Більше, ніж просто платежі: 5 незвичайних способів використання NFC

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пристрої NFC мають робочий діапазон від 4 до 20 см. Це обмеження робить цю технологію передачі даних більш безпечною порівняно з іншими протоколами зв’язку, такими як Bluetooth – вона активно використовується в сферах, де потрібен додатковий захист даних, наприклад, грошові перекази. Однак є багато інших сфер, де використання технології також виправдано.

Управління доступом

Багато виробників додали опцію безконтактного доступу до своїх автомобілів. Передбачається, що водій замість ключа використовуватиме спеціальний брелок із чіпом або додаток на смартфоні з NFC. Наприклад, власник смарт-авто Huawei може використовувати цифровий автомобільний ключ, який підтримує технології NFC і Bluetooth, щоб розблокувати двері, розблокувати бортовий комп’ютер і запустити двигун автомобіля. Вони зберігаються в додатку Huawei Wallet.

Iдентифiкацiя

Один із провідних роздрібних банків Іспанії CaixaBank відкрив «філію майбутнього» в Барселоні та використовує технологію для ідентифікації клієнтів. Так, на вході їм достатньо піднести смартфон до спеціального апарату, щоб зареєструватися. Одразу після цього фінансова установа ідентифікує клієнта та повідомляє відповідального менеджера про прибуття клієнта.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Медицина

Під час пандемії Covid-19 дослідники з Університету Гранади (UGR) в Іспанії розробили та випробували маску для обличчя з вбудованою міткою NFC. Безконтактні модулі підключаються до мобільних пристроїв і передають показання датчиків в спеціальні програми. Даний винахід має допомогти користувачеві вчасно замінити маску, щоб уникнути несприятливих наслідків для здоров’я від тривалого впливу вуглекислого газу.

Крім того, за допомогою безконтактних брелоків пацієнти зможуть швидше ставати в чергу для запису та оновлювати запис на прийом. NFC можна використовувати для спеціальних датчиків для діагностики життєво важливих показників і передачі цієї інформації лікарям.

Торгівля

Кілька років тому європейська мережа супермаркетів Ahold Delhaize встановила цінники з підтримкою NFC на полицях своїх магазинів у Нідерландах, Бельгії, Люксембурзі, Греції, Чехії, Сербії та Румунії. Завдяки цьому технологічному рішенню покупці можуть дізнаватися більше про продукцію та робити замовлення на своєму мобільному телефоні.

NFC допомагає перевіряти справжність продуктів – сицилійський постачальник Almaviva розробив систему відстеження походження апельсинів. Просто відскануйте етикетку на коробці цитрусових, щоб дізнатися, звідки вони прийшли. Датчики також допомагають у митних процедурах і контролюють стан і температуру апельсинів під час транспортування.

Обмін даними

За допомогою NFC ви можете передавати фотографії та відео між смартфонами. І обмінюватися візитками при зустрічах. Вчені навіть розробили розширювач NFC, який може збільшити дальність безконтактного обміну даними.

Чіпи NFC змінили наш спосіб взаємодії з навколишнім світом. Сьогодні ми частіше виходимо на вулицю без гаманця, ніж без смартфона. Адже, окрім своїх основних функцій, вони також можуть оплачувати покупки, водити автомобілі та відмикати двері офісу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.