Apple Watch стали розумнішими. Зібрали всі зміни у watchOS 9

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Разом з iOS, iPadOS та macOS Apple, як завжди, представила і операційну систему для Apple Watch – watchOS 9 . Судячи з кількості змін, які щороку отримують годинник, можна сказати, що у поточного форм-фактора та набору датчиків у Купертіно всі вичавили. Швидше за все, у наступній версії годинника на нас чекає щось справді нове. Тішить той факт, що рік у рік Apple намагається дати своїм користувачам нові циферблати і покращує можливість кастомізації старих.

watchOS 9 нарешті отримала можливість відстежувати фази сну . З’явився більш поглиблений моніторинг показників здоров’я, який особливо корисний людям, які займаються спортом. Давайте подивимося, що нового з’явилося на Apple Watch з watchOS 9.

watchOS 9 – підтримувані пристрої

Щороку з виходом нової прошивки постає питання: а які пристрої її отримають? Список Apple Watch, які оновляться до watchOS 9, ми публікували на сайті. Нагадаємо ці моделі:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Apple Watch SE.
  • Apple Watch Series 4.
  • Apple Watch Series 5.
  • Apple Watch Series 6.
  • Apple Watch Series 7.

Оновлення не отримають популярні через свою ціну Apple Watch Series 3. Це найдешевший годинник в лінійці Apple Watch, і багато хто, щоб спробувати, що це таке, купували саме їх. Ще минулого року з оновленням на watchOS 8 у цієї моделі були проблеми – їй не вистачало вбудованої пам’яті. Вони були представлені в 2017 році разом з iPhone X. Швидше за все, цієї осені їх знімуть із виробництва. Актуальними залишаться всі Apple Watch з великими екранами.

watchOS 9 – циферблати

Головним нововведенням кожної версії watchOS багато хто називає саме нові циферблати. Складно не погодитися з цією думкою, адже Apple не допускає сторонніх розробників до створення вотчфейсів для свого годинника. Тому кожен новий знаходить свою аудиторію.

Нагадаємо основні нововведення. З’явилися три нових вотчфейс: «Lunar», «Playtime» та «Metropolitan». Lunar являє собою місяць на тлі зоряного неба, поверх якого розташовується годинник, і оперізується календарем. Playtime — просто веселий циферблат, де цифри мають ніжки та емоції, які вони періодично виявляють. Metropolitan максимально наближений до класичного годинника, де по центру розташовується циферблат аналогового годинника з віджетами по кутах.

Але це не найголовніше. Apple прокачала свої старі циферблати. Так, вотчфейс Модульний, Модульний компактний і X-Large отримали нові колірні рішення як для фону, так і для шрифту. Циферблат Портрет тепер підтримує портретні знімки тварин.

Добре, що в Купертіно продовжують додавати нові можливості для створення реально індивідуальних годинників під смак кожного користувача.

watchOS 9 – що нового

Визначення фаз сну

Одним із найпомітніших нововведень у watchOS 9 стає можливість відстежувати фази сну. Те, що давно вміють дешеві браслети Apple Watch, навчилися робити тільки в 2022 році. Тепер, якщо ви спите в годиннику, то зможете у додатку «Здоров’я» на iPhone побачити, в який період часу яка фаза була – глибокий чи неглибокий сон, REM чи пробудження.

Там же можна побачити частоту серцевих скорочень та дихання у кожній із фаз. Головне – пам’ятайте, що якщо ви вирішите спати в Apple Watch, то перед сном їх слід зарядити, оскільки існує ймовірність, що до кінця наступного дня батареї вам не вистачить. Слідкуйте уважно за рівнем заряду.

Ліки

У watchOS 9 з’явився новий додаток «Ліки». Він пов’язаний з однойменним розділом у додатку «Здоров’я» на iPhone. На смартфон заносяться назви ліків, які ви приймаєте, встановлюється графік прийому, і в потрібний момент годинник повідомляє вас. На Apple Watch можна відзначити, що все прийнято, і це відобразиться у додатку.

Тренування

Під час тренування з’явилася можливість відстежувати зони серцевого ритму. Це новий показник, який раніше був відсутній у watchOS . Він дає змогу оцінити інтенсивність тренування. Під час її проходження змінюються і зони серцевого ритму. Apple Watch навчається з використанням ваших персональних даних та автоматично визначає зони. Але їх можна створювати вручну, якщо ви не довіряєте автоматиці.

Для більшої ефективності бігових тренувань годинник навчився визначати довжину кроку, час контакту із землею та вертикальні коливання. Також вони можуть запропонувати вам змагання зі своїм власним часом за заданим маршрутом.

З’явилося тренування для тріатлоністів, що поєднує в собі плавання, велосипед та біг. Причому годинник сам може визначити, що в конкретний момент часу ви робите, і переключитися для більш точного підрахунку показників.

ЕКГ

У Apple Watch разом із виходом Series 4 з’явилася можливість виявляти фібриляцію передсердь, нерегулярний серцевий ритм, який може свідчити про проблеми зі здоров’ям.

У watchOS 9 якщо годинник виявляє фібриляцію передсердь, то з’являється можливість відстеження історії миготливої ​​аритмії. За допомогою цієї функції можна побачити, коли аритмія активно поводиться і як на неї впливають сон, фізичні вправи або ваша вага.

Також у системі з’явилися невеликі нововведення, з яких можна виділити такі:

  • Фокусування тепер можна налаштувати окремо для кожного циферблата.
  • З’явився повноцінний додаток календаря, в якому можна створювати події та переміщатися днями.
  • Програми, що працюють у фоні, мають пріоритет перед додатками, що знаходяться в Dock, і займають там зручніше місце.
  • Сторонні месенджери можуть налаштувати свої програми для роботи з дзвінками на Apple Watch.
  • Акумулятор на Apple Watch Series 4 та Apple Watch Series 5 буде відкалібрований за новою для більш точної оцінки максимальної ємності.

У Apple вийшло непогане оновлення . Для кожної групи користувачів знайдеться щось своє. Для когось циферблати, для когось тренування, а комусь нові показники оцінки здоров’я. Однак є відчуття, що ідеї в Купертіно починають вичерпуватися. Якщо в наступному поколінні годинника не з’явиться якихось нових датчиків, то нововведення для watchOS 10, крім чергових циферблатів, уявити стає все складніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.