Які функції macOS Ventura не працюватимуть на старих Mac

Під час WWDC Apple представила новий MacBook Air M2 та MacBook Pro 13 дюймів, які за промовчанням працюватимуть на macOS Ventura. Також до нової macOS зможуть оновитись і комп’ютери Mac на чіпах М1 та Intel: до речі, частка користувачів комп’ютерів, побудованих не на чіпах Apple, як і раніше, велика. Незважаючи на це, в Купертіно вирішили не залишати своїх фанатів без оновлення, але злегка урізали його функціональність. Розповідаємо, без жодних функцій macOS Ventura залишилися користувачі Mac на чіпах Intel і чи це так погано.

Нагадаю, два роки тому Apple почала перехід на власні процесори , які довели свою ефективність ще кілька років тому. Одна з проблем, яка хвилювала Apple – це проблеми з приростом продуктивності чіпів від Intel, зокрема через те, що компанія кілька років тому застрягла на старому техпроцесі: через це повільно зростала продуктивність чіпів і їх енергоефективність.

Крім того, отримуючи чіпи від Intel у Купертіно, не могли нічого зробити — доводилося підлаштовувати процеси під нього. Так ми побачили, що iPad може наздогнати і перегнати за потужністю базові макбуки і чимось таке рішення навіть зручніше. Наприклад, немає проблем із перегрівом. Отже, скорочення списку доступних функцій нової macOS для власників Mac на Intel у більшості випадків – швидше, тонкий натяк на швидке припинення підтримки, ніж на слабку продуктивність ПК.

Диктант MacOS

Нова macOS отримала фішки з iOS 16 , якими навіть зручніше користуватися повноцінною версією для ПК. Наприклад, оновлений режим диктування, який допомагає вставляти не тільки розділові знаки. Для більш оперативного набору символів iOS 16 дозволяє вставляти ще й емодзі, але в macOS ця функція недоступна на моделях з процесорами Intel. У списках значаться лише моделі на М1 та новіші.

Крім того, диктування в macOS Ventura на даний момент доступне лише англійською, французькою, німецькою, іспанською та іншими мовами, серед яких немає російської. До речі, в iOS 16 диктування доступне вже в першій бета-версії.

Нагадаю, в MacOS Monterey користувачі Mac на Intel також зіткнулися з обмеженням у використанні диктування: в ОС був встановлений ліміт часу в 60 секунд. хоча для користувачів Mac на чіпах від Apple диктувати текст можна було диктувати без обмежень.

Субтитри у FaceTime

Для того, щоб краще засвоювати інформацію, не пропускаючи важливої ​​інформації, в iOS 16 впровадили субтитри в FaceTime: так ви завжди зможете в режимі реального часу схоплювати те, що відбувається в груповому відеочаті. Чи будуть алгоритми досить правильно відображати текст або це будуть такі ж криві субтитри як на YouTube — питання поки що відкрите.

Субтитри доступні і для інших програм з аудитоконтентом, але працюватимуть не на всіх пристроях: до списку підтримуваних пристроїв потрапили тільки комп’ютери на М1 і новіші, а також iPhone 11 і новіші і iPad з A12 Bionic. Як і диктування, функція недоступна російською мовою, але її вже можна випробувати, якщо спілкуєтесь з кимось англійською.

Reference Mode для iPadOS

У macOS Ventura ви можете використовувати iPad Pro 12.9 як другий дисплей для комп’ютера Mac: як приклад Apple показала відображення основного інтерфейсу програми Da Vinci Resolve для редагування відео на Studio Display. При цьому, робочий простір з графіками відображається на MacBook Pro, а на iPad Pro виводиться редаговане зображення в режимі Sidecar. Як ви вже зрозуміли, функція носить професійний характер і існує для виконання надскладних завдань, тому подібне рішення працює лише на чіпах М1, що в iPad Pro, що в комп’ютерах Mac.

Помітили, цього року список обмежень macOS Ventura для користувачів Mac на Intel значно менший, ніж торік macOS Monterey? Це свідчить, що Apple практично завершила дворічний перехід на власні процесори. Нова macOS Ventura перестала підтримувати моделі Mac на Intel, створених у проміжку з 2013 по 2016 рік. Остаточно перехід завершиться цього року з виходом Mac Pro, а вже з 2023 підтримка Intel на Mac почне скорочуватися швидше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.