Статті

Як правильно визначати реальний обсяг оперативної пам’яті на пристрої

Share

Перед купівлею нової планки оперативної пам’яті потрібно дізнатися, чи є на вашому ПК можливість її встановити. Розповідаємо про те, як дізнатися, скільки оперативної пам’яті вже є в комп’ютері чи ноутбуці, і який максимальний обсяг ОЗП він підтримує.

Як дізнатися, скільки оперативної пам’яті на комп’ютері?

Прогрес не стоїть на місці. З кожним роком системні вимоги програм збільшуються, і це стосується обсягу необхідної для них оперативної пам’яті. Тому рано чи пізно перед будь-яким користувачем постане проблема збільшення обсягу ОЗП його комп’ютера або ноутбука. Але перед тим як бігти в магазин за новим модулем оперативної пам’яті, потрібно подивитися скільки ОЗП у вас встановлено в принципі, і чи є можливість її розширення.

Це можна зробити як вбудованими засобами Windows, так і за допомогою різних спеціалізованих утиліт. Причому в першому випадку від вас буде потрібно лише відкрити «Диспетчер завдань» поєднанням клавіш Ctrl+Shift+Del і перейти на вкладку «Продуктивність». Тут ви побачите не тільки загальний обсяг доступної вам оперативної пам’яті. Крім цього, ви зможете подивитися, скільки її використовується на цей час, і на якій частоті працює пам’ять.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спеціалізовані утиліти відрізняються більшою інформативністю. Наприклад, на вкладці SPD утиліти CPU-Z можна побачити і обсяг пам’яті, і її тип, і частоту роботи ОЗП, і її виробника, і навіть серійний номер кожної планки оперативної пам’яті.

Чи є вільні слоти ОЗП

Це можна подивитися за допомогою тих же «Диспетчера пристроїв» і CPU-Z. Кількість вільних слотів ОЗП можна побачити на вкладці «Продуктивність» відкритого раніше диспетчера пристроїв. Нас цікавить напис «Використано гнізд».

CPU-Z у цьому плані також інформативніша. Для того щоб подивитися, чи є в ПК вільні слоти ОЗП, перейдіть на вкладку SPD і відкрийте список у верхній лівій частині вікна програми. Кожен слот ОЗП материнської плати відзначений написом Slot #[цифра].

Який максимальний обсяг пам’яті підтримує ПК

Проблема в тому, що подивитися, чи в системі є вільні слоти ОЗП, недостатньо. Важливо знати і об’єм оперативної пам’яті, що максимально підтримується комп’ютером або ноутбуком.

У настільному ПК це залежить від моделі материнської плати. Її можна подивитися на вкладці Mainboard утиліти CPU-Z.

Після цього знайдіть потрібну модель на сайті виробника і подивіться, скільки оперативної пам’яті вона підтримує.

У випадку з ноутбуками все трохи складніше. Конкретна модель пристрою зазвичай написана на наклейці на нижній панелі пристрою. Запам’ятайте модель і знайдіть потрібну конфігурацію ноутбука на сайті виробника. Але цього разу для нас важливий не тільки максимальний обсяг ОЗП, що підтримується ним, а ще й те, чи можна встановити в ноутбук оперативку в принципі – деякі моделі використовують розпаяну на системній платі оперативну пам’яті та не мають фізичного слота ОЗП. Тому, якщо ви побачите в характеристиках лептопа згадку «розпаяної» або «вбудованої» оперативної пам’яті, про її розширення можна забути.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    ТОП-5 оперативної пам’яті для ПК і ноутбуків

    Попри появу нового стандарту оперативної пам'яті DDR5, класична DDR4 не втрачає актуальності, адже досі пропонує…

    03.05.2024

    Названо терміни запуску Xiaomi Pad 7

    У мережі з'явилися нові дані про флагманську лінійку планшетів Xiaomi Pad 7. Про терміни випуску…

    03.05.2024

    Huawei Pura 70, Pura 70 Pro та Pura 70 Ultra виходять у Європі: названо ціни

    Компанія Huawei презентувала свої смартфони серії Pura 70 на міжнародних ринках. У серію входять Pura…

    03.05.2024

    Тім Кук анонсував власний штучний інтелект Apple, який затьмарить решту нейромереж

    Під час сьогоднішнього звіту про доходи та збитки за другий фінансовий квартал 2024 року генеральний…

    03.05.2024

    Фахівці назвали причину частих поломок смартфонів: ніколи так не робіть

    Коли говорять про безепеку гаджетів, часто рекомендують правильно заряджати батарею, тримати подалі від води та…

    03.05.2024

    Apple відзвітувала за 2 квартал 2024 року, а Тім Кук розповів про роботу над ШІ

    Сьогодні вночі компанія Apple оголосила фінансові результати за другий фінансовий квартал 2024 року, який відповідає першому цьогорічному…

    03.05.2024