Статті

Як обманюють комп’ютерні майстри тих, хто погано розуміється на комп’ютері

Share

В інтернеті повно історій про те, як бабуся-пенсіонерка віддає 5 000 гривень за переустановку Windows або ще більше за уявний ремонт ноутбука. Поки будуть недосвідчені користувачі, на них наживатимуться недобросовісні комп’ютерні майстри.

На жаль, такі реалії життя не тільки в нашій країні — таке відбувається і в США, і Європі, причому там суми за ремонт можуть бути набагато вищими. Розглянемо засоби отримання великих грошей за просту роботу. Обмовлюся відразу – існують чесні майстри і вони дуже страждають через тих, хто обманює недосвідчених користувачів.

Встановлення та оновлення драйверів

Дуже часто недобросовісні хлопці використовують такий прийом. Ви викликаєте майстра, тому що у вас зник звук. Людина виправляє помилку буквально за пару хвилин, а потім повідомляє вам, що у вас все погано і потрібно оновити всі драйвери, інакше проблема повториться. Відкриємо диспетчер пристроїв та порахуємо скільки пристроїв? Особисто у себе я нарахував 19 гілок, а якщо їх розкрити?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майстер заспокоює задоволеного клієнта, котрий знову може слухати музику — «Оновити драйвера недорого! Усього 100 гривень за кожен».

«А, робіть! Нехай “комплюхтер нормально працює” – каже задоволений користувач.

Лікування вірусів

Працює, приблизно, за тією ж схемою, може коштувати трохи дешевше, ніж драйвера (особливо якщо обидва пункти використовуються разом), але суть одна — «на вашому ПК багато вірусів, їх потрібно лікувати, а лікування платне». Для більшої наочності користувачеві може бути продемонстровано зображення зі списком злих комп’ютерних вірусів.

Налаштування операційної системи

Знову ж таки, тут та сама схема, до якої може входити «виставлення правильних налаштувань» (спеціально взяв у цитату, бо бачив таку послугу у виданій «квітанції», чищення реєстру, перевірка дисків, дефрагментація. І все, що завгодно, за будь-яку одиницю руху тіла такий майстер може взяти гроші.

Встановлення програм

Тут трохи цікавіше, адже дуже часто користувач не розуміє, що більшість софту платна. Цим користуються також і несумлінні майстри, які «всього за півціни» можуть встановити користувачеві повний офісний пакет. Насправді ж буде встановлена ​​зламана версія, яка взагалі нічого не вартує, а сам процес встановлення та наявність такого софту на ПК порушує закон.

Діагностика та перевірка

Нерідко такі майстри у своїх квитанціях вписують «перевірка» та «діагностика». При цьому обидва пункти можуть бути присутніми – діагностика проводиться до ремонту, а перевірка після. Особливо зухвалі можуть додати по 50 гривень для перевірки драйверів, за які вже взяли великий куш. Тут все залежить від платоспроможності та недосвідченості клієнта.

Махінація із залізом

Зустрічається особливо зухвалий тип шахраїв, які хочуть отримати набагато більше, ніж з вищевказаних способів. Дуже часто такий майстер каже, що проблема апаратна і потрібно розкрити системний блок чи ноутбук. Розібравши, такий «майстер» навмисне виводить з ладу ваш пристрій, а потім каже, що комп’ютер потрібно забрати на діагностику в майстерню. Підсумком такого розлучення стає те, що кінцевий користувач може заплатити подвійну вартість свого комп’ютера, аби отримати його назад. До того ж, за законом, до таких контор складно причепитися, вони можуть мати навіть фізичний офіс.

Які висновки?

Якщо ви мало що розумієте на ПК, а вам потрібно викликати комп’ютерного майстра, дам кілька порад.

  1. Обмовляйте вартість ремонту одразу. Скажіть, що більшої суми у вас просто немає. Ніде. І взяти нема де.
  2. Бажано, щоб під час ремонту у приміщенні був присутній ще хтось. При свідках не кожен майстер наважиться вичавлювати гроші на повну.
  3. Не рекомендую розбирати пристрій. Краще звернутися до авторизованого сервісного центру та відвезти комп’ютер туди. Вартість таксі туди і назад буде набагато дешевшою, ніж довірити залізо першому зустрічному.

І пам’ятайте, що будь-яку роботу можна виміряти у годиннику. Не може бути, що людина, яка просиділа у вас за ремонтом 2 години, витратила свого часу на 5 тисяч і більше. На мій погляд, адекватна ціна години, разом з виїздом, не може бути дорожчою за 500 – 1000 гривень. Цю інформацію можна заздалегідь обговорити по телефону, можливо, якщо ви натрапили дійсно на шахрая, він до вас і не поїде – профіт не той.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

View Comments

  • Хах)
    Это еще цветочки)
    Был у моего друга комп, мощный такой, дорогой, готовый уже купил. Но в компах он не шарит, ему лишь бы поиграть на ультра графике.
    Ну и короче, какая-то проблема у него возникла, он вместо того чтобы обратиться к нормальному сервисному центру, нашел объявление на доске объявлений)
    Пришел тот "мастер", сказал: "Надо разберать". Разобрал, типа починил и ушел. После всего этого комп перестал нормально работать, ультра уже не тянет, на средних настройках ели играет. Я решил разобраться, смотрю, а у него 8 ГБ оперативки, вместо 32. Потом смотрю на слот под видеокарту, а он пустой . А у него была какая-то RTX 2080
    Естественно вернуть ничего не удалось

  • В мене ситуація жахлива! Визвали комп'ютерного майстра перепрошити ноутбук.Він зробив це, потім встановив windows 10, поставив ще багато антивірусних програм.ще щось.Потім назвав суму 22000 гривень й став вимагати. Написав папір, що скільки стоїть.Ледве погодився на 19000.гривень. Ми йому заплатили.Але комп'ютер як не працював , так і не працює.Я зверталася на фірму, з якої прийшов аайстер.Там кидають трубку.Що робити? Компанія називається про сервіс .комп'ютерна лрпомога.Київ.Не звертайтесь туди

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    На Kickstarter набирає популярності складний електричний лонгборд

    Італійська компанія Linky Innovation представила оновлений складний електричний лонгборд Kickstarter. Оригінальний Linky був анонсований ще…

    30.04.2024

    Власники Android не можуть надіслати відео WhatsApp

    Користувачі Android-смартфонів зіткнулися з неприємною проблемою – не вдається відправити відео до WhatsApp. При спробі…

    30.04.2024

    Чутки: середньобюджетний Huawei nova 13 Pro отримає флагманський процесор

    Huawei готується до випуску смартфонів середнього класу nova 13 Pro та 13 Ultra, і в…

    30.04.2024

    Українцям розповіли про ризики використання громадського Wi-Fi

    Провідний експерт нашого сайту Митник Михайло попередив про ризики, пов'язані з використанням незахищених громадських точок…

    30.04.2024

    Epic Games анонсувала повернення Fortnite на iOS та iPadOS

    Євросоюз повідомив про те, що скоро на iPadOS теж будуть доступні сторонні магазини програм, як…

    30.04.2024

    У Дубаї будують найвищий у світі хмарочос (фото)

    В ОАЕ вже є найвища будівля у світі Бурдж-Халіфа, проте вона є комерційною, а не…

    30.04.2024