Головна Статті Чи шкідливі бездротові навушники для здоров’я

Чи шкідливі бездротові навушники для здоров’я

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Бездротові навушники увірвалися у світ техніки нещодавно, але на даний момент міцно займають лідируюче місце у списку улюблених гаджетів користувачів. У них є певні недоліки в порівнянні з провідними, пов’язані зі зручністю, а ще вплив навушників викликає багато суперечок щодо шкоди для здоров’я: кажуть, що вони є причиною серйозних захворювань. Спробуймо розібратися, чи правда, що бездротові навушники шкідливі для здоров’я , чи можна захистити себе від негативного впливу і який вплив вони насправді надають на наш організм.

Як працюють бездротові навушники

Bluetooth-навушники працюють на частоті 2,4 ГГц, як і багато інших пристроїв подібного типу. Цей діапазон близький і стільникового зв’язку, тому при оцінці впливу на організм потрібно враховувати потужність передавача: як правило, максимальний показник у таких пристроях становить 2,5 мВт, що суттєво менше за потужність модулів стільникового зв’язку в смартфоні.

Тому головна небезпека – це те, що електромагнітне випромінювання проходить у безпосередній близькості від головного мозку. Кілька років тому вчені вважали, що AirPods шкідливі для здоров’я — вчені вважають, що їхнє перебування у вушному каналі піддає тканини в голові сильного випромінювання. З одного боку, звучить і справді моторошно. З іншого, донедавна визначити, наскільки бездротові навушники шкідливі для організму, було неможливо: доказів шкідливого впливу ні смартфонів, ні інших аксесуарів не було, тому про проблеми говорити рано.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи шкідливі навушники для мозку

Наприкінці минулого року експерти дійшли висновку, що міфи про шкоду бездротових навушників сильно перебільшені. Так стало зрозуміло, що Bluetooth-навушники виділяють менше випромінювань, ніж телефони або рентгенівська апаратура, хоча раніше дослідження говорили про зворотне. Крім того, Bluetooth є неіонізуючим випромінюванням, яке не викликає ні хвороб, ні проблем зі здоров’ям, а саме випромінювання майже в 400 разів нижче за допустиму норму.

Так що, по суті, міфи про шкоду навушників дуже близькі за духом до історій про шкоду роутерів, телефонів або мікрохвильових печей. Тоді чому від навушників частенько болить голова чи виникає стомлюваність? Пояснень цьому одразу кілька.

Підробки навушників

На думку вчених , особливу небезпеку здоров’ю людини становлять дешеві копії навушників. І мова далеко не про AirPods: зараз можна знайти підроблені навушники будь-яких виробників, наприклад, Sony, Sennheiser або Bowers and Wilkins, які найбільше приваблюють своєю ціною. Але за рахунок дешевих комплектуючих, які не відповідають нормам охорони здоров’я, вони лише шкодять вам та вашому організму.

Наприклад, що може бути поганого у покупці підроблених AirPods, які нічим не відрізняються від оригіналу? Вчені з’ясували, що рівень звуку в таких навушниках набагато вищий, ніж у оригінальних, та й якість звуку кульгає: при прослуховуванні чути різні спотворення, яких у стрімінговому сервісі немає і бути не повинно.

Як правильно користуватися бездротовими навушниками

Більшість з нас користуються навушниками щодня по кілька годин. У когось після цього з’являється невелика стомлюваність чи біль голови, у когось — ні. Експерти нагадують, що жодна конструкція, амбушури та навіть оптимальна гучність звуку не можуть уберегти вас від неприємних наслідків.

  • Робіть перерви у використанні, щоб не зашкодити слуху. Нехай ваші вуха трохи відпочивають.
  • Не виставляйте максимальну гучність: прослуховувати музику і зовсім краще фоном на низькому рівні, щоб не виникало проблем зі слухом.
  • Намагайтеся не спати в навушниках: навіть якщо голова з ранку не заболить, то вуха при повороті набік уві сні відчуватимуть дискомфорт через тиск гарнітури на вушні раковини.

Також зверніть увагу на те, що постійне прослуховування музики в навушниках знижує не тільки слухову активність, а й увагу: наприклад, можна йти вулицею і не помітити сигналів автомобіля ззаду, перелякатися, коли в парі сантиметрів від вас проскочить велосипедист або хтось із знайомих поплескає по плечу, змусивши понервувати від несподіванки.

Все, що можна сказати про шкоду бездротових навушників, — це те, що всьому має бути своя норма. На постійній основі ними користуватися не варто, щоби непомітно не зробити собі гірше. А ще використання навушників чимось нагадує читання у темряві чи використання AMOLED-дисплея.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: