацює смартфон. При цьому частоту оновлення, якщо вона перевищує стандартні 60 Гц, завжди можна змінити у налаштуваннях.

Процесори телефонів

Ще сильніше на час роботи смартфонів впливають їх процесори, які відповідають за виконання операцій. Чим потужніше залізо, тим більше споживає енергії. Як доказ пропоную поглянути на порівняння автономності Xiaomi 12 і Xiaomi 12X . Смартфони виконані в однаковому корпусі, мають аналогічні екрани, камери та акумулятори, але при цьому Xiaomi 12 працює на флагманському чіпсеті Snapdragon 8 Gen 1, а Xiaomi 12X – на субфлагманському Snapdragon 870.

Потужний процесор споживає більше енергоресурсів

Також варто взяти до уваги ще одну характеристику – техпроцес чіпсету. Він є відстанню між транзисторами процесора і вимірюється в нанометрах (нм). Чим воно менше, тим енергоефективнішим буде залізо вашого смартфона. Як доказ – порівняння часу роботи Redmi Note 11 Pro на 12-нанометровому Helio G96 та Redmi Note 11 Pro 5G на 6-нанометровому Snapdragon 695.

Техпроцес може компенсувати потужність чіпсету

Незважаючи на більш високу потужність процесора Snapdragon, Redmi Note 11 Pro 5G працює довше, маючи чіпсет з меншою відстанню між транзисторами. Але, як ми з’ясували в порівнянні Xiaomi 12 і Xiaomi 12X, дуже висока потужність заліза здатна нівелювати його перевагу в особі тонкого техпроцесу.

Як закрити програму

Навіть якщо ви стали власником смартфона з AMOLED-екраном, який працює на не найпотужнішому залізі з тонким техпроцесом, то автономність може бути невражаючою. Виною тому є програми, що працюють у фоні. Коли ви запускаєте ту чи іншу програму, навіть після виходу з неї, софт продовжує працювати, споживаючи ресурси пристрою. Так що не забувайте своєчасно закривати програми.

Крім закриття зайвих програм важливо обмежувати фонову активність деяких з них. Для цього:

  1. Відкрийте установки телефону.
  2. Перейдіть до розділу Програми.
  3. Виберіть цікаву програму.
  4. Деактивуйте опцію “Автозапуск”, а у вкладці “Контроль активності” встановіть “Жорстке обмеження”.

Назви пунктів меню можуть відрізнятися залежно від виробника смартфона та версії операційної системи. При пошуку потрібного перемикача відштовхуйтеся від таких назв, як “Автозапуск”, “Робота у фоні”, “Фонова активність” тощо.

Як вимкнути геолокацію

Чимало енергії споживають бездротові інтерфейси, які використовують ресурси смартфона навіть уночі. Щоб уникнути швидкої розрядки, рекомендується не використовувати Wi-Fi, мобільний інтернет, Bluetooth та геолокацію без особливої ​​потреби. Відключити ці компоненти можна через шторку повідомлень (центр керування), натиснувши на відповідні кнопки або активацією режиму «У літаку».

Ще більше енергії, ніж геолокація може споживати мобільна мережа. Особливо, якщо ви їдете автомобілем по трасі. При поганому покритті місцевості стільниковими вежами телефон постійно шукатиме мережу, на що піде багато енергії.

Термін служби смартфона

Зрештою, не забувайте, що кожен смартфон з часом починає працювати менше. Пов’язано це з трьома основними причинами:

  • в процесі експлуатації мобільного пристрою користувач встановлює нові та нові програми, які за умовчанням можуть працювати у фоні;
  • згодом енергоспоживання ігор та програм зростає, тоді як технічне оснащення гаджета залишається тим самим;
  • поступово зменшується ємність акумулятора, що стає особливо помітним через 2-3 роки експлуатації.

Тому, крім рекомендацій щодо вибору та використання смартфона, важливо своєчасно змінювати мобільний пристрій, набуваючи новинок. Робити це варто раз на 2-3 роки залежно від ваших потреб та уподобань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.