Названо 7 причин відмовитися від Telegram

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Telegram – чудовий месенджер , але й має недоліки. Є кілька моментів, що стосуються його надійності, про які слід замислитись, перш ніж обмінюватися повідомленнями.

У всьому світі мільйони людей віддають перевагу Telegram з різних причин. Хтось відзначає зручну синхронізацію з кількома пристроями, а комусь подобаються кумедні стікери та корисні функції чату. І хоча останніми роками популярність цього месенджера значно зросла, додаток має кілька недоліків, про які не варто забувати.

У цій статті розглянемо найістотніші з цих недоліків. Для когось вони можуть стати причиною відмови від улюбленого месенджера. Але навіть якщо це не змінить вашого ставлення до нього, все одно корисно знати слабкі сторони будь-якої програми, якою ви користуєтесь.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Немає наскрізного шифрування за замовчуванням

Багато користувачів впевнені, що все листування в Telegram захищене наскрізним шифруванням, як у WhatsApp і Signal, але це не так.

Telegram шифрує всі повідомлення тільки при їх надсиланні з пристрою на свій сервер, де вони зберігаються, щоб ви могли отримати до них доступ з різних пристроїв. Таким чином, все листування користувачів стає вразливим перед зломом серверів Telegram.

Однак наскрізне шифрування на сервісі також доступне. Для цього потрібно вручну для кожного контакту включати секретний чат. Якщо ви забудете активувати цю опцію або співрозмовник першим розпочне звичайне листування, конфіденційність чату буде під загрозою.

Доступ до даних ваших контактів

За промовчанням Telegram має доступ до базової інформації про контакти на вашому пристрої. Як заявляє компанія, це потрібно для повідомлення користувача про те, що хтось із його знайомих почав користуватися програмою. Коли хтось із ваших контактів реєструється у додатку, ви бачите його ім’я, яке самі зберегли у смартфоні, а не ім’я його облікового запису .

Хоча сервіс має доступ тільки до імені, прізвища та номера телефону ваших контактів, цього достатнього, щоб поставити під сумнів надійність месенджера, нібито орієнтованого на конфіденційність. Крім того, постійні повідомлення щоразу, коли хтось із друзів реєструється в додатку, відволікають і набридають.

Телефонні номери також допомагають сервісу визначити, хто ваших контактів пов’язаний з найбільшою кількістю користувачів Telegram.

У «Політиці конфіденційності» програми зазначено, що його автоматичні алгоритми можуть використовувати анонімізовані бази телефонних номерів для обчислення приблизної кількості потенційних контактів у незареєстрованого номера Telegram. Зайдіть у розділ «Запросити друзів», і поряд з кожним контактом побачите статистику, яка показує, кому з користувачів найвигідніше зареєструватися в Telegram.

У групових чатах немає індивідуальних підтверджень прочитання

Один із великих недоліків Telegram – відсутність у групових чатах такої зручної функції, як підтвердження прочитання кожним учасником. Тобто, ви бачите, що ваше повідомлення прочитане, але не можете відстежувати, ким і коли.

Достатньо навіть одному учаснику чату відкрити повідомлення, як поруч із текстом з’являться дві галочки, тому ви так і не дізнаєтесь, хто його прочитав. Якщо ви часто ведете групові чати, цей суттєвий недолік може змусити вас перейти до інших месенджерів.

Обмежена підтримка

Добре, якщо у вас не виникне проблем з Telegram і не доведеться звертатися до служби підтримки. Порівняно з іншими месенджерами вона слабка та працює обмежено.

Зв’язатися зі службою підтримки можна або через офіційний обліковий запис Telegram у Twitter, або через налаштування програми у розділі «Задати питання». Тут працюють волонтери, тому є ймовірність того, що ви не отримаєте відповіді на своє звернення. Якщо відповіді від підтримки так і не надійшло, спробуйте пошукати її у розділі FAQ.

Таким чином, якщо раптом виникнуть серйозніші проблеми з програмою, зв’язатися з реальним співробітником компанії буде непросто. Це не найсуттєвіший недолік Telegram, просто пам’ятайте, що швидко вирішити ваше питання, швидше за все, не вийде.

Не всі ваші друзі користуються Telegram

Більшість недоліків Telegram пов’язані з незручністю використання програми чи політикою конфіденційності, але є ще одна, очевидніша, причина відмовитися від нього: який сенс користуватися месенджером, якщо у ньому немає ваших друзів?

Навіть якщо вам вдасться переконати кількох друзів зареєструватися в Telegram та спілкуватися груповому чаті, більшості навряд чи захочеться встановлювати черговий месенджер, коли вони вже мають WhatsApp, iMessage, SMS та інші сервіси.

Однак варто відзначити, що на відміну від багатьох інших месенджерів Telegram гарний навіть без чатів із друзями. Ви можете підписатися на цікаві канали, яких тут безліч, щоб стежити за їх публікаціями та новинами.

Реклама та підписки

Будь-яка популярна програма з сотнями мільйонів користувачів повинна так чи інакше приносити дохід. Найчастіше монетизація йде рахунок реклами , і Telegram у плані не виняток.

Наприкінці 2021 – на початку 2022 року компанія почала розміщувати у своєму додатку рекламу, але не в особистих повідомленнях чи групових чатах, а на публічних каналах з кількістю передплатників понад 1000 осіб, і то лише у певних регіонах.

Незважаючи на те, що ці оголошення ненав’язливі та не загрожують конфіденційності, багатьох все одно дратує реклама у додатку, який колись був абсолютно безкоштовним.

У червні 2022 року команда Дурова представила платну передплату Telegram Premium, яка дає користувачам додаткові переваги, включаючи подвоєння всіх лімітів, доступ до унікальних стікерів, можливість створювати більше папок для організації чатів та відсутність реклами.

Більшість користувачів не гідно оцінило нову підписку вартістю 4.99 доларів. А найсильніше дратує те, що програма блокує безкоштовний доступ до деяких зручних функцій, особливо в порівнянні з іншими месенджерами, де немає реклами та будь-яких підписок.

Інші дрібні недоліки

Вище ми розглянули найсерйозніші причини відмовитися від месенджера Telegram, але є ще кілька менш істотних недоліків, про які теж корисно знати.

Хоча це вже справа смаку, але деякі користувачі незадоволені візуальною стороною месенджера. Однак тут є вихід: його легко підлаштувати під свої уподобання за допомогою різних тем, доступних у налаштуваннях.
Зареєструватися в програмі можна лише за допомогою номера мобільного телефону (e-mail та інші способи не діють). Для когось це може стати великою перешкодою.

Вибір за вами

Мета цієї статті – не спонукати вас цю хвилину видалити Telegram, а, швидше, поділитися недоліками сервісу, про які ви повинні знати, враховуючи, що він позиціонується як чи не найнадійніший месенджер. Деякі з цих недоліків видадуться вам несуттєвими, інші можна виправити в налаштуваннях. А якщо ви все ж таки вирішите залишити Telegram, не забудьте переконатися в безпеці нового обраного вами сервісу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.