Яскравість екрана в “нітах”: що це?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Порівняння двох пристроїв, наприклад, дисплеїв, легшає, якщо їх характеристики виражені в одних і тих же одиницях. Якщо говорити про яскравість, то такою такою одиницею є ніт.

У більшості екранів у наші дні яскравість більше 500 ніт, але в преміальному класі вона буває набагато вищою – 1000 і навіть 2000 ніт.

ЩО ТАКЕ НІТ ЯСКРАВОСТІ?

Перш ніж перейти до визначення одиниці ниток, необхідно познайомитися з поняттям кандела.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кандела (кд) – базова одиниця сили світла у Міжнародній системі одиниць.

Для тих, хто вчив іспанську мову, це слово напевно знайоме, адже candela перекладається свічка. І це не збіг. Сила світла воскової свічки дорівнює приблизно одній канделі.

Якщо помістити свічку в квадратну коробку розміром метр на метр, то світло досягне всіх чотирьох стін. Це і є ніт – кандела на квадратний метр (кд/м2). Дві свічки всередині такої ж коробки – два ніти, три свічки – три ніти і т.д. А якщо в ту ж квадратну коробку помістити смартфон з дисплеєм яскравістю 600 ніт, він даватиме приблизно в 600 разів більше світла, ніж одна свічка.

Вимірюючи яскравість дисплея в нитках, ми порівнюємо його свічення зі звичайною восковою свічкою.

Яскравість, виражена в нитках – це важливий показник екрану смартфонів, комп’ютерних моніторів, ноутбуків та телевізорів. Декілька десятків нит вистачає для роботи в темних приміщеннях, але в інших випадках краще яскравіший екран.

Про що говорить рівень яскравості в нітах?

Як мовилося раніше, одиниця нит служить об’єктивного порівняння екранів по яскравості. У слабко освітленому приміщенні, наприклад, у кімнаті з вимкненим світлом, можна без проблем користуватися дисплеєм з яскравістю приблизно 50 ніт. Однак, при сильному природному світлі інформацію з такого екрана сприймати буде неможливо.

У сучасних смартфонів яскравість набагато вища за 50 ніт. Galaxy S22 Ultra, флагман Samsung , оснащується дисплеєм з яскравістю 1750 ніт: читати з нього можна легко навіть під прямими сонячними променями.

1000 ніт вважається достатнім рівнем яскравості для роботи з дисплеєм при сонячному світлі.

Зрозуміло, у затіненому приміщенні яскравість доведеться зменшити. Необов’язково вручну, можна встановити автоматичне регулювання (вона є не тільки на смартфонах, але і на ноутбуках). Інакше яскраве світло екрана різатиме очі.

Але крім переваг особливо яскравих дисплеїв є і мінуси. При максимумі яскравості батарея сідає швидше, оскільки екран потребує більше живлення.

Крім того, високий рівень яскравості призводить до прискореного вигоряння дисплеїв AMOLED . Коли почнуть виявлятися ознаки вигоряння, точно сказати не можна, але вам навряд чи захочеться зіткнутися з ними вже в перші кілька років після придбання дорогого телефону. Тому простіше освоїти дбайливі налаштування екрана.

Наскільки яскравим має бути дисплей?

Надяскравий дисплей потрібен не завжди, але і зовсім тьмяний стане в нагоді лише в дуже рідкісних випадках.

Смартфони: 300-1500 ніт

Смартфони супроводжують нас практично цілодобово, часто їх доводиться діставати на вулиці під прямим сонячним промінням, щоб прочитати повідомлення або відповісти на дзвінок. Якщо навіть на максимумі екран недостатньо яскравий, то доведеться пошукати тінь, щоб хоч якось розібрати текст.

Для смартфонів чим яскравість вища, тим краще.

Galaxy S22 Ultra – ідеальний апарат, щоб користуватися ним на вулиці у сонячну погоду . Його дисплей має яскравість з великим запасом – 1750 ніт. Але і на смартфонах з нижчим показником яскравості текст читабельний у будь-яких умовах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.