Чи правда, що VPN “вбиває” батарею у смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно, серед наших читачів уже не залишилося тих, хто не користувався б VPN . Причому більшість робить це не з міркувань безпеки, а щоб отримати доступ до заблокованих ресурсів. VPN перепідключає вас до інтернету через віддалені сервери, змушуючи вашого оператора забути, що ви – це ви, і перестає обмежувати вам доступ до заблокованих ресурсів . Все б нічого, але нещодавно в інтернеті почали з’являтися чутки про те, що VPN розряджає акумулятори смартфонів , на яких вони запускаються. Розберемося, чи це так насправді.

Чутки про негативний вплив VPN на зарядку смартфонів почали з’являтися ще наприкінці минулого тижня. З невідомої причини популярні блогери почали просувати тезу про те, що використання VPN вбиває автономність мобільних пристроїв, які доводиться заряджати кілька разів на день.

Чи розряджає VPN телефон

Сумнівів у тому, що цей наратив замовлений ззовні, а не є авторською точкою зору, майже немає. Це підтверджують одні й самі докази, які використовують абсолютно пов’язані друг з одним люди. Ось тези, з яких формується негативне ставлення до VPN-сервісів:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Без VPN смартфон працював довго;
  • Після встановлення VPN акумулятор почав жити від зарядки значно менше;
  • Через VPN доводиться заряджати смартфон до 5 разів на день;
  • Знайомий айтішник або майстер сервісного центру каже, що безкоштовні VPN вбивають акумулятор;
  • Безкоштовні VPN майнят криптовалюту Monero і торгують даними користувача;
  • Використання VPN підвищує витрати інтернет-трафіку (у когось навіть закінчився безлімітний тариф).

Сказати, що все це нісенітниця – значить, не сказати нічого. Ні, звичайно, існують шкідливі програми, які майнят криптовалюти на пристроях своїх жертв. Такі трапляються навіть у Google Play. Але, по-перше, ніякими VPN вони не є. А, по-друге, від них не застрахований ніхто, і використання сервісів для обходу блокувань тут зовсім не до чого.

Щодо продажу даних, то така практика справді є. Але й тут є кілька застережень. VPN — це комерційний сервіс. Він не може обробляти ваш трафік безкоштовно, тому що для цього потрібно орендувати сервери, шифрувати дані та перерозподіляти їх, щоб дозволити вам обходити блокування. Тому немає нічого дивного у тому, що VPN продають дані користувачів рекламодавцям.

Чи не небезпечний VPN

Щоправда, про крадіжки даних не йдеться. Тобто всі ваші фотографії, логіни та паролі та SMS-повідомлення залишаються при вас. VPN торгують лише відомостями, що формують так званий віртуальний портрет: вашими звичками, сайтами, на які ви заходите, покупками, які робите, і т.і. Однак ні вашого імені, ні прізвища, ні, тим більше, чогось більш конкретного VPN не отримує, а значить, і продати цього не може.

Якщо ви не бажаєте, щоб ваші дані витікали набік, просто підпишіться на платний тариф. Мій улюблений VPN, який пропонує вигідні умови, це Windscribe . Він дозволяє вам сконструювати свій тариф лише за 2 долари на місяць. Більш вигідного варіанта я на ринку ще не бачив.

А тепер найголовніше. Чи розряджає акумулятор VPN? Ну, відверто кажучи, так. Як і будь-яка інша програма VPN впливає на автономність вашого пристрою. Однак вплив цей настільки невеликий, що помітити його на практиці ви просто не зможете. Діти з сайту Xeovo провели дослідження та з’ясували, що VPN, як правило, підвищує витрату енергії вашим смартфоном не більше ніж на 1%.

Але підвищена витрата енергії відбувається не в моменти активності, а в стані спокою. Справа в тому, що деякі VPN відправляють сигнали keepalives у режимі простою, підтримуючи таким чином підключення безперервно. Однак роблять це не всі VPN. Деякі цього не роблять, через що після кількох годин бездіяльності відключають шифрування трафіку, на що ви напевно звертали увагу. Ось і вирішуйте, що вам важливіше: 1% енергії акумулятора або безперервна робота VPN без необхідності вмикати його знову.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.