Що робити, якщо у смартфоні не вистачає оперативної пам’яті

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні Android-смартфони мають якийсь шалений обсяг оперативної пам’яті . 2 Гб – це мінімум, який можна зустріти у бюджетних смартфонах, але у флагманах він варіюється від 8 до 12 Гб. Топові ігрові смартфони мають 16 Гб оперативної пам’яті — у деяких ПК досі стільки немає! А ось більшість моделей iPhone без проблем живе з 3-4 Гб пам’яті – жодних проблем немає, алеце вже секрети iOS . Рано чи пізно користувач стикається з тим, що незліченних гігів оперативної пам’яті не вистачає — що ж робити? Невже доведеться обмежувати роботу програм або купувати новий телефон? На щастя, все можна виправити самостійно.

Скільки оперативної пам’яті потрібно смартфону

Найбільш уразливими смартфонами з усіх здаються бюджетники: найдешевші моделі можуть мати лише 2 Гб оперативної пам’яті! Зачекайте, але як це так? Цього не вистачить для нормальної роботи системи! Саме тому такі смартфони отримують полегшену версію Android Go, яка витрачає помітно менше ресурсів.

Крім того, смартфони з невеликим об’ємом оперативної пам’яті можуть мати стару версію Android — те саме можна застосувати і до планшетів. На жаль, з високою ймовірністю такі пристрої не отримають оновлення Android , інакше просто перестануть працювати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

4 Гб оперативної пам’яті – вже щось і потрібно вибирати хоча б такий смартфон. Якщо плануєте використовувати його тільки для соцмереж та інших повсякденних завдань, він швидше за все впорається з ними. Навіть пограти в Genshin Impact на такому телефоні вдасться, але багато залежатиме також від процесора. Найкраще, коли в смартфоні від 6 Гб оперативної пам’яті і вище – це напевно захистить вас від нестачі пам’яті.

Як зрозуміти, що не вистачає оперативної пам’яті

Якщо відкриті програми почали вивантажуватись і їх доводиться запускати заново — це вірна ознака того, що оперативної пам’яті не вистачає. Втім, Android намагається зберігати в пам’яті відкриті програми якомога довше, щоб вони запускалися якнайшвидше – це, до речі, застосовно навіть до телевізорів на Android TV! В системі може бути відкрито багато додатків та й сама операційна система залишається запущеною навіть після вимкнення телевізора, щоб при запуску не доводилося довго чекати.

Коли у мене починає тупити телевізор, рука так і тягнеться натиснути на кнопку оптимізації, але я чудово знаю, що робити цього не варто. Те ж саме стосується смартфонів: ні в якому разі не користуйтеся оптимізаторами (додатки типу Task Killer). Вони погано впливають на систему та закривають важливі фонові процеси, через які смартфон починає працювати ще гірше.

Подібна оптимізація не тільки змушує смартфон гальмувати, а й спонукає його витрачати більше енергії для перезапуску процесів та відновлення нормальної роботи. Краще вже закривати програми або процеси самостійно, але не довіряти це таск кілерам.

Як звільнити оперативну пам’ять на телефоні

Навіть якщо у вашому смартфоні всього 2 Гб оперативної пам’яті, це не привід зневірятися. Завжди можна прискорити роботу пристроїв власноруч. Ось, що потрібно зробити.

  • Не використовуйте живі шпалери та заберіть зайві домашні екрани.
  • Вимкніть віджети, якими не користуєтеся.
  • Вимкніть програми із системи у Налаштуваннях: так вони перестануть запускатися після перезавантаження.
  • Встановлюйте оновлення вибірково. Найкраще ті, що пов’язані з покращенням системи безпеки.
  • Видаліть встановлені програми – вони займають багато місця в пам’яті і ще напевно працюють у фоновому режимі.

Замініть важкі програми тими, що простіше. Наприклад, для управління розумним будинком я користуюся не додатком Яндекс, а «Розумний будинок з Алісою» — він якраз служить для налаштування пристроїв швидко запускається і не витрачає багато ресурсів. Адже їх насправді дуже багато! Після запуску Android Go у Google запустили полегшені програми як альтернативу. На щастя, вам не потрібен бюджетний телефон – вони встановлюються і на моделі зі звичайним Android. Відмінностей практично немає, а працюють вони набагато швидше.

Не забувайте про те, що замість звичних додатків соцмереж можна використовувати фірмові месенджери або веб-версії програм: до речі, дивитися YouTube у браузері навіть зручніше, ніж в офіційному клієнті. А замість Google Chrome можна використовувати Microsoft Edge або Firefox — вони відображають менше реклами та краще підходять для старих смартфонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.