Розповідаємо, що означає «LTE» на смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи цікавить символ LTE на вашому смартфоні? Це один із багатьох бездротових стандартів, які дозволяють спілкуватися в дорозі. Але що означає LTE і чим він відрізняється від 5G?

Стандарт 4G

LTE або Long Term Evolution – це стандарт бездротового широкосмугового доступу 4G, який використовується операторами стільникового зв’язку для надання послуг голосу та даних на вашому телефоні. Він забезпечує більш високу швидкість Інтернету та меншу затримку, ніж 3G. В результаті можна транслювати відео, грати в ігри та передавати дані на високій швидкості.

LTE в основному використовується в смартфонах та мобільних точках доступу. Але ви також знайдете цю технологію в деяких розумних годинниках, планшетах, ноутбуках та інших пристроях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоча LTE часто продається як LTE 4G, технічно він відповідає критеріям бездротової послуги 4G, визначеним Сектором радіозв’язку ITU (ITU-R) . ITU-R є підрозділом Міжнародного союзу електрозв’язку та відповідає за розробку стандартів зв’язку, таких як 4G. Відповідно до ITU-R, справжня мережа 4G пропонує максимальну швидкість передачі даних принаймні 100 Мбіт/с у дорозі та принаймні 1 Гбіт/с у нерухомому стані.

Однак, коли мобільні оператори не змогли досягти цих швидкостей, ITU-R пом’якшив вимоги, щоб LTE можна було продавати як технологію 4G. ITU-R сказав, що будь-яка бездротова технологія, що забезпечує «значний рівень покращення продуктивності та функцій» у порівнянні з початковою мережею 3G, також може вважатися 4G.

Що таке LTE Advanced та LTE Advanced Pro?

LTE Advanced та LTE Advanced Pro є розширеними версіями стандарту LTE та здатні забезпечити ще більш високу швидкість Інтернету. Теоретично LTE Advanced може забезпечити максимальну швидкість завантаження даних 1 Гбіт/с, а Advanced Pro – до 3 Гбіт/с. Як результат, як LTE Advanced, так і Advanced Pro відповідають технічним вимогам до цього 4G.

На щастя, як LTE Advanced, так і LTE Advanced Pro мають зворотну сумісність, і звичайні пристрої LTE можуть працювати з цими мережами. Але, на жаль, ви не отримаєте розширених переваг.

Багато мереж LTE по всьому світу вже оновлено до LTE Advanced. І це представлено символами LTE+, 4G+ чи LTE-A на вашому телефоні, а не звичайними LTE чи 4G.

Як працює LTE?

Стандарти стільникового зв’язку зазвичай використовують мережі з комутацією каналів та пакетів для надання послуг голосу та даних своїм споживачам. Коли мережа з комутацією каналів встановлює виділене з’єднання з людиною на іншому кінці і підтримує з’єднання до завершення виклику, мережа з комутацією пакетів з іншого боку використовує пакети даних для передачі інформації від одного пристрою до іншого. інший через цифрову мережу. Ці пакети даних можуть вільно пройти шляхом найменшого опору, щоб досягти місця призначення, і їм не потрібна виділена лінія.

На відміну від технологій 2G та 3G, LTE використовує мережу з повною комутацією пакетів. В результаті немає комутації каналів для голосових дзвінків. Для голосових дзвінків використовується VoLTE або Voice LTE. Тим не менш, LTE підтримує резервну функцію з комутацією каналів (CSFB), щоб увімкнути голосові дзвінки через існуючі мережі 3G та 2G, коли телефон не підтримує VoLTE або LTE недоступний. Насправді під час ранніх реалізацій LTE оператори часто використовували CSFB. Але VoLTE зараз досить поширений.

LTE ефективно використовує існуючу пропускну спроможність мережі, щоб забезпечити вищу швидкість Інтернету та низьку затримку. Це стало можливим завдяки таким технологіям, як MIMO або Multiple Input Multiple Output, агрегація несучих, модуляція на кількох несучих та багато іншого.

LTE x 5G

Хоча LTE все ще є домінуючим стандартом стільникових технологій у всьому світі, технології бездротового широкосмугового зв’язку 5G або п’ятого покоління швидко набирають обертів. Декілька операторів бездротового зв’язку по всьому світу запускають свої мережі 5G, які обіцяють велику швидкість, надійність і пропускну здатність Інтернету.

Таким чином, за допомогою мережі 5G ви можете завантажувати дані на набагато більшу швидкість, ніж LTE. Це також дозволить вам насолоджуватися програмами та послугами, які інтенсивно витрачають дані та пропускну спроможність, такі як хмарні ігри, потокова передача високої роздільної здатності і т.д.

Мережі п’ятого покоління теоретично здатні забезпечити швидкість завантаження до 10 Гбіт/с. Однак ці високі швидкості передачі даних можливі лише з високочастотними діапазонами 5G mmWave. 5G також може використовувати діапазони частот нижче 6 ГГц, але швидкість Інтернету в цих діапазонах частот не буде такою високою, як mmWave 5G, хоча навіть більше, ніж швидкість LTE.

І оскільки мережі 5G все ще перебувають у стадії розвитку, їм знадобиться час дозріти, оскільки LTE виріс протягом багатьох років. Крім цього, оскільки 5G є новою технологією і не має зворотної сумісності, як будь-яке попереднє покоління мереж, вам знадобиться пристрій з підтримкою 5G, щоб спробувати його. Наприклад, телефон LTE не зможе підключитися до мережі 5G.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.