На скільки зношена батарея у вашого смартфона – як перевірити

Після придбання нового гаджета мало хто думає про те, що термін служби акумулятора не вічний і його потрібно берегти з першого дня експлуатації. Як би дбайливо власник не поводився зі своїм гаджетом, знос батареї неминучий. Важливою характеристикою пристрою є ємність акумулятора.
Перші ознаки зносу батареї та втрати ємності:

  • самостійне вимкнення пристрою при зарядженні не більше 20%;
  • різке заряджання або розряджання телефону (за годину з 30% до 100% телефон зарядитися не може);
  • гаджет перестав заряджатися від рідного зарядного пристрою;
  • здуття самої батареї.

За цих ознак смартфон є в несправному стані і власник зобов’язаний приділити увагу своєму гаджету, якщо хоче і далі використовувати його. З появою хоча б однієї ознаки слід перевірити смартфон самостійно за допомогою додатків або звернутися до сервісного центру. Якщо такі ознаки відсутні, але хочеться заздалегідь перевірити пристрій, виділяється три дієві та перевірені способи зробити це вдома.

Перший метод. Встановлення програми.

Кожен відповідальний користувач сучасної техніки на платформі Android може перевірити ємність батареї. Необхідно встановити на свій смартфон програму AccuBattery. З його допомогою користувач отримає інформацію не тільки про реальний стан ємності, але й побачити інформацію про приховані запущені програми на своєму пристрої. Саме вони можуть споживати енергію без відома господаря та швидко розряджати телефон. Також додаток видає інформацію про знос батареї, кількість часу зарядки, вкаже температуру та життєздатність.

Для IOS створено програму Battery Life. Після його встановлення можна отримати детальну інформацію про акумулятор, а також допоможе виправити системні помилки і провести необхідну оптимізацію пристрою.

Другий спосіб. Тестер USB.

Найпростішим способом для перевірки батареї є програма, але перевірка за допомогою тестера точніша і ретельніша. USB тестер – це пристрій невеликого розміру, який через спеціальний порт робить замір напруги та сили струму.

Як його використати?

Природним шляхом розрядити пристрій до повного вимкнення. Виконати підключення тестера з блоком живлення та обнулити пам’ять кнопкою «Reset». Підключити тестер до телефону та повністю його зарядити. Після повної зарядки тестер видасть інформацію про ємність батареї.

Третій спосіб. Мультиметр.

Для перевірки батареї цим способом потрібно точно знати заводські показники телефону. Це допоможе зробити правильне порівняння характеристик від нового пристрою до стану акумулятора.

Кроки перевірки мультиметром:

  1. Виконати повне заряджання батареї звичайним способом до 100%.
  2. За допомогою резистра розрядити пристрій до 450 мА, 2.7 В. Звернути увагу на час, який було витрачено.
  3. Виконати замір фактичної величини і відзначити ухил від заводської характеристики, використовуючи виведену формулу Е. Час розрядки помножити на 450 мА. Отримані цифри вказуватимуть на ємність батареї. Наприклад, 5 год Х 450 мА = 2250 мАг.
  4. Порівняти заводські показники з одержаними.

Навіть при нормальній роботі пристрою необхідно перевірити знос батареї, щоб вчасно помітити несправність і швидко прийняти рішення для його відновлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.