Що таке дисплей без повітряного шару і чи це добре

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

У міру розвитку технологій з’являється все більше і більше різних способів зробити дисплей якіснішим. Спочатку зростав його дозвіл, потім почала збільшуватись діагональ, а паралельно з цим OLED-технології розвинулися настільки, що змогли стати масовими, але, на щастя, поки не знайшли широкого застосування в планшетах. Але була одна зміна, яку мало хто помітив, бо не всім було зрозуміло, що це таке – дисплей без повітряного прошарку. А ще не всі розуміли переваги, якщо не порівнювали між собою дисплеї. Я вперше звернув увагу на це, коли взяв в одну руку iPad Air, а в іншу – iPad Air 2. З того часу все стало на свої місця. Звичайно, без прошарку краще, але є такі дисплеї і дуже серйозний мінус.

Реклама

Що таке безповітряний дисплей

Напевно, ви вже здогадалися, що основна перевага технології ”безповітряного” дисплея полягає в тому, що картинка на ньому виходить набагато якіснішою. У прикладі з iPad, який я навів вище, здавалося, що в одного з них на екрані наклеєна досить каламутна плівка, а друга її не має.

Дійсно, коли повітряного прошарку немає (такий дисплей ще називають ламінованим), навіть за тієї ж матриці картинка стає більш насиченою і здається, що вона не просто транслюється звідкись знизу, а просто намальована на самому склі. Особливо добре це помітно під час перегляду під кутом або в ясну погоду. До речі, ви знаєте, чим відрізняються дисплеї AMOLED і SUPER AMOLED від Samsung? Тім самим прошарком. У другому випадку її немає, і цього вже було достатньо, щоб дати цьому типу дисплея окрему назву.

Який екран міцніший і менше дряпається

Скло, яке виконане в єдиному модулі з матрицею, крім усього іншого, ще й більш стійке до подряпин, адже воно саме по собі має бути міцнішим. Б’ється воно теж рідше через те, що конструкція виходить жорсткішою і менше гнеться при падіннях.

Головний мінус сучасних екранів

Але проблема в тому, що якщо падіння було, а скло все ж таки розбилося, то ось тут як ніколи точніше описати ситуацію словами ”розбився екран”. Ремонтувати такий модуль окремо дуже складно. Скло намертво приклеєне до матриці, і щоб відокремити його, треба дуже постаратися. А не відокремлюючи його, заміна екрану обійдеться у кілька тисяч гривень.

Особливо гостро проблема постала з виходом останніх поколінь iPad Pro (після 2018 року) та iPad Air 4 покоління та новіше. Вони зроблені без повітряного прошарку, що суттєво ускладнює їх ремонт.

Наші друзі з сервісного центру, які допомагають нам з ремонтом та кастомізацією техніки, а також підкидають матеріали для статей з рекомендаціями, розповіли про такі дисплеї детальніше. Вони вміють ”розклеювати” дисплеї для заміни лише скла навіть у дисплеях без повітряного прошарку.

Як змінюється скло на iPad

Насамперед, проводиться досить довга і кропітка робота з видалення уламків та зняття дисплея з корпусу iPad. Для цього використовуються як ”звичайні” пінцети, так і досить специфічні інструменти, які створені саме для демонтажу екранів.

Коли дисплей знято, з нього видаляється навісне обладнання, зокрема датчики або кнопка (для iPad Air 2, iPad Pro 9.7, 10.5 «). Це потрібно для проведення робіт, а після закінчення елементів повертаються на місце.

Також видаляється старий клейовий шар, за рахунок якого екран тримався на місці. Перед встановленням використовується новий, який триматиме екран так само надійно, як і заводський.

Після цього в справу вступає спеціальне, досить рідкісне обладнання, яке використовується для фіксації та розклеювання модулів екрану. Після обробки пошкоджене скло зрізається з матриці, робота якої перевіряється для з’ясування доцільності проведення подальших робіт.

Далі робота проводиться у спеціальній безпиловій камері, де створюється надлишковий тиск для виключення попадання пилу між матрицею та склом. Коли нове скло встановлено, модуль поміщається у високотехнологічну ”піч”, яка склеює елементи так, щоб вони трималися та працювали, як це було із заводу.

Після цієї процедури залишиться лише встановити екран на місце та перевірити його роботу. Коли все буде зроблено, задоволений клієнт отримує свій планшет назад та заощаджує дуже пристойну суму грошей. Подібна процедура, до речі, застосовується до iPhone всіх моделей.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ