Як дізнатися, що ваш телефон зламали і за вами шпигуть

Смартфони містять дуже багато особистої інформації. В них люди зберігають паролі, банківські рахунки, конфіденційні дані, фото, відео та багато-багато іншого. Телефон взагалі став невід’ємною частиною життя кожного. На жаль, паралельно до цього зросла кількість шахраїв та зловмисників, які хочуть отримати чужу інформацію для власних цілей. Сьогодні ми хочемо розповісти та навчики кожного, як визначити, що ваш пристрій зламали та крадуть дані.

Ознак злому є безліч, але їх всіх тяжко запам’ятати, тому вистачить знати основних п’ять.

1. Активність

Першою ознакою зараження телефону є його дивна активність. Пристрій може просто лежати, а на ньому засвітиться екран або ж запуститься програма. Бувають випадки, коли навпаки додатки пропадають. Складається враження ніби смартфон живе своїм життям. Це є першою ознакою того, що зловмисники проникли у ваш пристрій і шукають те, що їм потрібно. Не нехтуйте такими речами. На це потрібно обов’язково звертати увагу.

2. Розряджання смартфона

Другою ознакою є швидке розряджання батареї. Якщо у вас телефон довго працював без підзарядки, а тут різко почав швидко розряджатись, можливо зловмисники вже проникли та щось роблять на вашому пристрої. Щоб переконатись точно, потрібно подивитись, які програми забирають багато заряду, якщо серед них є якась невідома, яку ви раніше не бачили, то ваш смартфон взламали.

3. Трафік

Наступна ознака – збільшення трафіку. На кожному смартфоні можна подивитись скільки споживається трафіку, в який час доби та якими програмами. Якщо ви помітили, що в певні години (зазвичай вночі чи вранці) використання інтернету значно збільшується, то можливо це хакери. Щоб переконатись, потрібно подивитись яка з програм забирає трафік. Якщо вона вам не знайома, то це діло рук шахраїв. Видаліть додаток негайно. Буває, що після усунення програми ситуація не змінюється, в такому випадку можуть бути ще якісь шкідливі програми, про які ви не знаєте.

4. Підторможування смартфона

Четверта ознака – повільна робота телефона. Кожен пристрій з часом стає працювати гірше, але відбувається це поступово. Якщо ж ваш телефон новий, або просто ще актуальний, оновлюється і швидко працює, але ви помітили різке уповільнення в роботі, то варто задуматись в чому причина. Знову ж таки, швидше за все проблема в шкідливих програмах. На телефоні можна подивитись, що найбільше забирає ресурсів в телефоні. Якщо ви помітили якусь дивну програму, то видаліть її негайно. Можливо ситуація відразу зміниться.

5. Не прцює антивірус

Ну і остання ознака – збій антивірусу. Якщо у вас на смартфоні стоїть антивірус, то після зараження шкідливими програмами він може погано працювати або ж не запускатись взагалі. Час від часу дивіться чи правильно він функціонує. Це одна з найдостовірніших ознак взлому.

Це короткий список ознак, які можна швидко виявити без сторонньої допомоги. Не потрібно постійно перевіряти телефон, але мати на увазі ніколи не завадить. В багатьох випадках справитись із шкідниками допомагає скидання пристрою до заводських налаштувань. Тільки проблема в тому, що тоді не збережеться велика кількість інформації, хоча її можна перенести на інше сховище.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.