Apple M1 проти M2 – чи варто переходити на нове покоління?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Реліз дебютних моделей Mac із чіпом M1 відбувся майже два роки тому. Цього місяця Apple представила MacBook Air та Pro, оснащені процесором M2. Хоча дизайн ноутбуків залишився незмінним, є безліч змін усередині пристроїв. Розбираємо відмінності між поколіннями та з’ясовуємо, чи варто апгрейд своїх грошей.

Основні характеристики

Обидва чіпсети мають 8-ядерний CPU, в якому по чотири продуктивні та енергоефективні ядра. Однак нова SoC побудована за покращеним 5-нм техпроцесом і вміщує 20 млрд транзисторів – на 20% більше, ніж у M1. M2 додав і щодо графічної підсистеми: попередник міг запропонувати 7-ядерний GPU, тоді як у другому поколінні доступні 8 або 10 графічних ядер на вибір.

Як заявляють інженери Купертіно, виграш за швидкодією вагомий. При тому ж енергоспоживання M2 випереджає M1 на 18% CPU, а по GPU – на 25%. Якщо використовувати повну потужність, приріст становить 35%. Прокачали і модуль Neural Engine: обчислення нейронних мереж виконуються на 40% швидше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пам’ять та інші фішки

Apple M2 підтримує до 24 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5, а ось M1 обмежений об’ємом 16 ГБ. Різниця помітна при багатозадачності та виконанні процесів, вимогливих до ОЗУ. Швидкість звернення до неї також підвищили: у M2 пропускна спроможність пам’яті досягає 100 ГБ/с — на 50% більше, ніж у попередньої платформи.

Ще одна фішка М2 – виділений блок, який відповідає за кодування відео за стандартами H.264, HEVC, ProRes та ProRes RAW. Він значно прискорює монтаж та обробку роликів у цих популярних кодеках. Двигун дозволяє відтворювати до 11 потоків роздільною здатністю 4К і до двох потоків 8K. Крім того, конвертація контенту в ProRes прискорилася майже втричі.

В актуальному MacBook Pro 13″ покращили якість динаміків та мікрофонів. Саунд-продюсерів також порадує підтримка чіпсетом M2 навушників з високим імпедансом. Злегка підвищилася і потужність зарядки: 67 Вт проти 61 Вт у моделі на M1.

Тести

Згідно з вимірами Geekbench Apple M2 набирає 1919 балів в одноядерному тесті і 8928 балів в багатоядерному. Результати M1 – 1720 та 7474 відповідно. Іншими словами, в однопотоковому режимі у новинки 12-процентний приріст, а в багатопотоковому – 19-процентний.

У графічному бенчмарку Metal свіжий чіп демонструє 50-відсоткову перевагу над M1: 30 627 балів проти 20 400. Apple також повідомляє, що M2 на 40% швидше при роботі з RAW-зображеннями в Affinity Photo.

Висновки

Загалом не можна сказати, що нові MacBook із чіпом M2 пропонують радикальні покращення порівняно з M1. Здебільшого вони помітні у вузькоспеціалізованих професійних завданнях, тоді як звичайний користувач навряд чи помітить зміни. При цьому різниця у ціні становить близько 200 доларів. 

Найбільший приріст за всіма параметрами можна відчути, якщо оновитись зі старих моделей Mac на процесорах Intel. В іншому ж MacBook Air (M1) з 16 ГБ ОЗП і 512 ГБ SSD впорається з більшістю сценаріїв не гірше за новинки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.