Як прискорити домашній Wi-Fi: 4 поширені міфи та 3 прості поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У вас у квартирі встановлений потужний сучасний WiFi-роутер, але швидкість інтернет-з’єднання бажає кращого? Цілком можливо, що одним із винуватців цього є ваша побутова техніка. На щастя, виправити ситуацію зовсім не складно, якщо знати кілька нюансів.

Один із найбільших інтернет-провайдерів Великобританії – Zen Internet, провів опитування серед своїх користувачів у червні 2022 року та з’ясував кілька цікавих фактів. Виявилося, що 99% користувачів домашнього інтернету не знають про деякі поширені сценарії, які призводять до зниження швидкості WiFi, або вірять у різні “міфи”, що не мають відношення до реальності.

76% опитаних не знали, що Wi-Fi-роутери у сусідів можуть уповільнювати їхнє власне з’єднання, що не рідкість у багатоквартирних будинках. При одночасної спробі передачі пакетів даних декількома пристроями, що працюють на одному каналі відбувається колізія. За кожною колізією слід затримка перед повторною спробою передачі, таким чином знижується загальна швидкість підключення до мережі.

90% респондентів також не знали, що близьке розташування роутера до холодильника, мікрохвильової печі або іншої великої побутової техніки негативно впливає на якість покриття WiFi і швидкість інтернету.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поширені міфи

Опублікувавши результати проведеного опитування, Zen Internet вирішив розповісти про деякі міфи, в які досі вірить велика кількість користувачів. Наприклад, 23% учасників опитування вважають, що їх ПК, ноутбуки та інші пристрої повинні бути максимально близькими до роутера для забезпечення найкращої якості з’єднання. Насправді порівняно сучасні маршрутизатори здатні забезпечити якісний зв’язок з інтернетом для пристроїв, розкиданих по всій квартирі.

Дивно, але 14% опитаних упевнені, що відключення роутера на ніч може підвищити ефективність роботи наступного дня. Насправді роутери – це пристрої, створені для роботи 24/7. Якщо на нього не потрапляють сонячні промені і немає факту перегріву, то тимчасове відключення маршрутизатора не матиме жодного позитивного ефекту.

Незважаючи на те, що широкосмуговий доступ в Інтернет майже завжди швидше за мобільний зв’язок, 29% з числа респондентів вважають, що використання смартфона в якості мобільної точки доступу забезпечує краще з’єднання, ніж домашній Wi-Fi. Насправді широкосмуговий доступ в інтернет – це найкращий варіант скрізь, де він тільки доступний. Для решти випадків і створено мобільний інтернет.

Більше половини опитаних (54%) вважають, що висота установки маршрутизатора не впливає на якість роботи бездротової мережі, але трохи нижче.

Як прискорити домашній Wi-Fi

Перед тим, як купити більш дорогий тариф у провайдера або новий швидкісний WiFi-роутер, можна зробити ряд кроків щодо покращення роботи бездротової мережі. Цілком можливо, що ви залишитеся задоволені результатом і відкладете апгрейд техніки до найкращих часів.

Розташування роутера

Перше, на що треба звернути увагу – це розташування маршрутизатора. Він повинен бути ближче до центру квартири/будинку і бути по можливості трохи ближче до стелі, ніж до підлоги; Хорошим варіантом буде відкрита книжкова полиця – так сигнал краще поширюватиметься по приміщенню. Поряд з маршрутизатором не повинно бути сторонніх предметів, а стеля, підлога та стіни повинні знаходитись у його прямій видимості, щоб сигнал безперешкодно від них відбивався.

Якщо немає можливості встановити роутер в оптимальному місці, то як мінімум потрібно переконатися, що поряд з пристроєм немає побутової техніки або іншої електроніки, холодильник, НВЧ-піч, телевізор, ігрова приставка, аудіосистема, радіоняня тощо.

Правильний діапазон

Друга порада – перевіряйте, до якого діапазону підключені ваші пристрої. Більшість сучасних WiFi-роутерів вміють працювати відразу в двох діапазонах – 2.4 ГГц і 5 ГГц. Другий традиційно менше “засмічений” сусідськими бездротовими мережами, а також забезпечує більш високу пропускну здатність. Тому смартфони, ПК та ноутбуки слід підключати саме до діапазону 5 ГГц. А ось різні “розумні” лампочки, датчики, системи сигналізації та інші невибагливі до швидкості інтернету пристрої краще залишати на діапазоні 2.4 ГГц.

Усунення мертвих зон

Якщо сигнал від WiFi-роутера не дістає до дальньої кімнати у вашій квартирі, це ще не означає, що потрібно замінити пристрій. Цілком можливо, що у вас завалявся якийсь старий маршрутизатор. Для нього знайдеться безліч застосувань і розширення покриття наявної мережі – це одне з них. Альтернативний варіант – покупка порівняно недорогого WiFi-репітера, їхня вартість починається з 400 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.