Чому не варто повністю відмовлятися від Windows?

Сім’я з великою кількістю пристроїв Apple у наш час не рідкість. Але дивно, що в «яблучний» спосіб життя добре вписуються і Android з Windows.

Саме таку сім’ю має журналіст порталу Digital Trends Нейтан Дрешер. Ми переклали його історію, щоб і наші читачі не сумнівалися: регулярно користуватися пристроями на різних ОС – це поширена та зручна практика.

Навіть ті користувачі, у кого вся сім’я володіє «яблучними» девайсами, ні-ні та й сідають за ПК зі старою доброю віндою. А все тому, що безглуздо повністю відмовлятися від Windows . Я не зміг би.

Для всіх затятих прихильників macOS варто відразу зробити застереження: у Apple чудове робоче середовище. Вона однорідна та проста в навігації, в ній чудова анімація та чудовий вбудований помічник. Але всього цього мало, щоб я вирішив більше ніколи не сідати за Windows. І тому є низка причин.

КРОС-ПЛАТФОРМНА СУМІСНІСТЬ

Екосистема Apple не перестає дивувати. Мені подобається простота, з якою різні пристрої обмінюються даними. Моя дружина використовує тільки техніку Apple (саме тому у нас вдома присутній весь комплект «яблучних» девайсів). У моїх дітей є спільний iPad. Ще у нас є Apple TV та Home Pod Mini. І ми взагалі не замислюємося про синхронізацію фотографій, нагадувань, плейлистів та телепередач – все це відбувається само собою.

Але через специфіку роботи я цікавлюся і Android теж. У мене є Xbox і гарнітура віртуальної реальності Oculus Quest 2. По будинку розставлені кілька пристроїв з підтримкою Alexa, є ще розумні розетки без Apple HomeKit. З усім цим набором чудово вживається екосистема Microsoft.

На своєму iPhone я користуюся Outlook, OneDrive, OneNote та ToDo. Вони синхронізовані з моїм обліковим записом iCloud, і всіма нотатками я поділяюся з дружиною. Alexa може навіть включити мій Xbox.

Apple – це як дорога з одностороннім рухом, а сервіс iCloud простий наскільки це можливо. Я не маю іншого способу використовувати Нотатки або Нагадування на ПК. Але по правді кажучи, якщо завтра я з якоїсь причини втрачу всіх своїх пристроїв Apple, у мене все одно залишиться робоча екосистема сумісних з Microsoft девайсів.

Ігри

Ігри – слабке місце для Mac. Незважаючи на всю зручність та практичність macOS, для геймерів це мертва зона. У майбутньому обіцяються зрушення: MacOS Ventura, що готується до випуску, обіцяє привабливі умови для розробників ігор. Гендиректор Apple Тім Кук анонсував Metal 3, новий фреймворк Apple, який дозволить розробникам використати всі переваги чіпа М2. Також він анонсував технологію MetalFX Upscaling для рендерингу складних графічних сцен із меншим навантаженням на GPU . Але я особливо на це не розраховую.

Навіть якщо вдасться подружити М2 з ігровою сферою, це не скасовує факту, що абсолютна більшість розробників ігор та геймерів вже зосереджена на ПК. Залучення великих ігрових студій до створення ігор під Mac займе багато часу. Отже, наскільки я можу судити, MacOS ще дуже далеко до того ігрового середовища, яке вже сьогодні має Microsoft.

Хмарний геймінг – одна з областей, за якою я стежу з пильною увагою. Мені подобається грати за підпискою Game Pass на моєму Mac, хоча треба визнати, що я використовую не Safari, а Edge. Я також маю доступ до більшої частини моєї бібліотеки Steam через GeForce Now.

Але не всі ігри, які мені подобаються, доступні у хмарі. Age of Empires IV та Crusader Kings III там немає. І ще: якщо ви дотримуєтеся тільки Apple, забудьте про ігри VR на ПК. У Steam VR я часто використовую Oculus Quest 2, і моя дискретна карта RTX ледве встигає за ним. Mac зараз взагалі таке не під силу.

Управління вікнами програм

Якщо якимось дивом розробники ігор масово перейдуть на MacOS, я все одно не відмовлятимуся від Windows. Причина в тому, що мені не подобається керувати вікнами додатків на Mac. Коли я натискаю на хрестик, чекаю, що вікно зачиниться. Якби я хотів згорнути вікно, я натиснув би на іншу кнопку. Але Apple не все так очевидно, як у Microsoft.

Багатозадачність на Mac досі змушує мене страждати. Я не можу відкрити на одному дисплеї більше двох вікон без стороннього розширення (звичайно платного).

Тим часом Windows 11 дає мені вибір із шести багатовіконних конфігурацій. І не забуватимемо про такий простий і швидкий прийом, як прив’язка вікон до різних кутів робочої зони в Windows 11.

Без груп прив’язки в Windows 11 взагалі життя не уявляю. Вони допомагають мені групувати вікна на моніторі, коли я працюю над проектом, який вимагає пошуку інформації, ведення нотаток та написання документа. Згрупувавши кілька програм у багатовіконний макет, Windows 11 запам’ятовує його як єдине ціле. Я можу згорнути всю групу вікон одним кліком і зайнятися іншою справою, а потім повернутися до незакінченої роботи. На Mac нічого такого і близько немає, навіть Stage Manager далекий від того, що є у Windows.

Зовнішній вигляд та функціональність

Загалом і MacOS і Windows 11 рухаються в одному напрямку – створюють зрозумілий інтерфейс, з яким приємно та зручно працювати. Але зовнішній вигляд та функціональність Windows 11 мені подобаються більше.

Меню Пуск виглядає більш продуманим та професійним, ніж панель запуску Mac. Звичайно, багатьом людям до душі Unix-середовище Mac, але краса в очах дивиться. Мені більше подобаються матові скляні фони меню Windows. А меню віджетів містить більше інформації, ніж у MacOS.

Треба визнати, що при розробці нового дизайну Windows компанія Microsoft запозичила у Apple багато – від закруглених кутів до напівпрозорого матового меню. У чомусь Windows 11 сильно нагадує MacOS, проте результат у Microsoft вийшов кращим. Естетика, звичайно, ця справа цілком суб’єктивна (моя дружина, наприклад, приведе масу аргументів на користь Apple), але особисто я вважаю, що найкраще з двох світів знаходиться у Windows 11.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я