Як правильно очистити жорсткий диск або SSD перед продажем комп’ютера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви плануєте продати/подарувати свій старий ПК, вам необхідно безпечно стерти дані з вашого SSD або жорсткого диска, щоб наступна людина не змогла отримати доступ до ваших файлів. Однак просте видалення файлу не призводить до повного зникнення. Операційна система просто прибирає покажчик на файл, залишаючи всі біти на місці, поки диску не знадобиться це місце для нових даних, і він не перезапише їх. То як чистити диски правильно?

Автор Tom’s Hardware провів простий експеримент, щоб показати, що простого видалення може бути недостатньо. Він стер файли і скинув систему до заводських налаштувань. Однак утиліта відновлення файлів все ж таки виконала свою роботу.

Отже, найкращий спосіб стерти жорсткий диск використовувати програму, яка кілька разів записує випадкові дані по всіх секторах. Цей метод грубого перезапису, однак, не працює для твердотільних накопичувачів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дешевий та універсальний спосіб – використовувати вбудовану у Windows 10 або 11 утиліту diskpart. Ви можете використовувати цей метод, якщо SSD є завантажувальним. Взаємодія з diskpart здійснюється через командний рядок. Там просто потрібно запровадити необхідні команди.

А для твердого диска підійде безкоштовний програмний пакет Darik’s Boot and Nuke (DBAN).

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.