Чи варто купувати дешеві смартфони Android від маловідомих компаній

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На AliExpress та подібних сайтах бюджетних смартфонів стільки, що навіть очі розбігаються. Частину з них випускають знайомі бренди на кшталт Huawei , а інші – такі компанії, про які ніхто ніколи не чув.

Чому люди дотримуються відомих марок на кшталт Apple чи Samsung ? Одна з причин – це гарантії довговічності, надійності та якості. Вибираючи їхню продукцію, ми купуємо не тільки потрібні функції, але й впевненість у тому, що телефон не помре без видимих ​​причин через місяць експлуатації.

Крім знаменитих на весь світ виробників смартфонів, є багато інших. Їхні пропозиції ви можете вивчити на торгових майданчиках на кшталт AliExpress . Десятки невідомих у нашій країні компаній продають смартфони, які на перший погляд цікаві. Цілком собі сучасні характеристики доповнюються низькою ціною. Як тут не піддатися спокусі, якщо в реальних магазинах телефон з такими ж параметрами коштуватиме в 2-3 рази дорожче?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ціна, якість та один підводний камінь

У початківця або невеликої компанії не так вже й багато способів завоювати аудиторію. Один із таких способів – це низькі ціни. До речі, вони ж і відлякують потенційних покупців: багато людей цураються незнайомих логотипів, бо вважають, що надійний продукт не може бути дешевшим.

Але все ж таки матеріальне питання переважає над страхами. Так, усім хочеться мати надійний засіб зв’язку, але не всі готові витратити на нього 25 тисяч гривень. Ось так і тримається попит на телефони від маловідомих виробників, які пропонують характеристики як дорогих брендів, тільки дешевше.

Візьмемо для прикладу дві моделі – Samsung Galaxy S20 Plus 2020 випуску та Umidigi Bison Pro, що вийшов у липні 2021 року. Перший зараз продається за 20 тисяч гривень, його основні характеристики – 8 ГБ ОЗП, 256 ГБ ПЗП та обчислювальна потужність на рік уперед. А ось Umidigi Bison Pro з приблизно такими ж характеристиками (принаймні на папері) можна замовити AliExpress за 10 тисяч. Ви швидше за все ніколи про нього не чули, але вже задаєтеся питанням: а чим він гірший від Самсунга?

Загалом відзначимо для ясності, що за тестами Umidigi Bison Pro пристрою від Samsung програє. І схожі характеристики – ще не привід вважати, що в реальних умовах у телефонів продуктивність буде на одному рівні. Але якщо питання дизайну та складання не в пріоритеті, а телефон потрібен для базових завдань, а не якихось специфічних на кшталт нічної зйомки, то на невідповідність у потужності можна заплющити очі. Адже в доларах їхня цінова різниця досягає значних $530!

Крім Umidigi є десятки брендів, у яких співвідношення ціни і характеристик виглядає дуже привабливо. Вони не претендують на високі досягнення, а просто випускають бюджетні телефони з хорошими на сьогодні параметрами. Залучають покупців велика ємність акумулятора, роздільна здатність камери, швидкість зарядки та високі результати в бенчмарках .

Чому дешеві смартфони також можна купувати?

Якщо говорити відверто, то покупка ноу-нейм телефону завжди пов’язана з ризиками. Шанси отримати хорошу річ і непридатний для використання девайс рівні, тобто 50 на 50. Чому ж варто ризикнути?

Маленькі компанії мають амбіції. Вони намагаються розвиватись, при цьому не залишаючи рамки своїх цін. Здебільшого використовують апаратне забезпечення середнього рівня, додаючи щодо нього проривні рішення.

Наприклад, у Umidigi A9 стоїть чіпсет Helio P60 середнього класу, а як фішка присутній інфрачервоний термометр – не професійної точності, звичайно, але цілком робочий з кроком одна десята градуса за шкалою Цельсія. Аналогічно Oukitel WP7 відволікає увагу від своїх слабких сторін системою камер нічного бачення та акумулятором на 8000 мАг. На кожну функцію, яка виглядає слабкою, ці телефони мають щось незвичайне, практичне і вигідне.

Якщо Apple, Samsung та інші побоюються псувати репутацію нестандартними технологіями, маленькі компанії безстрашно пробують нове. Шансів на успіх, щоправда, теж 50/50, але все ж таки радикально нових ідей у ​​них більше. Так що якщо є бажання мати по-справжньому унікальний телефон, пошукайте його серед ноу-нейм брендів.

Крім того, маловідомі компанії мають приголомшливу здатність поєднувати характеристики високого рівня з низькою ціною. У бюджетних телефонах ви знайдете великий обсяг пам’яті, величезний акумулятор, ігровий чіпсет, швидку зарядку та інші плюшки в 2-3 рази дешевше, ніж у флагманів .

Не всі смартфони-бюджетники такі гарні, як здається. Багато хто є копіями популярних флагманів , причому досить поганими. В інших – багато інженерних недоліків. І як покупцю, вам доведеться волею-неволею вчитися відрізняти погане від хорошого.

Маловідомі надійні бренди

У будь-якому класі продукції є компанії, які виробляють щось недороге, але надійне та потужне. Серед смартфонів це такі імена, як Umidigi, Tecno , Infinix та Oukitel.

Що може піти не так?

Поголовна вада ноу-нейм смартфонів – це програмна підтримка. На момент випуску на них може стояти стара версія Android, і більшість цих телефонів ніколи не отримають системні оновлення. Аналогічна біда і з апдейтами безпеки: добре, якщо вони хоч пару разів прийдуть.

Дрібні компанії, на відміну від великих, не в змозі забезпечити тривалу підтримку телефонів.

Якщо телефон перестав отримувати оновлення безпеки, то його надійність під загрозою. І це досить вагома причина зробити вибір на користь великого бренду типу Samsung або OnePlus .

Інша проблема – браковані вироби. Як правило, це результат неякісно проведеного тестування, але останнім часом таке трапляється рідше, хоч і може назавжди зіпсувати враження від покупки.

На ноу-нейм телефони складно дістати оригінальні запчастини. Оскільки на глобальний ринок їх виробники ще не вийшли, відремонтувати їх телефон може виявитися складно: доведеться довго чекати на запчастини, якщо взагалі вдасться їх знайти.

Чи варто ризикувати?

За обмеженого бюджету чи бажання спробувати щось нове ринок смартфонів від маловідомих компаній – це дуже цікаве місце. Співвідношення ціни та якості там привабливе, є навіть функції преміум-класу.

Зрозуміло, все й одразу в такому телефоні отримати не можна. Не буде в ньому топового чіпсету, супершвидкої зарядки та інших преміальних фішок. Але так і досягається різниця в ціні: на одну-дві сильні характеристики припадає кілька слабких. Так що ноу-нейм телефон – це придбання, яке потрібно обміркувати з особливою ретельністю, попередньо познайомившись з історією компанії та відгуками покупців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.