Як прискорити повільний смартфон: хитрощі, про які багато хто не знає

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Знайома ситуація: коли ви купуєте новий смартфон, він начебто “літає”, але через рік-два все працює помітно повільніше, ніж раніше.

Реклама

Зношений процесор? Зношена оперативна пам’ять чи акумулятор?

Нічого подібного – справжня причина не в “залізі”.

Уповільнення можуть бути викликані безліччю факторів, починаючи від зростаючих вимог операційної системи та додатків, закінчуючи забитою внутрішньою пам’яттю, персоналізацією та навіть проблемами безпеки.

Хороша новина полягає в тому, що більшість сучасних смартфонів середнього та високого класу оснащені достатньою ємністю, щоб пропрацювати довгий час.

Чому ж телефони починають працювати повільніше? Існує щонайменше кілька причин, і в більшості випадків можна зробити кроки для їх усунення або принаймні пом’якшення наслідків.

Операційна система

Щоразу, коли виходить нова версія Android або iOS, або випускається оновлення, воно включає нові функції, можливості, виправлення вразливостей чи інші покращення.

Оскільки успадкований код зазвичай залишають, операційна система стає “важчою” і може вимагати більше ресурсів.

Якщо різниця після одного оновлення ледь помітна, то оновлення за кілька років можуть мати значний вплив.

Повернення до попередньої версії операційної системи або відмова від інсталяції оновлень не є вирішенням проблеми.

На телефоні має бути встановлена ​​остання версія операційної системи, оскільки в ній будуть останні виправлення безпеки та помилок, що важливіше, ніж мінімальне збільшення швидкості.

Додатки

Програми, якими ви користуєтеся, схожі: різні програми та ігри постійно оновлюються та вдосконалюються, додаючи нові функції та можливості, тому їх потреби зростають.

Знову ж таки, оновлення окремих програм можуть не мати істотного впливу, але на телефоні — десятки програм, і всі вони стають все більш вимогливими.

Як і у випадку з операційною системою, необхідно встановлювати оновлення для програм.

З іншого боку, завжди корисно знайти час, щоб переглянути програми, встановлені на телефоні, та видалити ті, що займають місце без потреби.

Відсутність пам’яті

Це не повинно бути проблемою, поки на телефоні є хоча б кілька десятків гігабайт вільної пам’яті. Але якщо у вас менше 10 ГБ постійної пам’яті, варто спробувати звільнити її – наприклад, видалити або завантажити в хмару файли, що займають найбільше місця, архівні фотографії і т.д.

Це відбувається тому, що телефон може використовувати вільну постійну пам’ять для прискорення роботи, додаючи тимчасові файли або компенсуючи нестачу робочої пам’яті.

Особисті налаштування

Елементи керування на головному екрані, електронна пошта, календар, облікові записи соціальних мереж та інші облікові записи, які постійно синхронізуються, мережі Wi-Fi, запам’ятані телефоном, пристрої Bluetooth, індивідуальні налаштування програм та багато інших деталей, які постійно перевіряються та оновлюються смартфоном, також мають невеликий вплив на його роботу.

Позбутися багатьох з цих речей дуже складно, якщо не неможливо — зрештою смартфон існує для того, щоб перевіряти і повідомляти вас про електронну пошту, підключатися до відомої, надійної мережі Wi-Fi, показувати прогноз погоди і так далі.

Видалення окремих елементів керування або налаштувань навряд чи допоможе.

З іншого боку, їх вплив на продуктивність телефону має бути мінімальним.

Шкідливі програми

Якщо швидкість роботи телефону помітно знизилася за кілька днів або навіть годинника, це може бути пов’язане зі шкідливим додатком.

У цьому випадку рекомендується встановити надійний антивірусний додаток, якщо у вас його ще немає, і запустити повну перевірку смартфона.

Якщо ваш телефон працює повільно, а вищезгадані дії не допомогли, можна спробувати виконати повне відновлення системи, вилучивши дані (звичайно, попередньо створивши резервну копію файлів на телефоні). В цьому випадку телефон повинен працювати так само, як і при покупці.

В іншому випадку це може бути ознакою несправності. До речі, якщо сам телефон і програми працюють швидко, але часто зависають або вимикаються без причини, це також є ознакою несправності.

Апаратне забезпечення телефону не може зноситися саме собою, але на нього можуть впливати інші фактори.

Наприклад, якщо телефон роняли, топили, піддавали впливу екстремальних температур тощо, це може призвести до пошкодження або псування внутрішніх компонентів. У цьому випадку варто віддати телефон на перевірку фахівцю та подумати про його заміну на новий.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ