Як правильно заряджати смартфон, щоб продовжити термін служби батареї

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи помічали ви, що будь-який смартфон з часом починає втрачати заряд швидше, навіть якщо він використовується для тих самих завдань, що й раніше? Проблема в акумуляторі. Ось кілька чудових порад щодо того, як правильно заряджати його, щоб продовжити термін служби.

Для початку варто розібратися, чому акумулятор так швидко втрачає початкову здатність тримати заряд. Сьогодні люди в основному використовують літій-іонні акумулятори. Їх робота полягає в міграції іонів літію від катода до анода і назад. Як виявили вчені, з часом, відповідно до цього процесу обміну, літій може злипатися в невеликі острівці. В результаті в роботі акумулятора бере участь все менше іонів, що призводить до зниження його ємності. Лише нещодавно вчені з’ясували, як повернути цей процес у зворотний бік, але нові відкриття ще не є широко доступними.

Заряджаємо правильно

Як правило, батареї витримують до 1000 циклів заряду-розряду, перш ніж стати повністю марними. Всі так повільно «вбивають» батарею. Нова батарея смартфона може втратити до 25% початкової ємності приблизно після 500 повних циклів. Потім процес прискорюється, і наступні 25% втрачаються приблизно після 300 циклів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Температура

Найкраще батарея себе почуває при температурах не нижче +10 і не вище +40 градусів. В ідеалі – близько 20 градусів. Тому, якщо ви прийшли з вулиці взимку, не варто відразу заряджати смартфон. Зачекайте, поки температура врівноважиться. Але влітку варто уникати перегріву і ні в якому разі не залишати гаджет під прямими сонячними променями під час зарядки.

Без божевілля

Не можна допускати повної втрати заряду. Коли рівень заряду батареї падає до нуля, температура може різко підвищитися на початку заряджання, що може призвести до виходу батареї з ладу, займання або пошкодження корпусу.

Те ж саме стосується зарядки до 100%. Будь-яка порада щодо правильного заряджання підкаже вам, що краще не розряджати батарею до 100% або більше, тому не залишайте смартфон підключеним до розетки, особливо на ніч. Це головним чином тому, що сучасні пристрої автоматично припиняють зарядку, коли вони повністю заряджені, але потім знову починають отримувати енергію, коли заряд падає до 99% через кілька хвилин. кілька разів поспіль, тому акумулятор розряджається швидше.

Краще порціями

Загалом єдиної думки щодо діапазону прийнятного рівня заряду немає. Однак здебільшого фахівці називають показник 20-80 відсотків. Тобто вони рекомендують не допускати падіння нижче 20 відсотків та не відновлювати вище 80 відсотків. Однак якщо відслідкувати перше ще легко, бо більшість людей практично не випускає смартфон з рук, то друге – вкрай проблемно. Адже мало хто буде пам’ятати про необхідність спостерігати за процесом заряджання.

Є ще одна досить популярна альтернативна тактика заряджання – 50-70 відсотків. Вважається, що вона може продовжити життя акумулятора вдвічі, а то й більше. Щоправда, доведеться робити підзарядку смартфона кілька разів на день, тому підходить це хіба що тим, хто протягом усього дня має поряд з собою розетку або док-станцію і готовий кілька разів на день ними користуватись, постійно слідкуючи за станом батареї.

Зарядний пристрій

Ще одна дуже важлива рекомендація – заряджати смартфон лише “рідним” зарядним пристроєм, що йшов у комплекті зі смартфоном. Він налаштований на правильний вихідний струм і розрахований саме на ваш смартфон. Це, звісно, не подовжить строк служби, але точно його не скоротить, на відміну від такої загрози з боку сторонніх “зарядок”.

Якщо заводський зарядний пристрій вийшов з ладу, необхідно підібрати інший з аналогічними параметрами вихідного струму і напруги, які вказані на корпусі оригіналу.

Дайте йому спокій

І нарешті, не варто користуватися смартфоном під час заряджання. Краще відкладіть перегляд відео, ігри, інтернет доки ґаджет не зарядиться до прийнятного рівня. Одночасний процес заряджання й витрати енергії також впливає на акумулятор не найкращим чином.

Висновок

Дотримання цих правил, звісно, вимагає деяких зусиль. Однак вони дозволять зберегти ємність і працездатність акумулятора, відтягуючи необхідність його заміни. Крім того, сьогодні майже всі смартфони на ринку випускаються з вбудованим акумулятором. Раніше ви могли легко замінити його самостійно, купивши новий з аналогічними характеристиками в магазині. Сьогодні ж заміна батареї потребує звернення до сервісного центру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.