Фаната Xiaomi: чому я люблю MIUI і не перейду на чистий Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Читаючи огляди смартфонів Xiaomi , можна натрапити на думку, що пристрій начебто і непоганий, але оболонка MIUI псує враження: то вона глючить, то там повно реклами , то взагалі «хочу iOS і все». Частково я згоден з подібною думкою і можу підтвердити, що прошивка Xiaomi маєряд об’єктивних недоліків. Але мені вона подобається, і я нізащо не проміняю її на чистий Android . Чому? Ну, давайте по порядку.

Прошивка Xiaomi – відчуття

Після першого включення нового смартфона Xiaomi відразу ж стає зрозумілим, на кого орієнтувалися китайці. У свіжих версіях MIUI чітко простежується запозичення деяких елементів дизайну у iOS. В цьому немає нічого поганого. Навпаки, квадратні іконки я вважав і продовжую вважати зручнішою реалізацією ярликів, ніж гуртки на POCO та інших китайських смартфонах.

Форма іконок справа смаку, але анімації MIUI навряд чи комусь не сподобаються. Вони плавні та різноманітні. Наприклад, ярлик програми реагує попри всі торкання, а після видалення буквально розчиняється з характерним спецефектом. На слабких пристроях на кшталт Redmi 9A користі від цих анімацій мало: вони змушують пристрій сильно гальмувати і виглядають не так презентабельно. Але, якщо ви вирішили купити Xiaomi хоча б середньобюджетного рівня, то точно не помилитеся. Особливо, за наявності частоти оновлення екрана 90 Гц або 120 Гц, що розкриває красу ефектів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Важливу роль MIUI грають і тактильні відчуття. Xiaomi однією з перших стала впроваджувати в недорогі пристрої флагманський вібромотор, що працює по осі X. Відчуття схожі з найкращими версіями Taptic Engine, а фірмова оболонка дозволяє розкрити весь потенціал механізму. Наприклад, коли ви налаштуєте будильник або вибираєте режим камери, вібромотор відстукує кожне перемикання. А ще, на відміну від конкуруючих пристроїв зі схожим X-осьовим вібромотором, тільки на Xiaomi є близько сотні ефектів для різних сценаріїв.

Установки MIUI

В цілому, багатством налаштувань може похвалитися будь-який смартфон на Android. Але у випадку з Xiaomi кастомізація зведена до абсолюту. Коли ви вперше відкриєте меню, то навряд чи з першого разу знайдете потрібний елемент, просто через те, що тут дуже багато різних параметрів. Бажаєте налаштувати колірну схему – будь ласка, хочете приховати повноекранний навігатор при керуванні жестами – будьте ласкаві, хочете створити окреме меню додатків – вам ніхто не заважає.

Фраза “а я Xiaomi купив і сам під себе налаштував” пішла в народ і зараз викликає не стільки сміх, скільки розуміння, що сяоміст може адаптувати китайський смартфон під персональні потреби, прибравши зайві елементи інтерфейсу. Навіть така дрібниця, як відображення кількості зайнятої оперативної пам’яті у списку запущених програм, тут піддається деактивації. Ну і Кодек для своїх бездротових навушників ви також за необхідності поміняєте.

Програми Xiaomi

Головною перевагою Android є те, що власник смартфона може встановити на нього будь-яку програму. Але часом люди впадають у ступор, коли потрібно знайти життєво важливу програму, а набір програмного забезпечення з Google Play викликає тихий жах. Або, наприклад, коли стандартний софт із функціональної точки зору сильно поступається стороннім аналогам, і вам доводиться витрачати час, що завантажити та налаштувати черговий менеджер файлів. У MIUI негаразд. Тут є багато класних програм, включаючи:

  • Безпека (антивірус та просунутий інструмент очищення);
  • Провідник (з інтеграцією Google Drive та FTP-сервера);
  • Галерея (з вбудованим редактором фото та відео);
  • Game Turbo (утиліта для оптимізації ігор);
  • Погода (з гарними анімаціями та звуковими ефектами).

Звичайно, наявність деяких додатків комусь здасться спірною. Але більшість із них можна видалити. Так, з оновленням до MIUI 12.5 залишається лише 6 програм, що не видаляються. Для порівняння: у OneUI (Samsung) їх 10, а в iOS (Apple iPhone) – 11.

Функції Xiaomi

Другою головною перевагою MIUI поряд із так званим User Experience я вважаю її функціональність. І йдеться тут не про налаштування, а саме про можливості, які надає система та її стандартні програми. Наприклад, на флагманах Xiaomi можна активувати MEMC – функцію, що автоматично робить відео більш плавним (30 fps перетворюються на 60 fps), незалежно від параметрів вихідного файлу.

На всіх Xiaomi без винятку у стандартному додатку Галерея є вбудований редактор відео та фото . Останній, до речі, вміє навіть міняти небо на фотографіях або встановити водяний знак. Але найбільше вас може вразити додаток Камера . У нових версіях MIUI є режим одночасного запису відео на основну та фронтальну камеру, а також цілу низку кіноефектів: клонування, зупинка часу, магічний зум таймлапс та інші.

Оновлення MIUI – коли вийде

Існує думка, що телефони Андроїд швидко припиняють підтримуватись виробником. Говорячи простою мовою, вже за рік власники перестають отримувати оновлення. Але це точно не стосується Xiaomi. Наприклад, Xiaomi 11 Lite 5G NE що вийшов наприкінці 2021 року отримуватиме системні оновлення Android та MIUI протягом трьох років з моменту випуску, а свіжі патчі – протягом чотирьох.

Якщо йдеться про бюджетні пристрої серії Redmi, то ми отримуємо 2 і 3 роки підтримки відповідно. Теж непогано, але Xiaomi часто затягує вихід оновлень. Тобто апдейт може прилетіти через рік, а то й півтора після анонсу, тож китайцям є куди зростати. До речі, незабаром у Xiaomi вийде нова прошивка MIUI 14.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.