Як перевірити швидкість інтернету на телефоні, і до чого тут версія Wi-Fi

Швидкість Інтернету впливає на комфорт при взаємодії зі смартфоном. Чим вона вища, тим швидше відкриваються веб-сторінки та завантажуються файли. Якщо з мобільним інтернетом та стандартами стільникового зв’язку все ясно, то про версії Wi-Fi багато людей нічого не знають. Адже від того, який вид бездротового з’єднання використовується на вашому телефоні, залежить підсумкова швидкість, і навіть найпросунутіший тариф провайдера не може виправити ситуацію за наявності слабкого вайфаю . Розповідаємо, які бувають версії Wi-Fi, як її перевірити на своєму пристрої та дізнатися швидкість інтернету .

Версії Wi-Fi – які бувають

Технологія бездротової передачі даних по Wi-Fi з’явилася далекого 1997 року, проте довгий час вона була поширеною. Водночас цей стандарт зв’язку активно розвивався і сьогодні прийшов до того, що тепер немає необхідності використовувати вдома дротовий інтернет для підключення кількох пристроїв від комп’ютера та телевізора до смартфона. Погляньте, які версії Wi-Fi існують:

  • Wi-Fi 1 (802.11). Перший стандарт, який пропонував швидкість передачі даних до 2 Мбіт/с і працював на частоті 2,4 ГГц.
  • Wi-Fi 2 (802.11b). Удосконалена версія, що з’явилася 1999 року. Головна перевага – збільшена до 11 Мбіт/с швидкість з’єднання.
  • Wi-Fi 3 (802.11a та 802.11g). Стандарти 1999 та 2003 року, що працюють на частотах 2,4 ГГц та 5 ГГц відповідно. Вони пропонують ще більш високу швидкість до 54 Мбіт/с, що можна порівняти з показниками бюджетних тарифів інтернет-провайдерів у важкодоступних куточках нашої країни.
  • Wi-Fi 4 (802.11n). Мабуть, найпоширеніший формат, який використовується й досі. Wi-Fi 4 з’явився в 2009 році і запропонував пікову швидкість до 217 Мбіт/с, проте на практиці вона рідко піднімається вище за 144 Мбіт/с. Як частотний діапазон використовувалися ті самі 2,4 ГГц, а радіус дії зріс з 50 до 100 метрів за ідеальних умов (без стін).
  • Wi-Fi 5 (802.11ac). Стандарт 2013, що працює на частоті 5 ГГц і пропонує середню швидкість в районі 450 Мбіт/с. Також характеризується ширшим радіусом дії.
  • Wi-Fi 6 (802.11ax). Покоління 2019 року, що хоч і пропонує ту саму максимальну швидкість 450 Мбіт/с в одноканальному режимі, але за ідеальних умов дозволяє досягти результату в 11 Гбіт/с.
  • Wi-Fi 7 (802.11be). Проектований стандарт, поява якого очікується 2023 року. Передбачається, що Wi-Fi 7 відкриє новий частотний діапазон 6 ГГц і зможе розвинути пікову швидкість до 30 Гбіт/с в багатоканальному режимі при одночасному використанні 16 антен.

Таким чином, версія Wi-Fi не тільки впливає на швидкість з’єднання, а й на радіус прийому сигналу. Якщо ви живете в маленькій квартирі, а ваша сім’я складається з не більше ніж 2-х осіб, то вам вистачить можливостей Wi-Fi 4. Але сьогодні він уже вважається застарілим, оскільки погано пробиває дві стіни і не дозволяє розвинути швидкість, заявлену провайдерами (до 500 Мбіт/с). У зв’язку з цим рекомендується вибирати обладнання, що підтримує Wi-Fi 5 та вище.

Як дізнатися версію Wi-Fi

Оскільки від стандарту зв’язку залежить швидкість та стабільність з’єднання, важливо знати, як перевірити версію Wi-Fi на телефоні . У цьому випадку можна піти двома шляхами. По-перше, ви можете дізнатися інформацію на сайті виробника. Відкрийте його, знайдіть модель свого смартфона та перейдіть у вкладку «Характеристики».

Якщо дізнатися, яка версія Wi-Fi на смартфоні не вийде, зверніться до допомоги допоміжного софту. Зокрема, пропоную скористатися програмою AIDA 64 . Воно, як і багато інших програм, не показує точну версію вайфай , зате дає уявлення про підтримку діапазону 5 ГГц. Якщо він є – ваш смартфон сумісний із Wi-Fi 5 .

Зрештою, необхідно перевірити версію Wi-Fi на маршрутизаторі. З цією метою ви також можете звернутися до сайту виробника, проте дізнатися про модель роутера набагато складніше, ніж модель смартфона. Тому є сенс розглянути альтернативний варіант:

  1. Підключіть телефон до своєї домашньої мережі Wi-Fi.
  2. Відкрийте налаштування мережі.
  3. Вивчіть інформацію, подану у пункті «Технологія».

Якщо налаштування вашого телефону не відображає потрібних відомостей, уточніть версію безпроводового інтерфейсу на комп’ютері. Відкрийте властивості підключення та зверніть увагу на пункт «Протокол».

Навіть якщо виявиться, що ваше обладнання підтримує останню версію Wi-Fi , не поспішайте радіти. Щоб розкрити весь її потенціал, потрібно підключити просунутий тарифний план свого провайдера, оскільки стандартною на даний момент є швидкість 100 Мбіт/с, для реалізації якої достатньо Wi-Fi 4.

Як перевірити швидкість Wi-Fi

За аналогією з версією бездротового з’єднання дізнатись швидкість інтернету можна через налаштування телефону. Але в такому випадку ви бачитимете максимально заявлені параметри, а не реальні цифри. Тому для перевірки швидкості встановіть програму Speedtest або скористайтеся однойменним веб-сервісом .

Як бачите, реальна швидкість помітно відрізняється від заявлених показників. Тому не варто сліпо вірити обіцянкам провайдера. Фактична швидкість складається від кількох параметрів, включаючи версію Wi-Fi на телефоні та маршрутизаторі, особливості тарифного плану та кількість активних пристроїв усередині однієї мережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.