Головна Статті Що спільного у iOS 16 та Android 13 і чим вони відрізняються

Що спільного у iOS 16 та Android 13 і чим вони відрізняються

Вихід iOS 16 наробив чимало шуму : мова не тільки про те, наскільки сильно змінилася операційна система для Айфонів, але й про те, наскільки вона виявилася проблемною. Багато користувачів ще на стадії налаштування iPhone після оновлення нарікають на те, що оновлюватися явно не варто – нові функції того явно не коштували. До речі, про них: кажуть, що деякі взагалі запозичили з Android, тому обидві системи виявилися близькими за духом і дуже схожі зовні, тому ні фанати iOS, ні шанувальники Android більше не зможуть сказати, що їх системи унікальні. Розберемося, чим схожі iOS 16 та Android 13 і чим вони відрізняються.

Клавіатура iOS 16

Впевнений, ви вже не раз чули про екран блокування iOS 16, який можна змінити до невпізнання, тому краще згадати про інші подібності iOS 16 та Android 13. Наприклад, клавіатура. Так-так, вони дуже схожі. Gboard отримала фішки диктування ще в рамках Pixel 6 на Android 12, а Apple прокачала диктування лише цього року. Знаки пунктуації тепер додаються на обох клавіатурах, а також ви можете оперативно перемикатися між голосовим введенням і набором тексту.

Крім того, Apple нарешті додала вібровідгук клавіш: це, звичайно, не замінить справжні кнопки, але зробить набір тексту набагато приємнішим. Єдина серйозна відмінність клавіатур — те, що в Айфоні вона вбудована в систему, тому її складніше оновлювати на відміну від Gboard, яка є окремим додатком з Google Play.

Плеер в iOS 16

Незважаючи на те, що плеєри в обох системах є досить звичайними, вони мають серйозні відмінності. Так, в iOS 16 віджет для керування музикою та обкладинка альбому тепер розташовуються окремо на екрані блокування, а фон підсвічується під колір зображення з треку – це серйозне оновлення. Нагадаю, раніше управління музикою розташовувалося строго посеред екрана, а обкладинка альбому була поміщена в невеликий квадратик.

Також круто реалізований плеєр в Android 13: правда, в Google підійшли до віджету управління плеєром з розумом і розташували його посередині екрана, а як тло на ньому автоматично встановлюється обкладинка треку, який грає зараз. Єдиний недолік — на мій погляд, таке оформлення іноді суперечить фоновому малюнку, гірше, якщо трек було завантажено з незрозумілого джерела і в тегах встановлено кустарну обкладинку ресурсу. Загалом, і редизайн від Apple, і від Google – це дуже кльово!

Фокусування на Android

Особисто я досить скептично ставлюся до фокусування: начебто і зручно, але якщо вчасно не вимкнути, то можна зіткнутися з незручностями. Наприклад, за допомогою швидких команд можна налаштувати фокусування так, що воно автоматично включатиметься, якщо ви знаходитеся в заданому місці. Це зручно не тільки для роботи, але і для того, щоб вдома при використанні ноутбука не дублювалися повідомлення.

В iOS 16 з’явилися фільтри фокусування в окремих програмах, щоб приховати, наприклад, певні робочі вкладки в браузері, щоб вони не відволікали вас під час відпочинку. Зручно? Так, але дуже складно: доведеться дуже серйозно поколупатися в налаштуваннях, від яких так і віє Андроїдом.

А ось Цифрове благополуччя в Андроїд 13, навпаки, набагато простіше: достатньо лише вибрати програми, що відволікають, і відключити їх за розкладом. Рішення менш деталізоване і простіше — на кшталт Apple!

Переміщення об’єктів з фотографій

Однією з крутих фішок iOS 16 є копіювання об’єкта з фотографії: це дозволяє вам швидко створити новий стікер або мімчик без сторонніх фоторедакторів. Фішка реально крута: шкода, що працює не у всіх, а тільки у Айфонів із чіпом А12 Bionic і новішим. Тобто, на всіх моделях, де є нейронний співпроцесор . На жаль, навіть це не гарантує вам того, що функція спрацює: якщо об’єкт не виділяється, на жаль, нічого не вийде.

На відміну від iOS, в Android 13 немає схожої функції за замовчуванням: є перетягування тексту, яке не так ідеально, як в iPhone: якщо перенести текст із фотки із соцмереж, то система просто перетворює його на звичайний скріншот, а значить, сенсу в цьому особливо немає. Крім того, не виходить витягти текст із відео у стрімінгових сервісах і навіть на YouTube, хоча в ньому немає DRM-захисту контенту. Коротше, працює досить своєрідно.

Років 5-7 тому iOS та Android були абсолютно різними системами з власним набором фішок, але в 2022 році можна констатувати, що вони стали нагадувати один одного дуже і дуже сильно. Кожна ОС намагається «підглядати, але не списувати», а кому вийшло краще — вирішувати вам!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: