Чому треба обов’язково чистити навушники та як це зробити

Приблизно щодня більшість користувачів смартфонів користуються навушниками. У нашому житті стало дуже багато музики, подкастів, відеороликів та іншого контенту, в якому важливий звук. Тому майже кожен з нас має навушники. З урахуванням зниження вартості на TWS-моделі вони стають все популярнішими, а домінують ”на цьому полі” AirPods різних моделей та поколінь. Вони дуже добре працюють з iPhone, і тому багато власників смарфтонів від Apple купують саме їх. Але я маю для вас погану новину. Особливо якщо ви користуєтеся навушниками давно або купили їх на вторинному ринку. Ось тут справді варто замислитись!

Чи потрібно чистити навушники

Внутрішньоканальні та вставні навушники, які ми використовуємо щодня, є потужним розсадником бактерій. На них живуть ті з них, які вже є у наших вухах, і ті, які потрапляють, наприклад, із брудних рук, з поверхні чи інших джерел.

За різною статистикою, на одному навушнику живе приблизно від 70000 до 100000 бактерій . Це в 300-350 разів більше, ніж на поверхні кухонного столу, і в 2700-3000 разів більше , ніж на обробній дошці. Ну, суть ви зрозуміли і тепер приблизно уявляєте масштаби колоній бактерій, що живуть на маленькому навушнику, який ви щодня вставляєте у вухо.

Допустимо, на навушнику тільки ваші бактерії та решта часу вони існують у вакуумі. Тоді, звісно, ​​нічого страшного не станеться. Але тепер уявіть, що ви заносите у вуха, коли ви не помили руки після того, як помацали гроші, дверні ручки в метро або інші речі. Мораль проста – треба мити руки! Адже за раз занести критичну масу бактерій на навушники складно. Але іноді треба чистити і самі навушники.

Особливо якщо ви даєте їх користуватися комусь ще. Або, наприклад, якщо ви купили їх із рук у попереднього власника. В цьому випадку їх обов’язково треба почистити відразу після покупки, адже від незрозумілої людини можна підчепити все, що завгодно. Вушна сірка, яка знаходиться всередині вуха і вимивається з нього, складається з білків та жирів, відмерлих клітин, шкірного сала та пилу. Вона для того і виводиться, щоб прибирати бактерії з вушного каналу, але з навушниками ми знову і знову заноситимемо її назад.

Як почистити навушники самому

А тепер, якщо ви все ж таки вирішили чистити навушники самостійно, ловіть пару порад, як це можна зробити. До речі, дивно, але багатьма порадами діляться самі майстри Apple Pro.

Якщо у вас AirPods Pro, то проблема торкнеться вас меншою мірою. Вони мають гумові амбушури із захисною сіткою. Тобто вушна сірка та інший бруд не потрапить на сам навушник. Оскільки вони просто гумові, їх можна мити під простою водою. Вони знімаються, якщо потягнути за них із зусиллям, і витримають навіть протирання перекисом водню, який ефективно бореться із досить специфічними забрудненнями навушників.

Ще раз наголошу, що гумові насадки (амбушюри) обов’язково треба зняти перед очищенням. Тільки так можна не перейматися збереженням навушників.

Якщо у вас звичайні AirPods будь-якого покоління без амбушюр, їх у жодному разі не можна мити рідкими засобами і тим більше опускати у воду навіть на нетривалий час. Так вони вийдуть із ладу і доведеться купувати нові. Хоча формально ви виконаєте завдання — нові навушники будуть чистими.

Так як звичайні AirPods незалежно від покоління мають решітку, що виступає назовні, попадання бруду всередину майже виключено, але зовні це просто розсадник бактерій.

Чим чистити навушники

Перше, що вам знадобиться, це зубочистка. Їй треба акуратно видалити залишки вушної сірки з кутів примикання ґрат до корпусу навушника. Після цього можна пройтися старою або окремо купленою зубною щіткою, щоб ще краще згаяти залишки. На наступному етапі можна скористатися ватяною паличкою, яка злегка змочена перекисом водню. Наголошую, саме злега! Вона має бути трохи вологою, щоб при натисканні в корпус не вичавилася навіть крапля рідини. Так ви зможете трохи упорядкувати ваші навушники.

Є також професійні засоби, які застосовуються майстрами, на кшталт спеціальних інструментів, спеціальних паст та матеріалів, схожих на пластилін, але вони дорогі та їх складно дістати. Тому ними користуються лише професіонали.

Насамкінець зніму з себе відповідальність і скажу, що подібна чистка своїми силами виробляється на свій страх і ризик. Якщо переживаєте за навушники або не впевнені в собі, можливо, краще взагалі їх не чіпати або скористатися пропозицією сервісного центру.

Зараз ціна на чистку AirPods знижена, а ви гарантовано отримаєте результат і залишитеся з навушниками, які, до речі, ще й почнуть краще звучати, адже перешкоди для звуку у вигляді брудної сітки не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.