Чи правда, що повербанк псує акумулятор iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на санкції від Apple, російські реселери вигадали, де брати Айфони для продажу: так, тут не все так однозначно , але асортимент смартфонів хоча б поповнюється. З іншого боку, зберігаються складнощі із запчастинами для ремонту, тому зараз потрібно намагатися зберігати свій iPhone у робочому стані. Насамперед, потрібно стежити за акумулятором у телефоні — напевно, найпроблемнішим модулем у телефоні. Наприклад, намагатися не заряджати iPhone від повербанку — кажуть, він псує акумулятор. Чи це так насправді? Спробуємо розібратися.

Powerbank в більшості випадків вбиває акумулятор Вашого телефону, використовуйте лише у разі нагальної потреби.

Про портативні зарядки ходить багато легенд. Одна з них пов’язана з тим, що портативні акумулятори псують батарею смартфона. У неї вірять не всі, точніше, не вірять, поки після інтенсивної зарядки від «банки» ємність акумулятора не починає падати. Найцікавіше, що в жодної портативки немає будь-якої гарантії чи сертифікації. Виняток – це оригінальні аксесуари Apple , наприклад, бездротова портативна зарядка MagSafe, але навіть такий спосіб підзарядки не гарантує вам того, що акумулятор не почне деградувати швидше – як ви пам’ятаєте, він стає гіршим після кожного циклу заряджання.

Крім того, ми часто при купівлі повербанку орієнтуємося на ціну, рідше на склад, відгуки та інші характеристики надійності. Загалом купуємо кота в мішку. А ще користуємося халявними портативками, що дісталися в подарунок: пощастило, якщо це Xiaomi чи Baseus — є хоч якась впевненість у тому, що бренд не випускатиме неліквід. Я й сам користуюся повербанком на 10 000 мА*год і навіть не знаю, що за фірма така його виготовила — отримав у подарунок від авіакомпанії. Але робити так не можна, якщо хочете, щоб акумулятор iPhone прожив довше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим небезпечні дешеві повербанки

Батарея iPhone страждає від дешевих портативок так само як і від неякісних зарядок. Купуєте повербанк із незвичайним дизайном? Не робіть так: швидше за все, в ньому взагалі заощадили на всьому, зробивши ставку на незвичайний дизайн. І в ньому явно не вистачає мікросхем та чіпів, які керують процесом зарядки та запобігають стрибкам напруги. Саме на «розумній» начинці заощаджують виробники дешевих повербанків — вона відповідає за те, як довго протримається батарея у смартфоні.

Заодно зверніть увагу на те, що реальна ємність повербанка повинна бути вказана на корпусі, але вона не відображає кількість повних зарядок, яку ви можете зробити. Наприклад, 20 000 мА * год – це 10 повних зарядок АКБ з ємністю 1821 мА * год. Тут все трохи інакше і розраховується за такою формулою:

Реальна ємність * Показник конверсії * здоров’я батареї / ємність акумулятора = кількість повних зарядок.

Розбираємось, що до чого. З формули, як стало зрозуміло, реальна ємність — та цифра, що зазначено у специфікаціях.

  • Показник конверсії – потужність, що залишилася після нагрівання і внутрішніх енерговитрат, приблизно візьмемо 0,8.
  • Здоров’я батареї – реальний показник ємності акумулятора смартфона. Припустимо, 0,9 (90% – найчастіший показник серед наших читачів).
  • Місткість акумулятора – та, що в смартфоні за замовчуванням. Нехай буде 1821 мА * год як iPhone 8.

Після розрахунків отримуємо 7,9 – ви можете зарядити iPhone 8 приблизно 8 разів, а не 11, як могло здаватися на перший погляд. Заодно зверніть увагу, що повербанки втрачають ємність – прямо як батареї смартфонів та інші пристрої з літій-іонними акумуляторами. Також виробники-бракоділи встановлюють батареї у повербанк із меншою ємністю — замість 20 000 мА*год там запросто виявиться 18 000, а далі ви можете провести розрахунки за формулою. Додайте до цього вміст сумнівної якості: з’єднувальні дроти з малим діаметром перерізу, не розраховані на серйозне навантаження.

Лайфхак: визначити підроблений повербанк можна за вагою – він дуже легкий, а за серйозного падіння розлітається на частини.

Який повербанк вибрати

Портативна зарядка – штука для екстреної зарядки. Не використовуйте її на постійній основі, особливо якщо вона сумнівної якості. Читайте відгуки, вивчайте специфікації, звертайте увагу на зміну ємності акумулятора в iPhone. Загалом, не ведіться на дешеві аксесуари, навіть якщо в назві вказано, що це Xiaomi: ймовірно, популярним китайським брендом там і не пахне – він явно не вартує копійки.

Загалом, із нормальним повербанком батарея вашого iPhone точно проживе довше. А ще він не вибухне — ну мало.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.