Статті

Названі найважливіші характеристики Wi-Fi маршрутизатора

Share

Швидкий та надійний маршрутизатор є потребою у більшості будинків. Але чи дійсно вам потрібно витрачати більше 100 доларів на Wi-Fi-роутер з шістьма антенами та Wi-Fi 6? Настав час зрозуміти ці приголомшливі характеристики.

Стандартний Wi-Fi

Вибір маршрутизатора може здатися непростим, особливо коли жаргон розкидається ліворуч, праворуч та посередині. Однією з найважливіших специфікацій маршрутизатора, яку слід звернути увагу, є підтримка стандарту Wi-Fi. Ви, напевно, бачили посилання на 802.11ac або 802.11ax, коли шукали маршрутизатор. Вони відомі як стандарти Wi-Fi.

Перший стандарт Wi-Fi 802.11 був випущений у 1997 році та підтримував радіочастоту 2,4 ГГц. Він підтримував лише мегабіт за секунду (Мбіт/с), а невдовзі 1999 року з’явився 802.11b. У тому ж році було випущено стандарт Wi-Fi 802.11a, що пропонував підтримку діапазонів від 5 ГГц до 54 Мбіт/с.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найпоширенішими стандартами Wi-Fi сьогодні є 802.11ac (Wi-Fi 5) та 802.11ax (Wi-Fi 6 та Wi-Fi 6E). Основна відмінність між Wi-Fi 6 та Wi-Fi 6E полягає в тому, що Wi-Fi 6 підтримує частоти як 2,4 ГГц, так і 5 ГГц, а Wi-Fi 6E підтримує діапазони частот 2,4 ГГц, 5 ГГц та 6 ГГц.

Але як дізнатися, який стандарт Wi-Fi вибрати? Ну, це залежить від того, чи підтримують ваші пристрої Wi-Fi 6 чи ні. Такі смартфони, як iPhone 11 і вище, Samsung Galaxy S20 і вище, OnePlus 8 і так далі підтримують Wi-Fi 6. Оскільки Wi-Fi 6 став новим стандартом у 2019 році, більшість виробників технологій почали створювати підтримуючі пристрої.

Якщо ви переважно володієте старішими пристроями старше 2019 року, ви знайдете маршрутизатор 802.11ac, який відповідає вашим потребам; Wi-Fi 5 також сумісний зі стандартами 802.11a/b/g/n і може досягати швидкості до 1300 Мбіт/с у діапазоні 5 ГГц та 450 Мбіт/с у діапазоні 2,4 ГГц.

Однак маршрутизатори Wi-Fi 6 також мають зворотну сумісність. Таким чином, ви інвестували б у перспективний маршрутизатор, здатний підтримувати пристрої з підтримкою Wi-Fi 6. Wi-Fi 6 споживає менше енергії, ніж Wi-Fi 5, забезпечує кращу безпеку, високу швидкість і, як правило, надійніший в інтенсивному середовищі . .

Незалежно від того, купуєте ви свій перший маршрутизатор або оновлюєте наявний, 802.11ax безумовно варто вибрати; будь-які пристрої, що підтримують Wi-Fi 5 або нижчу версію, все одно зможуть бездротово підключатися до маршрутизатора. Один із найпотужніших доступних маршрутизаторів, ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 підтримує стандарт Wi-Fi 802.11ax, але також підтримує 802.11a/b/g/n/ac.

Хоча він неймовірно дорогий, він охоплює всі основи стандартів Wi-Fi, отже, ви можете використовувати його майже з будь-яким пристроєм з підтримкою Wi-Fi.

Максимально «швидкі» маршрутизатори

Спокуси купити маршрутизатор зі швидкістю 1750 Мбіт/с або більше, але нехай вас не обманюють, думаючи, що ці швидкості є точним уявленням про те, що ви насправді отримаєте. Так, це гарна ідея інвестувати в маршрутизатор з високою швидкістю, особливо якщо ваш провайдер та інтернет-пакет можуть забезпечити це, але вам це буде зараз непотрібним.

Наприклад, TP-Link AC1750 вказує, що він може пропонувати швидкість до 1750 Мбіт/с (числа після частини назви AC зазвичай, але не завжди вказують на максимальну швидкість маршрутизатора). Докладно описуючи характеристики маршрутизатора, ви побачите, що він пропонує до 1300 Мбіт/с у діапазоні 5 ГГц та 450 Мбіт/с у діапазоні 2,4 ГГц. Розмістіть їх і ви отримаєте 1750 Мбіт/с.

Однак пристрій не може одночасно отримувати обидві частоти. Таким чином, максимальна швидкість, яку може запропонувати TP-Link AC1750 у будь-який момент, становить 1300 Мбіт/с. І якщо ви не отримаєте ідеальне підключення до Інтернету від свого провайдера і ваші пристрої не будуть розташовані в лабораторному середовищі, ви, швидше за все, отримаєте набагато менше від заявленої швидкості 1300 Мбіт/с.

Це не означає, що слід уникати маршрутизаторів, які мають такі характеристики, просто важливо зрозуміти, що вони означають.

Кількість портів

Щоб скористатися перевагами більшої швидкості вашого маршрутизатора, ми рекомендуємо вибрати дротове з’єднання через кабель Ethernet від маршрутизатора до пристрою. Однак, не всі маршрутизатори мають кілька портів Ethernet. Залежно від ваших вимог, вам може знадобитися інвестувати в маршрутизатор з принаймні одним або декількома портами Ethernet.

Незалежно від того, чи працюєте ви вдома або граєте в ігри у своїй кімнаті, надійне інтернет-з’єднання найкраще забезпечувати за допомогою проводів. Але проблема, з якою стикаються багато користувачів, полягає в тому, як отримати провідне з’єднання з одного маршрутизатора Wi-Fi.

Якщо вам потрібно підключити кілька пристроїв через дротове підключення Ethernet, одним із варіантів може бути інвестування в Mesh Wi-Fi. Більшість маршрутизаторів

Mesh Wi-Fi мають принаймні один порт Ethernet на головному маршрутизаторі і зазвичай два або більше окремих вузлах (супутниках). Маршрутизатор Google Nest Wi-Fi містить два порти Ethernet; Пакет із двох або трьох також містить два порти на кожному маршрутизаторі, що дозволяє налаштувати дротове підключення до Інтернету для багатьох домашніх пристроїв.

Однак, якщо ви налаштували маршрутизатор, який не має достатньо портів Ethernet для ваших потреб, ви можете інвестувати в комутатор Ethernet, наприклад, комутатор Netgear (GS305). Він використовує один порт Ethernet для підключення до вашого маршрутизатора і пропонує чотири додаткові порти Ethernet, що дозволяє підключати кілька пристроїв, таких як ігрова консоль, телевізор, принтер та комп’ютери через з’єднання Ethernet.

MU-MIMO

Технологія кількох користувачів, кількох входів та виходів (MU-MIMO) дозволяє маршрутизатору надавати Wi-Fi кільком пристроям одночасно. Це означає, що одному пристрою більше не потрібно очікувати сигналу, що прискорює роботу мережі. За допомогою традиційного маршрутизатора з одним користувачем, декількома введеннями та висновками (SU-MIMO) пропускна здатність мережі розподіляється на пріоритетній основі, одночасно доставляючи кілька потоків даних на один пристрій.

Щоб перетворити це на щось значуще, якщо ви завантажуєте відео YouTube на свій комп’ютер, а ваш сусід по дому хоче щось подивитися на Netflix, один із їхніх пристроїв відображатиме вміст раніше завдяки SU-MIMO. У реальному світі затримка є дуже незначною. Але якщо ви використовуєте маршрутизатор із MU-MIMO, обидва пристрої отримають однакову пропускну здатність Wi-Fi одночасно, не викликаючи затримок.

MU-MIMO вперше було помічено на маршрутизаторах Wi-Fi 5 і найчастіше зустрічається на маршрутизаторах Wi-Fi 6. Однак не всі маршрутизатори підтримують MU-MIMO. Якщо у вас великий будинок з декількома пристроями, що потребують з’єднання Wi-Fi, слід розглянути маршрутизатор з підтримкою MU-MIMO, оскільки жодний пристрій не матиме пріоритету перед іншим. Що більше користувачів мережі SU-MIMO, то більше ви помітите різницю.

Стандарти безпеки

Незалежно від того, чи вважаєте ви можливим для хакера отримати доступ до вашого маршрутизатора чи ні, характеристики безпеки маршрутизатора мають бути життєво важливими. WPA2, розроблений у 2004 році Wi-Fi Alliance, є абсолютним мінімальним стандартом безпеки, який ви повинні шукати в маршрутизаторі.

WPA2 використовує розширений стандарт шифрування (AES). Хоча це неймовірно ефективний та безпечний спосіб захисту маршрутизатора та мережі, він має свої недоліки. Наприклад, якщо хтось отримає доступ до мережі, він може атакувати або потенційно зламати інші пристрої, підключені до тієї самої мережі. Для боротьби з цим у 2018 році було розроблено WPA3.

WPA3 не тільки ускладнює атаку хакерів на мережу, але й кожен пристрій має окремий ключ дешифрування, підключений до маршрутизатора із захистом WPA3. Навіть доступні Wi-Fi-маршрутизатори, такі як TP-Link AC1200, доступні з протоколами безпеки WPA3, тому вам не доведеться витрачати цілі гроші, щоб отримати виняткові характеристики безпеки свого Wi-Fi-роутера.

Вибір маршрутизатора

Є багато специфікацій Wi-Fi-маршрутизатора, які потрібно зрозуміти, але, як тільки ви встановите свої пріоритети, може стати набагато легше відсівати додаткові технології, які вам не потрібні.

Вибір мінімального стандарту Wi-Fi для маршрутизатора повинен дозволити вам відфільтрувати всі параметри, які не відповідають вашим потребам. Звідти ви можете вибрати маршрутизатор із достатньою швидкістю передачі, доступними портами, передовою технологією, наприклад MU-MIMO, та маршрутизатором, який відповідає вашим вимогам безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024

    Ще дві людини готові протестувати чіп від Neuralink 

    Як повідомляє ABC News, У найближчі місяці Neural Link готується пересадити свій інтерфейс мозок-комп'ютер (BCI)…

    19.05.2024

    Android-смартфони в ціновій категорії 500 доларів зростуть у ціні

    У мережі знову з'явилася інформація про те, що Android-смартфони подорожчають. Причиною цього є перехід на…

    19.05.2024

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дисплеї

    Сервіс мікроблогів X і Reddit отримали безліч повідомлень від перших користувачів нового iPad Pro M4,…

    19.05.2024

    Нова версія Mac Studio для Mac Pro буде доступна не раніше середини 2025 року

    За словами Марка Гурмана з Bloomberg, Apple не буде оновлювати Mac Studio і Mac Pro…

    19.05.2024

    Новий складаний смартфон Motorola отримає безліч змін

    Вже з'явилося багато інформації про складний смартфон Motorola, який вийде цього року. Інший Інсайдер, Судханшу…

    19.05.2024