Головна Статті Скільки пам’яті потрібно смартфону у 2022 році

Скільки пам’яті потрібно смартфону у 2022 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З чого покупці зазвичай починають підбір нового смартфона ? Звичайно, з вибору виробника. Далі необхідно визначитися з процесором та камерою. Але найскладнішим моментом для багатьох користувачів стає рішення про обсяг вбудованої пам’яті. Причому неважливо, оперативної або для зберігання додатків та даних користувача. Все більше виробників смартфонів на операційній системі Android відмовляються від використання карт пам’яті. Тому рішення, яке ви приймете на момент покупки, стане визначальним на кілька років уперед.

Чи вистачить вам цієї пам’яті чи доведеться постійно займатися її очищенням і видаляти програми, і чистити кеші? Таке питання звучить перед покупкою дедалі частіше. Спробуймо розібратися, скільки пам’яті потрібно смартфону на Андроїді в 2022 році.

Скільки оперативної пам’яті потрібно смартфону

Перше, з чого слід почати – це визначитися з тим, скільки оперативної пам’яті вам потрібно. Багато хто говорить про те, що чим її більше, тим краще. Оперативка не буває зайвою. Це дійсно так. Система завжди знайде як її задіяти, а більший обсяг дасть вам достатній простір для маневру. Але що, якщо різниця в ціні між більшою та меншою кількістю RAM суттєва? У такій ситуації слід визначити мінімально необхідну оперативність для нормального функціонування системи протягом декількох років.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пропоную вам переглянути приклад мого смартфона. Зараз як основний пристрій я використовую Xiaomi MI 10T Pro. Апарат 2020 з флагманським процесором Snapdragon 865 і 8 ГБ оперативної пам’яті. Якщо вивантажити з фону всі процеси і для наочності перезавантажити смартфон, вільно з цього обсягу буде 5,3 ГБ. Тобто система з усіма її базовими функціями, різні віджети та прикраси від’їдають одразу 2,7 ГБ.

А тепер уявіть, що ваш смартфон оснащений лише 4 ГБ. Зрозуміло, що він спочатку матиме менший обсяг функцій, і система буде оптимізована під відповідну оперативну пам’ять. Але в будь-якому випадку для інших програм кількість пам’яті буде незрівнянно меншою. Отже, ви зможете тримати у фоні меншу кількість програм. В іншому випадку пристрій просто почне гальмувати.

Таким чином, можна зробити висновок, що мінімальний необхідний для нормального функціонування системи у 2022 році обсяг оперативної пам’яті становить 6 ГБ. Зверніть увагу на слово “мінімальний”. Це та кількість, нижче за яку опускатися просто не варто. Особисто я розглядав би до покупки лише смартфони з 8 ГБ оперативної пам’яті чи більше. Цього обсягу точно вистачить із невеликим запасом.

Скільки пам’яті потрібно для телефону

Наступний крок – це вибір обсягу вбудованого накопичувача. Останнім часом базові версії смартфонів йдуть із 128 ГБ пам’яті. Через кількість додатків, що постійно зростає, і збільшення займаного ними місця саме 128 ГБ — мінімальний обсяг пам’яті, з яким варто розглядати смартфони до покупки. Але давайте подивимося на прикладі смартфонів Xiaomi, як розподіляється пам’ять на них.

На моєму пристрої встановлений Android 12 з оболонкою MIUI 13.0.6. Система займає 13,1 ГБ. Їх можна сміливо забирати від базових 128 ГБ. Зазвичай багато місця займає розділ “Інше” – 7,99 ГБ. Але зменшити його ще сильніше мені вже не виходить. Усі ресурси для цього вичерпані. Тому їх також можна забирати. Залишається 106,91 ГБ. У мене в смартфоні встановлена ​​108 МП камера, тому через велику роздільну здатність, хоч і відбувається стиск до стандартних 12 МП, фотографії займають у пам’яті багато місця. Так, за один рік та чотири місяці використання я зробив 782 фотографії та зняв 58 відео. Займає вся ця радість 15,43 ГБ.

Як ви можете помітити фотографую я трохи, але пам’яті під це йде пристойно. Якби я вирішив локально зберігати в пам’яті смартфона ще чотири тисячі фотографій та відео зі старих смартфонів, що зберігаються у хмарі, то це зайняло б ще 30 ГБ.

Слухаю музику з використанням стрімінгового сервісу . У пам’ять пристрою завжди завантажений плейлист “Вибраний”. У ньому плюс-мінус 70 треків. Одні я періодично видаляю, інші замінюю додаю. Окремо у провіднику зберігається близько десятка аудіокниг. Все це займає 7,45 ГБ у пам’яті смартфона. Ну і просто під різні програми використовується ще 32,59 ГБ. Від стартового обсягу 128 ГБ у мене зараз вільно 51,1 ГБ. Начебто це достатній обсяг, і його ще можна забивати та забивати, але відчуття, що я можу зіткнутися з нестачею пам’яті, мене трохи насторожує. Зверніть увагу на те, що я взагалі не граю в ігри. З того, що встановлено на моєму смартфоні, це 2048 та Nonogram, які разом займають 400 МБ.

Якби я купував смартфон зараз, то зупинив би свій вибір на пристроях із 256 ГБ пам’яті. Але для ваших сценаріїв може вистачити 128 ГБ. Проаналізуйте те, як використовується пам’ять у телефоні зараз і порівняйте з тим, що я описав вище. Головне, щоб не сталося, не розглядайте до покупки менше 128 ГБ. Бо тоді вам, напевно, цього не вистачить. Якщо ж ви плануєте носити завжди всю медіатеку серіалів і фільмів, то вам однозначно слід дивитися мінімум на 256 ГБ. Ще й вистачить пам’яті на якісь важкі іграшки.

Якщо резюмувати все описане вище, то смартфоном з ідеальним поєднанням пам’яті в 2022 можна назвати пристрої з 8 ГБ оперативної і 256 ГБ вбудованої пам’яті. Цього обсягу вистачить практично будь-якому користувачеві досить тривалий термін. Принаймні точно не доведеться переживати про те, що якась важлива інформація може не увійти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: