Що таке “ніт” і чому про це потрібно знати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Впевнений, що багато хто звертав увагу на такий параметр, як кількість “ніт” у екрані. Він зустрічається при виборі смартфона, телевізора чи монітора. Цей показник впливає яскравість дисплея. Але як зрозуміти наскільки яскравим він має бути і з якою кількістю нит вибрати той чи інший пристрій?

Якщо враховуватися в характеристики середньостатистичних пристроїв з дисплеями, то найчастіше нам зустрінеться рівень яскравості приблизно 500 ніт, тоді як флагманські моделі перевищують позначки 1000 і більше ніт. Щоб уявити фактичну яскравість дисплея, варто розібратися у цій одиниці виміру.

Але перш ніж зрозуміти, що таке ніт, варто познайомитися з канделою. У перекладі з іспанської, candela означає “свічка”. Вона і буде нашою хоч і грубою, але відправною точкою. Кандела визначає інтенсивність світла і є однією із семи базових одиниць системи вимірювання. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб не заплутатись у цифрах, уявіть коробку розміром метр на метр. Тепер помістимо в неї запалену свічку по центру. Світло, яке досягає всіх чотирьох сторін коробки і є ниткою, що в перекладі з латинського niteo означає «сяяти». Один ніт дорівнює одній канделі на квадратний метр. Таким чином дві свічки дорівнюватимуть 2 ніт, три свічки — 3 ніт і так далі. Фактично, якщо помістити в коробку смартфон яскравістю 500 ніт, він буде яскравішим за одну свічку в п’ятсот разів. 

Може здатися, що для користування смартфоном, достатньо лише кілька десятків ніт. Якщо розглядати темний час доби, то так. Але при яскравому світлі цього буде недостатньо, що може згубно вплинути на ваш зір. Найбільш комфортна яскравість дисплея при сонячному світлі починається від 1000 ніт. 

Проте надто яскраві монітори теж мають свої недоліки. Насамперед це позначається на автономності акумулятора або енергоспоживання. Також вважається, що більш швидкому зношування схильні до AMOLED-дисплеї.

Якою яскравістю повинен мати дисплей?

Не варто вважати, що чим яскравіший дисплей, тим краще. Все залежить від того, який пристрій ви вибираєте і в яких умовах використовуватимете.

В даний час ми використовуємо смартфони. Вони постійно з нами і частіше використовуються на сонці, ніж ноутбук. Якщо приймаючи дзвінок або читаючи повідомлення, вам доводиться йти в тінь або закривати долонею екран – запас яскравості занадто малий. Звісно, ​​це критично, а й приємного у цьому мало. Для повсякденних гаджетів чим вища яскравість, тим краще, але не забувайте про автономність.

Смартфони: 300 – 1500 ніт.

Ноутбук хоч і створений для переносного використання, найчастіше задіяний у приміщенні як компактніше рішення. Навіть якщо ви виходите на вулицю, вам доведеться кудись зручніше сісти. Цим приміщенням може бути кафе чи навіс у парку. Загалом, використання ноутбука під прямим сонячним промінням менш ймовірно, ніж той же смартфон. Це не означає, що яскравість не важлива, але не така значна як у випадку зі смартфоном.

Ноутбук: 200-600 ніт.

Монітори невибагливі до запасу яскравості. Вони можуть більш тьмяними, ніж ноутбуки, оскільки використовуються виключно у приміщеннях. Яскравіший екран виглядатиме приємніше, але на практиці це зовсім не обов’язково.

Монітори 100-500 ніт.

Тепер ви маєте зразкове уявлення про те, які цифри визначають яскравість гаджета. Варто зауважити, що кількість нит не однакова якість дисплея, але знання цього параметра безперечно полегшить вибір пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.